Peruanski noćurak - mirabilis jalapa - Biovrt - u skladu s prirodom

Peruanski noćurak – mirabilis jalapa

Peruanski noćurak – mirabilis jalapa je cvijet iz porodice Nyctaginaceae, porijeklom iz Južne Amerike, točnije Peruanskih Anda. Na latinskom mirabilis znači divno, a Jalapa je grad u Meksiku. Ovaj cvijet ima i mnogo narodnih naziva, pa evo objašnjenja nekoliko najčešćih:

– peruanski noćurak – porijeklom iz Perua, cvate u predvečer i noću

– noćna frajla – opet zato jer cvate u predvečer i noću

– Four o’clock flower – zato jer cvate u predvečer i noću, točnije nakon 4 (16) sati – zapravo nije toliko bitno vrijeme koliko pad temperature, a cvjeta cijeli dan ako je oblačno vrijeme

– Marvel of Peru – čudo Perua – vjerojatno radi ljekovitih svojstva i zato jer cvijetovi ponekad mijenjaju boju

Peruanski noćurak se u našim krajevima uglavnom uzgaja kao jednogodišnja biljka, mada zapravo razvija prilično veliki gomolj koji se može izvaditi iz zemlje na jesen i čuvati unutra na suhom i hladnom preko zime. Ako se uzgaja u teglama jednostavno možete spremiti zimi tegle unutra.

Sije se u rano proljeće u teglice u zatvorenom (3. mjesec) i kasnije rasađuje ili u 4. mjesecu direktno na otvoreno. Jako brzo raste i cvate sve do prvih mrazeva. Grmolikog je rasta i ako mu uvjeti odgovaraju može narasti čak i do 1 metar u visinu i formirati pravi grm. Voli sunčane gredice, ali uspijeva i u polusjeni.

nocurak bijeli1

Peruanski noćurak ne cvate po danu, već otvara latice u kasno poslijepodne i cvate sve do jutra. Cvjetovi mu jako opojno mirišu i tim mirisom privlaći noćne kukce koji ga oprašuju, uglavnom određene vrste moljaca dugog jezika. Osim što postoji u 5 osnovnih nijansi – bijela, crvena, cardinal roza, svjetlo roza i žuta, peruanski je noćurak poseban po više stvari:

– prilikom oprašivanja i križanja više boja, cvjetovi potomaka mogu biti šatirani, dakle osnovna je boja “poprskana” drugom bojom, neke su latice jednog cvijeta npr žute, neke roza, neke šatirane – u bezbroj kombinacija

– na jednoj biljci može biti više boja cvjetova

– cvjetovi tokom sazrijevanja mogu mijenjati boju – bijela u rozu, crvena u cardinal roza…

peruanski nocurak satirani 1peruanski nocurak satirani 2

Peruanski noćurak nije samo ukrasna biljka, već i jestiva i ljekovita biljka. Može se koristiti kao boja za hranu (latice) – za boje kolača i želea, a listovi se mogu jesti kuhani, ali se preporuča za jelo samo ako ništa drugo nemate pri ruci.

Pripravci od peruanskog noćurka (uglavnom korijena) ubijaju viruse, gljivice i bakterije, parazite, smanjuju grčeve, povećavaju mokrenje (diuretik), djeluju laksativno i potiču probavu. Koriste se u biljnoj medicini diljem svijeta, a najviše kao antivirusni lijek protiv gripe, herpesa, hepatitisa i ostale respiratorne viroze, te također kao lijek protiv candide i gljivičnih infekcija, ubode insekata, modrice, opekline, upale, otekline, rane, crijevne nametnike….diljem svijeta ima jako široku primjenu u liječenju. Ne smije se koristiti tijekom trudnoće jer izaziva grčenje mišića maternice, što može rezultirati pobačajem.

Sjeme također sadrži ljekovite tvari, ali i neurotoksične otrovne pa se ne preporuča konzumirati.

Ovdje možete pročitati više o primjeni biljke: http://www.rain-tree.com/clavillia.htm#.WF5W2Ip97_x

Za bilo kakvu primjenu biljke u prehrambene i ljekovite svrhe prije se dobro informirajte iz pouzdanih i provjerenih izvora!

nocurak zuti3

SKUPLJANJE SJEMENJA:

Nakon što cvjetovi ocvatu i latice otpadnu, ostatak se natrag zatvori i tu nastaju velike zelene sjemenke koje kako zore dobivaju crnu boju, tad se ostatak cvijeta (zeleni donji dio) otvara i sjemenke ispadaju. Sjeme je prilično veliko, dužine oko 1 cm. Biljka se jako uspješno zasijava, stvara jako puno sjemenki.

061 1nocurak sjeme 2

 

Sjeme peruanskog noćurka možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

 

 

O autorici