Crnooka Suzana - Thunbergia alata - Biovrt - u skladu s prirodom

Crnooka Suzana – Thunbergia alata

Crnooka Suzana – Thunbergia alata (Thunbergia alati) je višegodišnja penjačica koja se kod nas uglavnom uzgaja kao jednogodišnja biljka. Porijeklom je iz istočne Afrike, a spada u porodicu Acanthaceae, rod Lamiales (zijevalice). Cvate u narančastoj, bijeloj, žutoj, crvenoj boji i različitim “međukombinacijama” boja.

Crnooka suzana je penjačica prilično brzog rasta i vrlo rano počinje cvasti. Ima nazubljene srcolike listove, a cvijetovi su najviše karakteristični po crnoj sredini. Voli dobro propusno tlo i redovito zalijevanje, ne podnosi baš dobro sušu, a za poziciju je najbolje odabrati sunčanu poziciju pa do polusjenovitog mjesta. Na svom prirodnom staništu raste na rubovima šuma.

crnooka suzana thunbergia alata 10

Crnooka suzana se može uzgajati i u teglama i na otvorenom. Ja osobno nisam imala uspjeha s uzgojem u teglama – nije mi nije baš nešto rasla, imala je prilično slab imunitet pa se zarazila nekom gljivičnom bolesti od koje je izgubila većinu lišća, slabo je cvala. Često znam vidjeti prekrasne primjerke u teglama, bujnog rasta i obilne cvatnje – pretpostavljam da je tajna u prihrani…ali za mene je to još tajna kako ju dobro uzgojiti u tegli.

Slike: ovako izgledaju mlade biljčice prije cvatnje

crnooka suzana thunbergia alata 8crnooka suzana thunbergia alata 7

Ove sam se godine odlučila za sjetvu na otvorenom, u laganoj polusjeni kraj 2 višnje, uz žičanu ogradu. To je bio pun pogodak – rasla je jako brzo, bujno, i neprekidno je bila prepuna cvijetova cijele godine . Kako je godina bila dosta kišna, nisam ju nijednom zalijevala.

crnooka suzana thunbergia alata 3

Koliko imam iskustva s ovom penjačicom, i koliko sam imala prilike čuti tuđa iskustva – mnogi imaju problema s skupljanjem sjemenki jer do uspješnog oprašivanja nažalost ne dolazi baš često. Prema tekstovima s interneta navodno ju oprašuju pčele, prenoseći pelud na leđima. Iskreno, već jedno vrijeme mozgam što i zašto, pod kojim uvjetima se oprašuje…vjerojatno postoji još neki faktor u cijeloj ovoj priči oko oprašivanja crnooke suzane, ali nažalost to mi još nije poznato.

Ovako izgleda neoplođena sredina, i pokraj nje oplođena:

crnooka suzana thunbergia alata 12crnooka suzana thunbergia alata 11.

Sjemenke crnooke suzane:

crnooka suzana thunbergia alata 13

Ja nažalost sjemenke ove godine nisam pronašla, pa ću se samo nadati do proljeća da je ipak možda bilo nešto sjemenki i da se je sama zasijala. A crnooka suzana podnosi temperaturu do nekih -5 stupnjeva, samo ju treba zaštititi da bi mogla tako prezimiti, ako živite u kraju gdje se ne spušta temperatura niže od -5 stupnjeva. Probala sam ju ostaviti prošle godine preko zime unutra, ali mi nažalost nije preživjela, ali to je bila ona prije spomenuta biljčica slabog imuniteta. Kako nemam što izgubiti jer bi mi vani sve izmrzle, ove ću jeseni probati presaditi te crnooke suzane što ih imam uz ogradu u teglu i spremiti u slabije grijanu svjetlu prostoriju, pa možda nekim čudom prezime.

Osim što se razmnožavaju sjemenjem, navodno se mogu razmnožiti i reznicama – niti to nisam nikad probala.

crnooka suzana thunbergia alata 5

Crnooka suzana je penjačica koja se vrlo rado uzgaja posvud u svijetu, ne samo radi svog dražesnog izgleda, nego i zato što nigdje ne podivlja s rastom i ne postane problem. Jedino nažalost, mnogima u našim krajevima probleme predstavlja činjenica kako uspjeti nabaviti sjeme, i kako ju dalje održati i razmnožiti. Možda je zato mnogima tako neodoljiva:))

crnooka suzana thunbergia alata 2

 

O autorici