Pakujčeva osa - Pristiphora aquilegiae - Biovrt - u skladu s prirodom

Pakujčeva osa – Pristiphora aquilegiae

Ove godine sam se neugodno iznenadila kad sam vidjela da je nešto pojelo puno listova mojih pakujaca. Isprva sam mislla da su možda u pitanju puževi, ali kad sam malo pobliže pogledala, zapazila sam male zelene gusjenice na naličju listova. Te male gusjenice su zapravo ličinke ose iz obitelji Tenthredinidae – Pristiphora aquilegiae, u mom slobodnom prijevodu – pakujčeva osa (Columbine sawfly). Dužine su u prosjeku od 15-18 mm, i ogromnog apetita.

Jajašca polažu na naličje listova, i izliježu se u travnju. Male zelene gusjenice proždiru isprva sve listove, a ako ih ne pokupite na vrijeme, prijeći će i na stabljike i cvijetove – mogu potpuno uništiti biljku. Koliko generacija točno godišnje ima – nisam pronašla vjerodostojan podatak na internetu o tome – prema nekima samo jedna, prema drugima više, stoga ovo pitanje ostavljam otvoreno. Uglavnom, najezda je navodno aktualna u travnju i svibnju, te tada treba provjeravati naličje listova – ovaj ću podatak imati prilike provjeriti ove godine.

pakujceva osa pristiphora aquilegiae 3pakujceva osa pristiphora aquilegiae 2

Slike odrasle ose možete pogledati ovdje:

http://bugguide.net/node/view/303111

Najprije sam ih zapazila na manjim pakujcima ispred kuće, na sunčanom dijelu, i tu su mi mlade biljke doslovno desetkovale, prije nego sam shvatila o čemu se radi – jer svih godina unatrag – nikad nisam imala nametnike na pakujcima, tako da nešto ovakvo nisam niti očekivala. Tek kasnije se se pojavile i na biljkama pakujaca koji su mi iza kuće, u sjeni. Možda ovo s suncom i sjenom ima veze s uvjetma koji odgovaraju ženki za polaganje jajaša, možda ipak nema. Uglavnom, većina manjih pakujaca mi izgleda ovako:

pakujceva osa pristiphora aquilegiae 7pakujceva osa pristiphora aquilegiae 6.

A kad su pojele sve lišće, napale su čak i pupoljke:

pakujceva osa pristiphora aquilegiae 5

Također, nisam jedina koja tek ove godine ima problema s njima. Baš sam nedavno bila u posjeti kolegici koja je od mene udaljena nekih 30-tak kilometara, ona isto tako ima isti problem. Stoga se pomalo pitam – što se je to dogodilo u okolišu, da se je u ovoj godini ova osa tako agresivno proširila?

Ali jedno znam – ako neću djelovati, brzo će mi unišiti sve pakujce :( Ja ih zasad skupljam ručno, a uništavam gnječenjem. Također, pronašla sam jako zanimljiv, i koristan savjet – ako ne znate kako obraniti pakujce od velike najezde, porežite sve listove i sve spalite – tako ste uništili svu gamad (i jajašca i ličinke) – a pakujac će potjerati novo lišće.

pakujceva osa pristiphora aquilegiae 4

 

O autorici