Ožujak 2015 - prvi radovi u vrtu - Biovrt - u skladu s prirodom

Ožujak 2015 – prvi radovi u vrtu

Početkom ožujka bilo je jako lijepo vrijeme. Iskoristila sam to za prvu ovogodišnju sjetvu – posijala sam bob i grašak. Doduše, zemlja je još premokra, ali kako je u najavi bilo još kiše, posadila sam tako kako je bilo, u malo blatno tlo, rukama sam usitnjavala blatne grumene iznad sjemenki dok sam iskopala rupe. Sijala sam na dio koji sam već ujesen pripremila i pomalčirala, samo sam malo busena trave još morala maknuti.

01032015 sjetva graska i boba 201032015 sjetva graska i boba 5

Imali smo jedno kraće vrijeme lijepo vrijeme u prvoj polovici ožujka, to sam iskoristila za malu presadnju salate, jer mi je gredicu s rasadom starinske salate počeo prekopavati tj nagrtati krt. Presadila sam ju s obje strane gredice češnjaka.

U nedjelju 08.03. imala jako neugodno iznenađenje na vrtu – prilikom šetnje voćnjakom sam spazila da je jedna voćka nagnuta. Nažalost, opet voluharice jedu korijenje voćki, pa sam usitnila staklenu bocu, otkopala voćku kojoj je bilo na pola izjedeno korijenje i iznova posadila voćku, s time da sam korijenje posipala staklenim prahom, koji bi trebao odvratiti voluharice od daljnjih napada i potpunog uništenja voćke. (VIŠE)

 08032015 usitnjavanje stakla voluharice pojele korijenje vocki 208032015 usitnjavanje stakla voluharice pojele korijenje vocki 3

Nisam mogla odoljeti, kupila sam jaglace, posađeni su u velikim teglama pred kućom:)

09032015 jaglaci 114032015 jaglaci

Sredinom ožujka je zahladilo, zapuhao je strahovito hladan vjetar… bilo je i nešto toplijih razdoblja, ali većinom hladno. Jedino patke su bile vrijedne, kad nisam ja – milina ih je bila gledati kako stalno prolaze i biovrt i vrt br 2, i ne bježe više k susjedu… kako je bilo brdo puževa, imale su što jesti. Počele su nesti i jaja, a 2 su mi se mužjaka počeli međusobno nadmetati, počupali su si međusobno perje ispod vrata, ali nije bilo tako strašno kao što sam čula da ponegdje zna biti. Jedna patkica si je krajem ožujka skrila jaja uz ogradu ispod bršljana, napravila je gnijezdo i sva jaja prekrila listovima ukrasnog bršljana i počela sjediti na ta cijela 3 jaja… krajem ožujka smo ju i službeno “nasadili” – stavili ukupno 12 jaja na kojima je počela redovito sjediti.

16.03. pon sam započela s radovima oko kuće. Pograbljala sam ispred kuće sve od ostatka piljevine od bora, i pola gredice uz među sa susjedom raskrčila od suhih ostataka astera i ostalih trajnica. Tijekom zime sve ostavljam nedirnuto radi ptica koje skupljaju sjemenke i skrivaju se u suhim biljkama.

16032015 sredivanje cvjetne gredice 116032015 sredivanje cvjetne gredice 4

Oko lukovica koje su počele nicati sam popikala grančice – iskoristila sam suhe ostatke stabljike visokih astera, da lukovice ne zgaze patke, mačke i psi… bez toga vjerojatno niti polovica ne bi opstala, vidi se jasno zašto ispod na fotki: da nema grančica, Zvonko bi spavao i na lukovicama.

16032015 zastita mladih biljaka od macki zabodene grancice 125032015 zumbuli

18. i 19.03. sam dobar dio lončanica iznijela van oko kuće – pod nadstrešnicu i ispred na južnu stranu – pelargonije, lantane, amarilise, leopard, zephyranthes, nerine, nešpula, kalistemon, ciklama …. iako je bilo i -2 iduće jutro, oko kuće nije toliko pala temperatura i nije smrzlo, a dalje ne smrzava… bolje da je sve vani nego da se unutra muči i izdužava. Smeđa traka na zidu Nerino (zlatni retriver) je djelo – ljeti se okupa u blatu, i onda vuče uz zid kuće…  izgleda da trebam lončanice sve uz kuću da ju spriječim 😀

18032015 loncanice iznesene van 218032015 loncanice iznesene van 1

U petak 20.03. sam raskrčila ugao biovrta od trave, porezala suhe saponarie, porezala kupine tu će uskoro cvasti narcise i euphorbia polychroma u blizini…a da probam zaustaviti travu u širenju na biovrt, presadila sam tratinčice s parcele gdje bu se uskoro tanjuralo i tako ih spasila i dobila slatku cvjetnu ogradicu vrta 🙂

Evo kako su biovrt i vrt br 2 izgledali krajem ožujka.

31032015 biovrt31032015 vrt br 2

Presadila sam i rukolu za sjeme na dio vrta br 2 gdje se neće tanjurati, a iznimno za ekipu HTV-a krajem ožujka posijala grašak i salatu za Dobro jutro Hrvatska – ali glavninu budem sijala početkom travnja, još mi je malo prerano u mojoj ilovači:

Nemojte zuriti sjetvom na otvoreno

Prilog HTV-a možete pogledati ovdje:

Silvija Kolar Fodor čuvarica brojnih starinskih sorti

Tijekom ožujka i travnja imala sam i rasprodaju šumskih jagoda i kitnjača, rješavam ih se i prodajem skoro badava, samo da raskrčim dio vrta koji su progutale, a prošla im je godina baš pogodovala za širenje… tako da sam do kraja ožujka većinom iskopavala jagode. …ali super, dobar sam se dio riješila – na brežuljku iza kuće nema više jagoda, samo 10-tak na vrtu… i opet slatke brige – čime sad popuniti tu prazninu 😀

31032015 smanjivanje gredice jagoda kitnjaca31032015 brezuljak iza kuce

U nedjelju 22.03. smo na moju veliku žalost srušili i veliku vrbu iza kuće. Narasla je preogromna, dok je puhao sjeverac je lupala kuću i krov, i zid terase uz nju je puknuo – počela je korijenjem dizati zid, pa nije bilo druge…eto, nije pametno drveće posaditi preblizu kući… a tu je stalno bilo mokro i vlažno, pa je rasla kao luda. Dio sam probala popelcati na južnoj strani voćnjaka, i sestra mi je pomogla pobockati dio grančica na kraju njiva koje imamo, da bude ograda od ostalih koje se konvencionalno obrađuju  – za zaštitu od susjednog prskanja, ali i prelazaka traktorima preko naših zemlja- ali bilo je suho i tvrdo, nije se nažalost primilo. Dugoročno svakako razmišljam o debeloj divljoj ogradi od nekog drveća, da izoliram naše parcele od ostalih na tom dijelu gdje graniče.

25.03. je padala kišica, a 26.3 pljusak – sve je dobro zalijano, sad očekujemo veliki bum. I biljaka, ali i trave 😀

Na kraju mjeseca sam posadila 2 divlje trešnje – u udaljenijom voćnjaku, tamo gdje je nabita zemlja s kamenjem… bogme sam dušu ispustila za iskopati te 2 rupe – ne ide štihericom, niti motikom – samo ukrug strugati sloj po sloj u to tlo dok se ne iskopa rupa… Navozila sam tu rupu s ilovačom, imam kup zemlje tamo na toj parceli za sve nove sadnje voćki, da bar korijenje nije u tom užasu.

Puževa je bilo na svakom koraku – malecke kuglice, malo veći, a u šumskom sam vrtu našla (i zgazila) jednog kapitalca…grrrr :vampirica: Patke su stalno na poslu, ali previše je to za njih…počela sam i ja opet kombinirati razne ekološke metode suzbijanja puževa.

U ožujku su počele cvasti lukovice.

Šafrani:

16032015 safrani116032015 safrani3

mrežasti irisi i pasji zub

18032015 mrezasti iris31032015 pasji zub

i još fotografija iz ožujka 2015 pogledajte u galeriji fotografija na sljedećem linku:

https://www.biovrt.com/galerija/ozujak-2015/

 

O autorici