Otvorene prijave za online “Školu vrtlarenja 2023” Silvije Kolar-Fodor - Biovrt - u skladu s prirodom

Otvorene prijave za online “Školu vrtlarenja 2023” Silvije Kolar-Fodor

Ako želite uspješno uzgojiti obilje vlastite hrane na organski način, ali nemate za to dovoljno znanja niti iskustva, „Škola vrtlarenja“ vam može pomoći da to promijenite. Vjerojatno u ovom trenutku već radite ili započinjete vrt, no možda je zapelo s početnim kreiranjem, prvim sjetvama i idealnim vremenom za isto, a ne znate kako na jednostavan način posložiti svoj vrt i sve napraviti u idealni trenutak kako bi imao vrt u kojem je potrebno manje posla, a gdje dobivate obilje plodova i više radosti.

Moje ime je Silvija Kolar-Fodor i ja sam biovrtlarka, autorica, aktivistica i velika zaljubljenica u prirodu. Posljednjih 17 godina učim vrtlare/ice i one koji žele postati više kako na jednostavan način, a uz puno radosti, mogu uzgojiti obilje zdrave hrane. Do sada sam pomogla stotinama vrtlara u kreiranju i održavanju njihovim vrtova.
Svoje iskustvo od 17 godina biovrtlarenja pretočila sam u ovaj program koji ću ovog proljeća podijeliti s vama.

Zašto? Nikada kao sada nije bilo jasnije da je uzgoj vlastite hrane put prema samodostatnosti. Zatvaranja i ograničenja kretanja posljednjih godina, kriza, velika poskupljenja, pa čak i moguće nestašice na tržištu, govore nam da se moramo vratiti uzgoju vlastite hrane i da si na neki način osiguramo sigurnost – jer jesti moramo svaki dan. I bitno je da ta hrana treba biti uzgojena na organski način ako njome želimo osigurati zdravlje za sebe i za vlastitu obitelj. A uzgajati hranu možemo posvud – pa čak i na balkonima i terasama.

Posljednjih 10 godina provodila sam vrtlarske radionice na svom imanju, provela sam i program „Škole vrtlarenja“ na mom imanju, kroz koji je u 8 sezona prošlo stotine vrtlara, od kojih su mnogi postali i članovi udruge Biovrt i dragi prijatelji. Educirala sam i na tisuće ljudi na mojim predavanjima i radionicama diljem Hrvatske.

U mnogim komentarima koje sam čula, uvidjela sam da mnogi koji su na početku vrtlarenja imaju iste probleme i pitanja: kako pripremiti gredice, koji alat koristiti, kako posijati određene kulture, u kojim kombinacijama, na koju dubinu i koji razmak, u kojem broju, kako prepoznati da li je neki kukac nametnik ili ne, oko kojih se promjena na lišću biljaka stvarno trebamo zabrinuti, a gdje ne…. Sve su to pitanja gdje sam i ja imala velike nedoumice u svojim počecima pred 17 godina. Srećom, imala sam baku i majku od kojih sam mogla naučiti praktični dio oko sjetve i sadnje – jer znanje u knjigama jednostavno nije dovoljno. Naime, u njima možete naučiti sve bitno o biljkama (i to je naravno jako bitno znanje), ali jednostavno kad dođete na zemlju i morate krenuti sijati – shvatite da je i praksa nešto što je izuzetno potrebno da bi stekli sigurnost u tome što radite.
Isto tako, mnogi vrtlari/ce koji uzgajaju hranu već duži niz godina, često i dalje ne znaju prepoznavati mnoge kukce u vrtu, ne znaju ulogu mnogih korova i kako ih možemo pametno iskoristiti u vrtu ili pak ne razumiju kada i zašto se pojavljuju određene bolesti i kako se uspješno nositi s njima na organski način.
Klimatski ekstremi sve su veći zadnjih godina i sve to skupa zahtijeva sve više znanja i prilagodbe da bismo mogli uspješno uzgojili  vlastitu hranu.

Zato sam pokrenula online program gdje polaznike vodim, pratim, educiram i motiviram tijekom vrtlarske sezone i gdje u jednoj sezoni možete naučiti sve što trebate znati kako biste i sami mogli nadalje bez puno muke uspješno uzgojiti obilje vlastite hrane – bez obzira na sve izazove. Svo znanje koje sam stjecala godinama na svom vrtu prenijet ću vam na sažet i praktičan način – pa vi nećete trebati godine rada, promatranja, pokušaja i pogrešaka kao ja, nego u jednoj sezoni naučiti kako to napraviti na najbolji način.

Iza mene je već jedna sezona online Škole vrtlarenja u kojoj je sudjelovalo 22 vrtlara/ica iz cijele RH, evo što polaznice generacije 2022 vele o programu:

Kao početniku, obuhvaćene su sve teme koje su bitne za početak. Sada imam puno veće znanje nego prije par mjeseci a čovjek ući dok je živ pa ću čitajući, pregledavajući moje bilješke tijekom edukacije još toga naučiti. U počecima bavljenja nečim ne uspiješ sve “uloviti” pa naknadnim čitanjem vidiš da si neke stvari i prečuo. A iskustvo ionako dolazi s vremenom.
Gradimira B.

Ja sam očekivala manje Silvijinog angažmana, puno nabacanih natuknica iz raznih literatura,kad ono akcija, angažman, upiti, forum, identifikacija biljaka, čuda, čuda, totalno sam bila nespremna.
Sandra P.

Sve sto se tiče redovnih radova, bolesti, nametnika, kako su se pojavljivali tako smo mi to pratili na radionicama. Ja sam si uvijek pisala pitanja, ali sam uvijek sve odgovore dobila u lekcijama.
Sanja K.

U potpunosti sam zadovoljna temama, odlično prate radove i izazove na vrtu. Super je što sam odmah sljedeći dan mogla otići u vrt i primijeniti ono o čemu sam slušala, a imala sam i vremenski rok u kojem sam mogla odraditi neki zadatak – npr. posijati neku kulturu. To su ona famozna DVA TJEDNA! To mi je stvarno bilo vrijedno i korisno, puno je lakše vrtlariti kada znaš realne rokove jer na karticama sjemena i online možeš naći svakakve informacije.
Sviđa mi se cijeli koncept Škole – odlično metodički odrađena predavanja uz razgovor odmah nakon toga, materijali dostupni duže vrijeme i zajedničko druženje na forumu. Bila sam na mnogim edukacijama, ali ova je stvarno najobuhvatnija!
Lea G.

Jako sam zadovoljna temama, načinom na koji ste ih obradili, Vašom ljubavlju za sve to  najviše. Odgovorili ste na sva pitanja, bili otvoreni i susretljivi i uvijek s divnom energijom zbog koje sam se uvijek osjećala dobro.
Jolanda P.

Fotografija: dio sudionica programa Škola vrtlarenja 2022. na završnom druženju na imanju Biovrt

 

Na vaše traženje i ove je godine dostupan ovaj program online – jer mnogima je put do mene u Međimurje jednostavno predaleki. Kad zbrojimo i sve veće troškove za gorivo i dragocjeno vrijeme  koje gubite na putu – online je program puno održivija, praktičnija i povoljnija solucija.

 

Online „Škola vrtlarenja 2023“ objediniti će teoretski i praktičan rad na slijedećim temama:
– Planiranje i kreiranje vrta, odabir idealnih alata za vaš vrt;
– Mješovita sadnja te dobri i loši susjedi u vrtu;
– Sijanje i uzgoj povrća u vrtu (sve glavne kulture), uzgoj presadnica i direktna sjetva;
– Korovi u vrtu i na koji se način ih pametno iskoristiti u vrt;
– Tehnike malčiranja, prirodne metode gnojenja i poboljšavanja plodnosti tla;
– Bolesti biljaka – kada i zašto se pojavljuju i kako se nositi s njima;
– Štetnici i saveznici u vrtu i na koji način napraviti biološku ravnotežu u vrtu;
– Začinsko i ljekovito bilje te cvijeće u vrtu;
– Klimatski izazovi u vrtlarenju
– Berba i spremanje plodova;
– Nastajanje i sakupljanje sjemenja;
– Osnove o kreiranju voćnjaka i šumskog vrta
– Mnogo dodatnih korisnih trikova i savjeta za vaš uspješan biovrt.

Sudionici/ce online Škole vrtlarenja 2023 imat će prilike naučiti sve potrebno kako bi mogli sami kreirati svoj biovrt i uspješno uzgojiti obilje povrća na vrtu s minimalno napora. Program je kreiran i za početnike i za postojeće vrtlare, neovisno o predznanju. Teme edukacija će se preklapati ovisno o sezoni i životnom ciklusu biovrta.

Ukratko, moći ćete naučit kreirati uspješan organski vrt – biovrt,  i to od mentorice/edukatorice s dokazanim uspjesima i znanjem u svom području.

Uložila sam mnogo truda da u ovom programu stvorim efikasne i konkretne primjere koji i vama mogu dati rezultate na tvom vrtu, i to:
– Bez lutanja i trošenja puno vremena na pretragu mnogobrojnih članaka i videa raznih autora s različitim metodama vrtlarenja na Internetu.
– Bez lovljenja na stotine djelića informacija sa raznih strana pokušavajući stvoriti nešto smisleno na svom vrtu.
– Bez trošenja puno novca na greške i stvari koje zapravo ne trebate na svom vrtu.
– Bez gubitka vremena na nepotrebne radove i sredstva na vrtu u koje nema potrebe da ulažete svoj novac i vrijeme.
– Bez očajavanja kad krenu rasti korovi, ili pak se pojave bolesti i nametnici u vrtu.

Ovo nije program za vas ako:
– tek razvijate ideju o vrtu i nemate namjere ove sezone konkretno vrtlariti,
– ako ne vjerujte da organskim metodama možemo proizvesti dovoljno hrane,
– ako mislite da je povremeno potrebno koristiti mineralna gnojiva i pesticide,
– ako ne želite naučiti više o biraznolikosti
– ako nemate namjere pustiti i drugim bićima da imaju stanište u vašem vrtu
– ako mislite da za vrtlarenje ne treba znanje i razumijevanje prirode oko nas
– ako niste otvoreni za nove ideje i eksperimentiranje na vrtu
– ako niste spremni redovito se angažirati, pratiti program i isprobati preporučeno na svom vrtu

Kako mentorski program online „Škole vrtlarenja“ funkcionira?
Grupa kreće 02.03.2023. Par dana prije početka dobit ćete poveznicu za priključenje kao i šifru za pristupanje besplatnim online materijalima.
Edukacija se provodi na početku jednom tjedno ili svaka dva tjedna online uživo (svaki četvrtak u večernjim satima), a kasnije svaka dva tjedna ili rjeđe – sukladno o stvarnim potrebama i vremenskim prilikama. Osim redovnih lekcija, imat ćemo i online druženja rezervirana samo za vaša pitanja i moje odgovore. Program završava u rujnu s završnim druženjem na imanju Biovrt.
Očekujte puno praktičnog znanja i puno fotografija te videa s korisnim praktičnim uputama u kojem ću korak po korak prikazivati određene aktualne teme.
Ako zbog obaveza nećete moći prisustvovati live edukaciji,  imate prilike sve pogledati kao snimku do isteka ovog programa.
Iz tjedna u tjedan prolazimo teme koje su trenutno aktualne na vrtu, te imate priliku sve to direktno primjenjivati na svom vrtu. Sve edukacije možete gledati koliko puta želite, sve bonus materijale možete koristiti stalno za vrijeme trajanja programa.
Sudjelovat ćete u zatvorenoj mentorskoj grupi gdje se možete povezati s ostalim sudionicima te dobiti moje odgovore na svoja pitanja. Imat ćemo i posebna online druženja rezervirana samo za vaša pitanja i moje odgovore.


Kotizacija za online „Školu vrtlarenja 2023“ obuhvaća:
– 10 online edukacija za stvaranje uspješnog vrta, svaka u trajanju od najmanje 2 sata, (vrijednost: 40 eur x 10=400 eur) – edukacije se provode na zatvorenoj platformi koja nema veze s društvenim mrežama

– 4 dodatnih online druženja rezervirana za vaša pitanja i moje odgovore
– 30 tjedana (7 mjeseci!) pristupa svim videima i bonus materijalima koje možete koristiti u svom vrtu (vrijednost: 400 eur)
– Sudjelovanje u zatvorenoj grupi za mentorstvo, odgovore na vaša pitanja, podršku i povezivanje (vjerujem da znate da je ovo – neprocjenjivo).
– Moja (nova) knjiga * (vrijednost 20 eur)
– Kalendar iz Biovrta za 2023 (vrijednost 7,96 eur)
– Poklon sjeme * (vrijednost 40 eur)
– Poklon online edukacije „Planiranje vrta“ i „Sjetva i uzgoj presadnica u kućnim uvjetima“ (vrijednost 53 eur)
– Analiza vašeg plana vrta za 2023. godinu (nakon što ga napravite sukladno uputama u online edukaciji)
– Edukativni obilazak imanja Biovrt (terenska edukacija) i završno druženje na imanju Biovrt (vrijednost 35 eur)
– Razna iznenađenja tijekom programa

Program Škole vrtlarenja nije certificiran na način da se upisuje u radnu knjižicu, nego na kraju programa dobivate potvrdu o sudjelovanju. Za plaćenu edukaciju dobivate račun.

Sveukupna vrijednost programa: 955,96 eur (7.202,68 kn).
*Poklone i knjige dostavljamo samo na adrese u RH.

POSEBNA PONUDA DO 28.02.2023.
S obzirom da mi je stalo da ovaj program bude dostupan većem broju ljudi koji uzgojem vlastite hrane žele osigurati dio vlastite neovisnosti i samodostatnosti, ponudit ću vam mogućnost uključenja u online „Školu vrtlarenja 2023“ po promotivnom iznosu od 339 eur umjesto 955,96 eur.

Promotivna cijena od =339,00 eur (2.554,90 kn)  vrijedi do 28.02.2022. i to za jednokratno avansno plaćanje do 28.02.2023. ili do popunjenja grupe.

Ukoliko se prijavite i uplatite do 02.03. – kotizacija za Školu vrtlarenja je 360 EUR, a nakon toga prijave se zatvaraju – grupa kreće 02.03.2023.


POSEBNA PONUDA ZA SUDIONIKE/CE PROŠLOGODIŠNJE ŠKOLE VRTLARENJA 2022:
Posebna cijena za polaznice prve generacije Škole vrtlarenja 2022 – 279,00 eur (2.102.12 kn – popust dodatnih 60 eur) Velika mi je čast što je veliki dio polaznica prve generacije izjavio da žele biti ponavljačice ove sezone – pa za njih vrijedi ovaj dodatni popust do 28.02. i to za jednokratno plaćanje . Program je ove godine potpuno novi, sadrži više lekcija i dodatnih sadržaja te počinje 2 mjeseca prije nego prošle sezone – idemo korak po korak kako će nam biti klimatske prilike i izazovi ove sezone.

Zbog čega? Kao uspješna biovrtlarka znam koliko znanja i prakse treba da bismo mogli imati uspješan biovrt i kako se nositi s svim izazovima vrtu. Svoje znanje želim prenijeti drugima i tako im olakšati i skratiti sve bolne greške, gubitak vremena i novaca na nepotrebne radove na vrtu. Želim vam pomoći nositi se izazovima na vrtu te umanjiti mogućnost neuspjeha u sve izazovnijim klimatskim prilikama. Ovaj program pomoći će vam da djelujete na pravi način, u pravo vrijeme, da izbjegnete sve trenutke očajavanja kad ne znate što se događa u vašem vrtu i na koji način se boriti s bolestima, nametnicima i klimatskim izazovima. Tu sam s svim svojim znanjem da vam dam sigurnost u onome što vi radite, te da na kraju ovog programa budete osnaženi za slijedeće vrtlarske sezone i ne pomišljate o odustajanju od uzgoja vlastite hrane.

Možete i dalje nastaviti raditi na isti način, trošeći previše vremena i truda na “lovljenje informacija” sa svih strana i godinama testirati što od toga bi moglo funkcionirati, a bez da imate konkretnih rezultata i radost u vrtlarenju. Ovim programom s druge strane dobivate moje dugogodišnje znanje i iskustvo i to sažeto i primjenjivo u jednu vrtlarsku sezonu, nakon koje ćete biti osnaženi i samostalni u uzgoju vlastite hrane.

 

Kako bi rezervirali svoje mjesto u Online „Školi vrtlarenja 2023“, kliknite OVDJE i ispunite obrazac, nakon čega ćete na e-mail dobiti ponudu.

 

O VODITELJICI EDUKACIJA ONLINE „ŠKOLE VRTLARENJA 2023“:
 Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima.
Predsjednica je udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole.
Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama.
Dobitnica je prestižne nagrade Hrvatske utjecajne žene 2020. na području vodstva i inovacija, te nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020. u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.

MIŠLJENJA SUDIONICA ŠKOLE VRTLARENJA 2022:

Draga Silvija, tvoja stručnost i umjetnost prenošenja znanja je (prema mom mišljenju) zaista na zavidno visokoj razini. Ja rijetko nailazim na ljude koji s toliko lakoće i jasnoće prenose svoja znanja i iskustva. Divno je biti na radionici na kojoj predavač predaje s toliko ljubavi, pažnje i želje da svi usvoje znanje i nastave ga implementirati u svakodnevnom životu. Vendi K.

Pa definitivno opravdava što te zovu živom enciklopedijom, nevjerojatno nešto, brža od googla, sipaš informacije, svaka čast. A prenošenje znanja jednostavno, dostupno, bez uštogljenosti, dijeliš s nama sve sto god znaš, što god si eksperimentirala, sve sto si iskustvom naučila, i dobre i loše rezultate i to je zbilja jedno veliko bogatstvo. Sanja K.

Stručnost, komunikaciju i prenošenje znanja zaslužuju najvišu ocjenu. Mislim da je jedan od ključnih razloga tome jednostavnost i lakoća kojom sve navedeno voditeljica uspijeva prenijeti na svih, od početnika do znalaca. Tatijana F.

Vidljivo je da znanje koje prenosite proizlazi iz iskustva, a iskustvo je nešto što se stalno gradi i stečeno znanje preispituje s obzirom na novonastale okolnosti, a to je isto vidljivo da se teme ne prenose kao dogma, već kao nešto što je u stalnoj kreaciji. Martina Š.

Stručnost i prenošenje znanja su na vrlo visokoj razini, voditeljica ima veliko iskustvo i veliko znanje te zaštitnički odnos prema prirodi i vidi se da sve radi sa ljubavlju i veseljem tako da nas je time zarazila što je predivno. Jasminka S.V.

Izuzetno sam zadovoljna, ponajviše iskustvenom prenošenju znanja a nakon toga i elokventnošću, dobrom voljom, popraćenom uvijek srdačnošću i osmijehom. Unatoč gužvi, poslu, Silvija je imala vremena za odgovor doslovno na svako pitanje. Hvala od srca. Sabina H.

Vidi se da stoji iza svega veliki dugogodišnji trud, rad, učenje, praksa. Prijenos znanja je razumljiv i sveobuhvatan, često i spontan s obzirom na neku situaciju. Nataša M.

O autorici