Održane volontersko-edukativne radne akcije udruge Biovrt u OŠ Gornji Mihaljevec i PŠ Novo Selo Rok - Biovrt - u skladu s prirodom

Projekti Silvija Kolar-Fodor 10. svibnja 2019.

Održane volontersko-edukativne radne akcije udruge Biovrt u OŠ Gornji Mihaljevec i PŠ Novo Selo Rok

U subotu 27.04. u OŠ Gornji Mihaljevec i u utorak 07.05.2019. u Područnoj školi Novo Selo Rok, u sklopu projekta “Mali čuvari prirode za velike promjene” održali smo volontersko-edukativne radne akcije na kojoj su sudjelovali učenici škola s svojim roditeljima ili bakama i djedovima, osoblje obaju škola i članovi/ce te volonteri udruge Biovrt.

Na volonterskim akcijama vrijedne ruke mama, tata, djedova, baka, volontera, školskog osoblja i učenika posadile su mnoštvo sadnica raznog korisnog grmlja za korisne kukce i ptice koje će im pomoći u preživljavanju svojim cvjetovima ili bobicama, nešto začinskog i ljekobitog bilje te nekoliko voćki. Ovom sadnjom nastavljamo stvarati edukativni prostor za ove i buduće generacije obaju škola, u kojem učenici uče iskustveno i iz prve ruke što znači uzgajati zdravu hranu, kakvog je ona okusa i kakav to učinak ima na čuvanje okoliša za buduće generacije. Sadnjom novih i raznolikih sadnica učenici će upoznati mnoge oprašivače i ostale korisne kukce i ptice kojima će grmlje pomoći u opstanku. U OŠ Gornji Mihaljevec postavili smo i 4 vanjske klupice u školski voćnjak te tako kreirali edukativni prostor na otvorenom, dok smo u PŠ Novo Selo Rok postavili vanjski koš za smeće kako bi osigurali čisti okoliš škole. U sklopu akcije u PŠ Novo Selo Rok pripremili smo i školski vrt za sadnju, presadili cvijeće, posadili nešto začinskog i ljekovitog bilja i uredili dio školskog cvjetnjaka.
Ove akcije nastavak su partnerske suradnje s školama. U PŠ Novo Selo Rok ovo je nastavak zajedničkog kreiranja školskog vrta kojeg u suradnji provode Prva osnovna škola Čakovec odnosno njena Područna Škola Novo Selo Rok te udruga Biovrt – u skladu s prirodom. U PŠ Novo Selo Rok se redovito provode biovrtlarske edukacije koje vodi biovrtlarka i voditeljica projekta Silvija Kolar-Fodor.
U OŠ Gornji Mihaljevec započeli smo zajednički s uređenjem vanjskog prostora oko škole, te u sklopu projekt provodimo i 4 edukacije za ekološko-vrtlarsku grupu škole i učeničku zadrugu OŠ Gornji Mihaljevec “Klopotec”.

U sklopu projekta učenici obaju škola imati će i terensku edukaciju u ustanovi Međimurska priroda u Žabniku u Ergeli Međimurskog konja, naše lokalne ugrožene vrste, na promatračnici ptica i na starom mlinu. Također, u lipnju pripremamo i dan razmjene dobrih praksi, u kojima će škole međusobno posjetiti jedna drugu i imanje biovrta Silvije Kolar-Fodor, predsjednice udruge Biovrt i voditeljice projekta

Nevjerojatno je koliko se može puno postići složnim i udruženim radom, te ovime želimo zahvaliti od srca na velikom odazivu i uključivanju obitelji naših učenika i volontera. Zajedno skupa gradimo bolju i zdraviju budućnost za našu djecu i tako gradimo novu, održivu budućnost i pripremamo da naši mali čuvari prirode budu pokretači velikih promjena u budućnosti.

Više fotografija s akcije možete pogledati na sljedećem linku:
OŠ Gornji Mihaljevec
https://www.biovrt.com/galerija/volonterska-akcija-sadnje-u-os-gornji-mihaljevec-27-04-2019/
PŠ Novo Selo Rok
https://www.biovrt.com/galerija/volonterska-akcija-sadnje-u-ps-novo-selo-rok-07-05-2019/

 

Projekt “Mali čuvari prirode za velike promjene” traje od 01.11.2018.-31.08.2019. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec.

Projekt financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 142.579,33 kn, a odobreni je u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019.

Više o projektu pročitajte na linku: http://www.biovrt.com/projekti/u-skolskom-vrtu-i-mi-rastemo

O autorici