Održane edukativne volonterske akcije u pet međimurskih osnovnih škola - Biovrt - u skladu s prirodom

Projekti Silvija Kolar-Fodor 16. listopada 2019.

Održane edukativne volonterske akcije u pet međimurskih osnovnih škola

U sklopu projekta „Zajedno gradimo održivu budućnost“, u prvoj polovici listopada, udruga Biovrt – u skladu s prirodom provela je edukativne-volonterske akcije u suradničkim školama na projektu:01.10. u PŠ Dunjkovec, 03.10. u PŠ Železna gora, 04.10. u PŠ Zebanec, 09.10. u II OŠ Čakovec i 11.10. u OŠ Prelog.

U svakoj suradničkoj školi smo proveli 2 volonterske akcije s učenicima, nastavnim osobljem i obiteljima učenika. Na prvoj edukativnoj volonterskoj akciji voditeljica projekta i edukatorica Silvija Kolar-Fodor sve je prisutne upoznala s time zašto gradimo hotel za korisne kukce i objasnila koji kukci će se nastaniti u njemu. Nakon toga zajedničkim smo snagama postavili hotel za kukce i posadili zeleni krov na njemu. Mame, tate i djedovi bušili su drvene elemente za solitarne pčele, dok su učenici pripremali bambusove štapove i snopiće od kartona za ostale korisne kukce. Hotel smo svi skupa napunili, dopunili češerima i slamom i tako otvorili luksuzne hotele u kojima će se smjestiti brojni korisni kukci.

Na drugoj edukativnoj volonterskoj akciji posadili smo bobičasto voće te gredicu s ljekovitim/začinskim biljkama i cvijećem. Silvija Kolar-Fodor objasnila je svim prisutnima koje voće smo odabrali i zašto, te pokazala kako se sadi bobičasto voće. Nakon toga svi su se prisutni podijelili u ekipe i zajednički posadili sadnice. Nakon voća, posadili smo i ljekovito bilje i cvijeće, s time da je voditeljica prije upoznala sve prisutne s ljekovitosti biljaka koje smo odabrali za gredicu te koristi cvijeća. Na kraju smo sve pomalčirali te ljekovito bilje označili glinenim pločicama na kojima su navedeni hrvatski i znanstveni nazivi biljaka, te tako napravili jednu trajnu edukativnu gredicu za učenike, ali i buduće generacije učenike ove škole.

Kako nam je bilo možete pogledati i u foto-albumima s održanih akcija:

01.10. u PŠ Dunjkovec:
https://www.biovrt.com/galerija/edukativne-volonterske-akcije-01-10-2019-ps-dunjkovec-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/ 

03.10. u PŠ Železna gora:
https://www.biovrt.com/galerija/edukativne-volonterske-akcije-03-10-2019-ps-zelezna-gora-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

04.10. u PŠ Zebanec:
https://www.biovrt.com/galerija/edukativne-volonterske-akcije-04-10-2019-ps-zebanec-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/

09.10. u II OŠ Čakovec:
https://www.biovrt.com/galerija/edukativne-volonterske-akcije-09-10-2019-ii-os-cakovec-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/ 

11.10. u OŠ Prelog:
https://www.biovrt.com/galerija/edukativne-volonterske-akcije-11-10-2019-os-prelog-zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost/ 

 

Škole smo opremili i sa start paketima vrtlarskog alata za učenički rad, a svi učenici koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima dobili su uniforme projekta – majice i šilt kape te platnene vrećice za kupovinu.

Hvala svima od srca na sudjelovanju i na uloženom trudu, zajedno smo napravili jednu trajnu vrijednost i edukativni prostor za ove i sljedeće generacije učenika osnovnih škola.

 

Projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” traje od 01.03.2019.-28.02.2021. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec.
Program sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH, Grad Čakovec i Međimurska županija. Više o projektu pročitajte na:
https://www.biovrt.com/projekti/zajedno-gradimo-odrzivu-buducnost

O autorici