Održana svečana proslava ususret proljeću u PŠ N. S. Rok 06.03.2019 - Biovrt - u skladu s prirodom

Projekti Silvija Kolar-Fodor 7. ožujka 2019.

Održana svečana proslava ususret proljeću u PŠ N. S. Rok 06.03.2019

U srijedu 06.03.2019. u Područnoj školi Novo Selo Rok, u sklopu projekta “Mali čuvari prirode za velike promjene” održali smo svečanu proljetnu proslavu ususret proljeću. Na proslavi smo obilježili stare međimurske običaje “Ftičeki se ženiju” i “Fašnik”. Na početku sve prisutne je pozdravio ravnatelj I.OŠ Siniša Stričak. Učenici su s svojim učiteljicama Marijanom Vrbanec, Ajom Sašek-Strbad, Zdenkom Buljan i Brankom Hranjec pripremili prigodni program za mame, tate, bake i djedove, dok su voditeljica projekta Silvija Kolar-Fodor i djed učenice Krešimir Vukina objasnili učenicima što se je slavilo ovim običajima i kako su nekad djeca oko kuće tražila kolačiće koje su „ftičeki spekli” i crvene čizmice koje su u konačnici bile crvene noge jer su ih roditelji slali bose u tu potragu. Djed je djeci opisao kako su djeca maskirana obilazila kućanstva pjevajući i plešući, te za to dobila novac i krafne.

Svim obiteljima učenici biovrtlarske grupe spakirali su velike poklon pakete sjemenja iz našeg školskog vrta, koji se sastoji od čak 15 različitih vrsti sjemenja povrća i cvijeća koje učenici redovito uzgajaju i skupljaju u školskom vrtu u PŠ Novo Selo Rok. Cilj nam je da potaknemo i inspiriramo i obitelji naših učenika na uzgoj vlastite zdrave hrane.

Na kraju smo se svi počastili prigodnim krafnama i „poderanim gačama” koje se uvijek peku za vrijeme fašnika u međimurskim obiteljima. Zimu smo tako istjerali i veselimo se proljeću i novoj vrtlarskoj sezoni. Tus tus!

 

Više fotografija s proslave možete pogledati na sljedećem linku:
https://www.biovrt.com/galerija/svecana-proslava-ususret-proljecu-u-ps-novo-selo-rok-06-03-2019/

 

Želimo zahvaliti od srca na velikom odazivu i uključivanju obitelji naših učenika. Zajedno skupa gradimo bolju i zdraviju budućnost za našu djecu.

Projekt “Mali čuvari prirode za velike promjene” traje od 01.11.2018.-31.08.2019. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec,  Područnom školom Novo Selo Rok i Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Više o projektu pročitajte na linku: https://www.biovrt.com/projekti/skolski-vrt/mali-cuvari-prirode-za-velike-promjene/

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

O autorici