Održana peta radionica iz ciklusa radionica Škole vrtlarenja 2012 - Biovrt - u skladu s prirodom

Održana peta radionica iz ciklusa radionica Škole vrtlarenja 2012

Dana 11.08. 2012. održana je peta radionica iz ciklusa radionica Škole vrtlarenja udruge Biovrt – u skladu s prirodom.

5 radionica skole vrtlarenja 35 radionica skole vrtlarenja 8

Polaznice i polaznici Škole vrtlarenja učili su kako prepoznati sezonske korove i jestivo samoniklo bilje, o sezonskima nametnicima i bolestima, kako razmnožiti grmlje poludrvenastim reznicama, koje se vrste mogu sijati u kolovozu. Prati se redovito napredak posijanih biljčica na prijašnjim radionicama, posijano je i nešto novih. Degustiralo se je azijsko lisnato povrće i razne vrste rajčice na vrtu. Prezentirano je i skupljanje sjemenja s salate i luka, berba, probiranje i skladištenje krumpira, te načini razmnožavanja krumpira. Učilo se je i o bazgi, te je voditeljica radionice prezentirala kako najlakše odvojiti bobice bazge za kuhanje pekmeza ili soka. Polaznici su naučili kako se zviždi na žirovu kapu, kako se i kada vani peče mladi kukuruz. Ovo je bilo najavljeno iznenađenje i sve je bilo spremno za pečenje kukuruza, međutim kako je puhao malo jači vjetar, nažalost nije bilo moguće paliti vatru na otvorenom, pa su polaznici dobili detaljne upute o pečenju kukuruza na otvorenom, i kukuruze da to mogu isprobati doma kad budu bolje vremenske prilike.

5 radionica skole vrtlarenja 145 radionica skole vrtlarenja 13

Polaznici su doma nosili skupljeno sjeme luka i salate, reznice grmlja koje smo skupili na vrtu za razmnožavanje (vajgela, budleja i vatreni trn), te po par komada plavo-ljubičastog krumpira i mlade kukuruze za pečenje ili kuhanje.

5 radionica skole vrtlarenja 95 radionica skole vrtlarenja 15

Voditeljica Škole vrtlarenja je Silvija Kolar – Fodor (SilveK), predsjednica Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, kolumnistica na potralu Naturala.hr, administratorica foruma Vrtlari, zaljubljenica u Prirodu te dugogodišnja biovrtlarka.

Više o Školi vrtlarenja pročitajte ovdje: Škola vrtlarenja ‘U skladu s prirodom ,

a plan radionica Škole vrtlarenja ovdje: Plan radionica škole vrtlarenja ‘U skladu s prirodom’

 

O autorici