Njega presadnica – priprema za sadnju na otvoreno - Biovrt - u skladu s prirodom

Njega presadnica – priprema za sadnju na otvoreno

 

Polako se približava svibanj, vrijeme kada presađujemo svoje presadnice na otvoreno. Ali, da bi one mogle uspješno rasti na otvoreno, moramo ih pripremiti prilikom uzgoja u zatvorenom.

Neki svoje presadnice pikiraju, odnosno rasađuju u zasebne posudice dok su još malene, ja čekam dok malo narastu. Naravno, najidealnije ih je odmah posijati po 2 u zasebne posudice, ali eto, ako nemate dovoljno mjesta, sijete skupa više i kasnije rasađujete. Kad god ih rasađivali, one će doživjeti šok od presađivanja i malo stati s rastom, te nastaviti dalje napredovati dok se ne prilagode. Dobra stvar kod presađivanja kasnije je i to da ih onda možete posaditi dublje, pa one koje su se i previše izdužile – više neće biti previsoke. Rajčice i same puštaju novo korijenje na stabljici, što možete primijetiti na fotografiji ispod – ta zadebljanja na stabljici kasnije se razvijaju u korijenje dok ih dublje posadite, tj. taj dio prekrijete zemljom. Na taj način se dakle bolje ukorijene i postanu snažnije i otpornije biljke.

presadnice rajčice 1  presadnice rajčice 8

 

Neki sade po 1 presadnicu rajčice (ili paprike), neki po 2 skupa u 1 grmić. Ja prema iskustvu moje bake i majke sadim skupa po 2, i rajčice i paprike. Dakle već ih prilikom rasađivanja posadim skupa po dvije i kasnije tako posadim na otvoreno. Skupa čine ljepši grmić i tako je odlično iskorišten prostor, jer imate posađeno više sadnica koje daju više plodova na manjem prostoru, a ne smetaju jedna drugoj u rastu.

PRIVIKAVANJE ZA VANJSKE UVJETE

Sve presadnice posložim u sanduk, jednu do druge i tad ih počnem privikavati na vanjske uvjete. Za početak, sve presadnice od samog početka treba – milovati. Da, dobro ste pročitali. U zaštićenim uvjetima biljke nisu naučene na povjetarac ni na vjetar, pa ima vanjski uvjeti mogu biti pravi šok. Štoviše, ako su biljčice previše slabašne, prvi malo jači vjetar ih može uništiti, prva kiša ozbiljno naštetiti. Zato ih treba čim više milovati. Ako ništa drugo, svaki dan ih malo promrsite rukama, potapšajte ih, mašite im lepezom ili novinama.  Time ih činite čvršćima i otpornijima, spremnima na vanjske uvjete.

presadnice rajčice 6  18042018 26

Druga bitna stvar kod njege presadnica je – sunčanje. Iako se presadnice uzgajaju na prozorskim daskama, staklo filtrira  sunčeve zrake, pa tako prvo izlaganje jakom suncu nepripremljenih presadnica može završiti jakim opeklinama na lišću (lišće dobije bijele mrlje), pa čak i kobno. Stoga treba presadnice prije same presadnje iznositi postepeno van na otvoreno, dok vani dovoljno zatopli. I dakle, nemojte da prvo iznošenje presadnica bude usred podneva direktno na sunce. Za početak nek to bude kraće vrijeme, zaštićeno mjesto, lagana polusjena, mjesto koje tek dio dana obasjava sunce. Postepeno, mogu biti vani sve duže, na sve više sunca, dok se potpuno ne priviknu.

NEMOJTE ŽURITI S PRESADNJOM

Nemojte previše žuriti s presadnjom na otvoreno. Naime, u našim krajevima postoji mogućnost mraza sve do 19.05., i uvijek nekako zahladi oko 12.-14.05. – to su tzv. “Zamrznuti sveci”. Iskustvo mi je pokazalo da zaista može u to doba godine doći i do zahlađenja, jakog hladnog vjetra, pa čak i mraza koji može uništiti presadnice na otvorenom. Stoga preporučam tek dio presadnica presaditi van, da se čim prije prilagode na otvoreno i počnu rasti, ali s većinom čekajte dok ćete znati prognozu za razdoblje do 19.05. Ako dođe do zahlađenja, te ćete sadnice morati nekako zaštititi agrotekstilom, malčem i sl. Zato je ipak najbolje biti strpljivi i čekati s glavninom presadnje. Stavite presadnice u sanduke, da ih po potrebi možete skloniti u zatvoreno. Druga je opcija mini stalak-plastenik, koji možete po potrebi (ukoliko dođe do vjetra ili pak zahlađenja tijekom noći) zatvoriti najlonom, te ih polagano prilagođavajte na otvoreno.

297  08052015 38

 

O autorici