Nezahtjevne trajnice za svaki vrt - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 25. studenoga 2013.

Nezahtjevne trajnice za svaki vrt

Jesen i proljeće vrijeme su kada sadimo trajnice i grmlje u svojim vrtovima i cvjetnjacima. Kako smo na proljeće više fokusirani na nabavu sjemenja, tako se najesen ipak više nabavljaju gotove biljke za sadnju. Također, ukoliko su vam se neke biljke previše razrasle ili ne uspijevaju na nekom mjestu, jesen je idealno vrijeme da ih razdijelite i presadite.

Mnogi vrtlari/ice će kod njihovog iskustva s trajnicama spomenuti oduševljeno kako su to biljke s kojima je najmanje posla, u usporedbi s jednogodišnjim ili dvogodišnjim biljkama koje uzgajamo svako proljeće iznova iz sjemenja. Trajnice za razliku od toga samo moramo malo porezati na jesen, ili rasaditi kad se previše razrastu, a svake su godine sve ljepše i sve bujnije cvatu, ili imaju ljepše lišće. Idealno za one koji nemaju puno vremena, a žele uživati u lijepom cvijeću tokom godine, i ne žele brinuti jesu li otišle u sjeme da si ih sačuvaju za iduće godine.

Tokom godina, primijetila sam u mom vrtu da postoje određene trajnice koje su doista jako jednostavne za uzgoj, jako dobro podnose svakakve vremenske uvjete i cvatu u svim mogućim uvjetima, čak se i same zasijavaju i umnožavaju – pa evo još više razloga sadnju takvih biljaka. Evo nekoliko od tih biljaka, i to redosljedom cvatnje – dakle ne cvatu sve u isto vrijeme, a pametnim odabirom ne samo da ćete imati vrt u kojem nema puno posla, nego i biljke koje cvati cijele sezone.

Proljeće: vrijeme je za ljubičice

Ljubičice su vjesnici proljeća. Ove dražesne niske trajnice počinju cvasti već u ožujku, tako da su jedne od prvih cvjetova koji vas razvesele na proljeće. I doista, tko se ne razveseli prvim ljubičicama i njihovom mirisu? Osim onih najranijih mirisnih ljubičica, lat. viola odorata, postoji i još jedna zanimljiva vrsta koja cvate kasnije, krajem travnja i početkom svibnja – lat. viola sororia – i to u bijeloj, plavo bijeloj i roza boji, samo ta vrsta ne miriši. Ponekad se dogodi da mirisne ljubičice procvatu čak i u jesen, doduše ne tako obilno kao na proljeće. Kako cvatu prije listanja grmlja i drveća, možete ih i posaditi ispod ukrasnog grmlja ili drveća, jer im kasnija krošnja i sjena neće smetati. Same se jako uspješno razmnožavaju – viola odorata vriježama, viola sororia sjemenjem.

     

Ivančice – Leucanthemum vulgare i Vučika – Lupinus Polyphyllusnjima završava proljeće

Krajem svibnja i početkom lipnja, u mom vrtu dominiraju spomenute 2 jako nezahtjevne trajnice. Vučika je vrsta koja ja vrlo korisna u vrtu jer svojim korijenjem veže dušik pa tako i gnoji okolno tlo, Kod mene se obje jako uspješno same zasijavaju, a nakon obilne cvatnje krajem svibnja, obje nerijetko procvatu i na jesen, ne tako obilno ali pojavi se pokoji cvjetak. Brige s objema gotovo da i nemam, osim one da mi se previše ne razmnože i ne preuzmu cijeli vrt 🙂

Gaillardia i rudbeckia hirta – kraljice ljeta

Gaillardia i rudbeckia su u mom vrtu vrlo nezahtjevne trajnice koje se same zasijavaju i jako šire, a cvatu cijelo ljeto. Počinju cvasti već početkom lipnja, a cvatnja ima se proteže čak i nakon prvih slabijih mrazeva, Obje su vrste prilično jarkih boja, privlače pčele i ostale kukce u vrt. Gaillardia neprekidno cvate cijelo ljeto, dok rudbeckija hirta dominira tokom lipnja i srpnja, nakon čega se joj cvatnja smanjuje. Međutim, tada ju zamjenjuje u eksploziji žute boje njena rođakinja – rudbeckija fulgida, koja svojom cvatnjom obilježava kolovoz. Na jesen se ponovo može pojaviti poneki cvijet rudbeckije hirte, dok gaillardia i dalje nesmetano stalno cvate sve do kasne jeseni.

    

Aster i suncokret trajnica – vesela rascvjetana jesen

Jesen ne mora biti kraj šarenila u vrtu. Postoje vrste koje obilno cvatu i tokom jeseni, kada većina cvijeća završava s cvatnjom. Aster i suncokret trajnica su vrlo nezahtjevne biljke koje se vrlo brzo šire, tako da dok ih jednom posadite više ne morate brinuti hoće li biti i iduće godine u vrtu. Upravo naprotiv, tokom godina jedina glavobolja koju vam mogu zadati je činjenica da je doista jako brzo šire, pa ćete vrlo brzo imati previše ovih biljaka u svom vrtu.

Aster postoji u bezbroj visina – od niskih do 20 cm, pa sve do visokih koji narastu i preko 1,5 metara. Sve je više kultivara i boja, ali najviše cvate u bijelim, ružičastim i plavičastim nijansama. Počinju cvasti u rujnu, a ako nema previše kiša, cvatnja može potrajati i do kraja listopada. Niti asterima ne smetaju prvi slabiji mrazevi, a osim prekrasnog mnoštva cvjetova, asteri jako privlače pčele, pa su im asteri jedna od zadnjih jesenskih paša.

Suncokret trajnica je vrsta koja naraste i preko 1,5 metara. Vrlo je sličan čičoki, ali to nisu iste biljke – ova vrsta s fotografije širi se rizomatskim korijenjem, dok čičoka ima karakteristične gomolje. A svojim korijenjem doista brzo “putuje” po vrtu, pa tokom godine morate jedino brinuti da se previše ne “razbježi” po vrtu.

    

Uz sve navedene trajnice, lako možete osigurati u svom vrtu šarenilo cijele godine, od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni, a uz minimalno truda i rada.

Viškove sjemenja, ali i sadnica trajnica možete pogledati u našoj ponudi OVDJE.

 

O autorici