Neobični patlidžani - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 9. siječnja 2017.

Neobični patlidžani

Patlidžan (lat. Solanum melongena ) je tropska trajnica i pripada obitelji pomoćnica (lat. Solanaceae). Porijeklom je iz južne i istočne Azije. Iako je trajnica, s obzirom da je jako osjetljivi na niske temperature, kod nas se uobičajeno uzgaja kao jednogodišnja biljka. Može se uzgajati na otvorenom i u teglama. Ukoliko ga uzgajate u teglama i prije većeg pada temperatura unesete u slabije grijanu svjetlu prostoriju, može prezimiti i tako opstati kao višegodišnja biljka.

Iako pri spomenu na patlidžane odmah većina pomisli na velike ljubičasto-plave plodove, postoji velika raznolikost patlidžana, bijelih, šarenih, narančastih, zelenih… okruglih i duguljastih… Predstaviti ću vam jedan mali dio te raznolikosti koju uzgajam u svom biovrtu.

Patlidžan bijelo jaje

Ova vrsta izgleda kako i sam naziv govori – kao bijelo jaje, toliko je i veliki. Kad dozori, poprimi žutu boju. Jestivi je dok je mladi i bijeli, a često se uzgaja u teglama u ukrasne svrhe. Pazite na trnje – iako nije uvijek uočljivo, prilično je nezgodno nabosti se na njega.

Patlidžan mali zeleni – Thai zeleni patlidžan

Ova vrsta patlidžana veličine je malih loptica i vrlo je česti u nacionalnoj tajlandskoj kuhinji.

Patlidžan trobojni prugasti

Ovaj zanimljivi patlidžan naraste do srednje veličine, a plod ima tri boje: prugastu kombinaciju bijele, zelene i ljubičaste boje. Dok sasvim dozori poprima žutu boju. Konzumira se dok je plod mladi.

Patlidžan Orange Prince

Ova vrsta patlidžana ima dosta različite listove od ostalih uobičajenih vrsti patlidžana i puno trnja – pa čak i na listovima. Plodovi su mali, isprva zeleni, kad dozore postanu jarko narančasti i izgledaju kao ukrasne tikvice. Plodovi se jedu dok su mladi, kasnije služe na ukras.

Patlidžan Striped Toga

Prekrasni patlidžan koji mnogi uzgajaju u ukrasne svrhe, a odličan je i za jelo. Cvate u bijeloj boji, a plodovi su isprva zeleni na pruge, pa tijekom zorenja poprime narančastu boju. Najbolji za berbu su mladi zelenkasti plodovi koji tek polako počinju poprimati narančastu boju.

 

O autorici