Najava jesenskih radionica Škole vrtlarenja 2015 - Biovrt - u skladu s prirodom

Najava jesenskih radionica Škole vrtlarenja 2015

12.09.2015. subota, 9-14 sati „Razmnožavanje grmlja reznicama, skupljanje sjemenja i spremanje povrća za zimu” (radi lošeg vremena odgođena je s 05.09. na 12.09.)

Kraj kolovoza i početak rujna idealno je vrijeme ako se želite okušati u razmnožavanju raznog ukrasnog grmlja poput hortenzije, vajgele, budleje, vatrenog trna, ukrasnog drijena, deutzie…. ali i bobičastog voća. Na radionici ćemo iz poludrvenastih reznica razmnožiti nekoliko različitih vrsti ukrasnog grmlja. Svaki polaznik/ca radionice nosi sa sobom doma reznice budleje na ukorijenjivanje.

Na radionici ćemo učiti što se radi na vrtu u rujnu, sijati ćemo sezonsko povrće i govoriti o skupljanju sjemenja.

Također, kako je kraj vrtlarske sezone, govoriti ćemo i o načinima spremanja raznog povrća za zimu, a biti će i prezentirani jedan način spremanja kisele zimnice.

03.10.2015. subota, 13:30-18:30 sati „Korisne životinje u vrtu, izgradnja hotela za kukce i skloništa za ježeve, jesenski radovi u vrtu”

(radi loše prognoze radionica je s prvotnog datuma 26.09. prebačena na 03.10. u novom terminu)

Na kraju vrtlarske sezone pomoći ćemo određenim korisnim životinjama u vrtu da lakše prezime, ili pripremiti nastambe za iduće godine. Tako ćemo napraviti sklonište za ježeve i graditi hotel za korisne kukce u biovrtu.

Pripremite se za gradnju novog hotela od temelja do krova prema novom dizajnu, biti će jako zanimljivo i svatko će imati prilike i bušiti rupe za soliterne pčele i sastavljati pojedinačne elemente za različite vrste korisnih kukaca u budući hotel 🙂

Također, na radionici ćemo govoriti o sezonskim radovima na vrtu, o uzgoju jesenskog češnjaka, primjeni drvenog pepela u biovrtlarstvu i o pripremi vrta za zimu.

31.10.2015. ili 07.11.2015. (ovisno o pogodnim vremenskim prilikama) subota, 9-14 sati: “Planiranje, sadnja i održavanje voćnjaka”.

Neke od tema koje će biti posebno obrađene na radionici:
– planiranje voćnjaka
– sadnja voćaka i bobičastog grmlja
– zaštita voćaka od nametnika i voluharica
– zaštita voćaka od divljači
– zaštita voćaka od mrazopuca
– kako sami uzgojiti i razmnožiti voćke
– osnovne tehnike kalemljenja voćaka – praktični prikaz

Moguće su promjene termina sukladno vremenskoj prognozi, o čemu će biti dogovoreno s polaznicima.

Ukoliko dolazite iz udaljenijih mjesta, spajamo vas s drugim polaznicima radi eventualnog dogovora zajedničkog prijevoza i podjele putnih troškova (često nam na radionice dolaze polaznici iz Zagreba, Varaždina, Koprivnice …)

Mjesto održavanja svih radionica: Novo Selo Rok (7 km od Čakovca)

Vrijeme održavanja: subotama, od 9.00-14.00 sati, s uključenom pauzom za užinu.

Prijava na e-mail ja radionice/radne akcije: biovrt@biovrt.com s naznakom „Prijava na radionicu” (molimo poslati svoje ime i prezime, adresu, kontakt telefon, e-mail adresu i naznaku za koju radionicu se prijavljujete.

Broj sudionika po radionicama je ograničen.

Cijena: Cijena svake radionice Škole vrtlarenja je 120,00 kn. Na svakoj radionici osigurana je lagana užina (uključeno u cijenu radionice). Za članove uže obitelji (roditelji, djeca, supružnici, braća) odobravamo popust od 50% za drugog člana iste obitelji, uz prethodni dogovor putem e-maila.

Na svakoj radionice svi sudionici dobiti će poklon u smislu viška s Biovrta, prema odabiru voditeljice radionica – ovisno o sezoni.

Sudionici će na radionice trebati ponijeti bilježnicu i olovku za zapisivanje teoretskog dijela, doći u prikladnoj obući i odjeći za rad na vrtu (+ kapa/šešir), te po želji vodu/sok, svoj alat ili rukavice.

Voditeljica Škole vrtlarenja: Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, suradnica u magazinu za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka.

Više o Školi vrtlarenja 2015. možete pročitati ovdje.

 

O autorici