Muhe cvjetare - muhe lebdjelice - Biovrt - u skladu s prirodom

Muhe cvjetare – muhe lebdjelice

Često kad nešto zuji oko nas imamo instinkt da to tresnemo i ubijemo, od straha da nas ne ubode. Međutim, činjenica je da je oko nas mnoštvo korisnih kukaca koji su jako bitni u uspostavljanju prirodne ravnoteže, te je korisno bolje upoznati svijet oko nas, kako ne bismo iz neznanja učinili veliku štetu biosustavu. Razlog što se ja osobno protivim tretiranju nametnika na vrtu (npr. uši) je taj što nijedan insekticid ne djeluje selektivno, pa se primjenom insekticida ubija i mnoštvo korisnih kukaca. Mnogi od tih kukaca su predatori koji će sami riješiti najezdu nametnika ako pustimo stvari nek idu svojim prirodnim tokom, dok su mnogi jako bitni oprašivači. Jedni od tih bitnih predatora i oprašivača su muhe cvjetare – lebdjelice, osolike muhe, pčelolike cvjetare (obitelj Syrphidae) – za nas potpuno bezopasni kukci. One doduše svojim izgledom podsjećaju na osu ili pčelu, ali to je mimikrija, imitacija kojom se služe u obrani od predatora i tako si pospješuju izglede za preživljavanje. Lebdilicama se nazivaju radi specifičnog načina na koji lete, pa izgleda kao da lebde u zraku.

OSOLIKE MUHE

Osolike muhe vrlo su bitne u biološkom suzbijanju lisnih ušiju – njihove ličinke se hrane ušima, dok se odrasle muhe hrane nektarom cvijeća, cvijetnim prahom i medenom rosom, te su vrlo korisni oprašivači.

episyrphus balteatus osolika muha 4

Evo malo usporedbe: lijevo osa, desno osolika muha – način leta je nešto po čemu ih i s daljine možete razlikovati

osaepisyrphus balteatus osolika muha 3

Nakon faze ličinke (koju još nažalost nisam uspjela snimiti), ličinka stvara kukuljicu i pričvršćuje se na biljku, najčešće na listove, i iz te kukuljice se izliježe odrasla osolika muha – stoga, ako zapazite na biljkama ove “kapljice”, to je odlično za vaš biosustav:)

licinka muhe cvjetare

Ako želite privuči osolike muhe u vrt, bitno je da imate čim više cvijeća u vrtu koje ih privlači, kao što su kamilica, makovi, limnanthes douglasii, alyssum, iberis, stolisnik, mrkva i peršin u cvatu…… Na mom vrtu su osolike muhe mnogobrojne, i mogu ponosno reći da nemam previše problema s ušima na vrtu – doduše uši se pojave, često i u većem broju, no predatori, dakle i osolika muha, ih uvijek uspješno drže pod kontrolom:)

A još više podataka o osolikim muhama imate ovdje:

http://www.hzpss.hr/adminmax/publikacije/e_muhe.pdf

PČELOLIKA MUHA – Eristalis tenax

Pčelolika, europska muha lebdjelica/zujalica je muha koja izgledom podsjeća na pčelu, a jako je koristan oprašivač u vrtu.

eristalis tenax pcelolika muha cvjetarica 2

Slike za usporedbu: lijevo pčela, desno pčelolika muha

pcelaeristalis tenax pcelolika muha cvjetarica 1

Najzanimljivije su kod ove vrste njene ličinke, i zapravo potraga za identifikacijom “čudnih ličinki” koje sam snimila u tekućem biljnom gnojivu koje sam pripremala za biljke me je dovela na to da napišem ovaj članak. Ličinke su duge par cm, svijetle boje, razvijaju se u vodi bogatoj organskim tvarima (česte su u otpadnim vodama i lokvama oko hrpa gnoja) – tu se hrane bakterijama kojih ima u obilju. Karakteristične su po svojom “repovima” (još se spominje i naziv “ličinka štakorov rep” – radi sličnosti izgleda), a što im je ustvari organ za disanje, i vrh mu izlazi iz vode. Iskreno, uživo to izgleda jako odvratno. A kako izgleda po sliki, vole biti u skupini, i stalno su u pokretu.

licinka eristalis tenax

Kada sam ih zapazila, ipak ih nisam prolijala van radi toga što nisam znala o čemu se radi, iako mi je to bio prvi instinkt. Kako mi već iskustvo govori, mnogo je toga oko nas korisno, jedino mi to nemamo pojma – i eto, ispalo je da sam bila u pravu. A prema Wikipediji, ove ličinke kasnije izlaze iz vode i zakukulje se, pa podsjećaju na male miševe, i zadržavaju rep – kod mene su jednom “nestale” iz te kante i poslije više nisam ništa vidjela, a iskreno, nisam ni pratila:)

Dakle, kad čujete zujanje oko sebe ili zapazite neke čudne kukce ili ličinke, nemojte dozvoliti da ovlada prvi instinkt koji govori da to treba eliminirati. Radije pogledajte još jednom, češće će to biti korisni kukci. A ove vrste muha cvjetara su potpuno bezopasne muhe i ništa vam neće učiniti, ne bodu. A osim toga, bolje da se potrudite privući ih u što većem broju u svoj vrt, biti će vam dobri “radnici”, k tome još besplatni:)

 

O autorici