Mjehurica - Physalis alkekengi - Biovrt - u skladu s prirodom

Mjehurica – Physalis alkekengi

Zanimljiva dekorativna biljka koja osvaja ne samo svojim izgledom već ponajprije kemijskim svojstvima. Njezin plod je iznimno ljekovit dok je naračastocrvena ovojnica u kojoj on raste otrovna!

Botanički podaci:

Biljka: Physalis alkekengi L.

Ljekarnički naziv: Fructus alkekengi

Porodica: Solanaceae ( pomoćnice)

Drugi nazivi: Ljoskovac, pljuskavac, mjehorica, divlja paprika, pogančevatrava, fizalis

Stanište i rasprostranjenost : Ova biljka došetala je iz dalekog Japana gdje se smatrala svetom biljkom. Ali već početkom 18. st raširila se cijelom Europom i ostatkom svijeta gdje su ju ljudi prigrlili u svojim vrtovima ili i divljina u svojoj skrivenoj raskoši. Raste po šikarama, rubovima šuma, na čistinama, poljima i vinogradima, uz putove i plotove, u vrtovima.

Opis: Mjehurica je svima znana i malo tko će ju zamijeniti sa nekom drugom biljnom vrstom. To je zeljasta biljka uspravne i slabo razvijene stabljike, visoka od 30-80 cm, prekrivena kratkim dlačicama. Listovi ju jajato trouglasti, cvat je neugledan zelenobijeli cvijetić u pazusima listova. Ono što ju čini nadaleko prepoznatljivom i karakterističnom je njena žarka narančastocrvena mjehurasta ovojnica u obliku lampinjona koja u sebi nosi po jednu bobicu ploda.

physalos1

Srodne vrste: Rod Physalis obuhvaća preko 80 vrsta više-manje sličnih biljaka čiji se plodovi razvijaju u ovojnicama. Neke od njih su otrovne, ali mnoge se uzgajaju kao jestivo i ukusno voće širom svijeta. Tako ćemo kao kultivare u vrtovima naći peruansku mjehuricu (physalis peruviana), rajčicu mjehuricu ( physalis ixocarpa), jagodičastu mjehuricu (physalis pruinosa)… U našim krajevima samoniklo skoro isključivo nalazimo samo vrstu physalis alkekengi  ljoskovac, mjehurica) karakterističnog žarko narančastocrvenog lampinjona sa crvenim plodom tako da velike zabrinutosti sa sličnim vrstama u prirodi nema.

Sastav i aktivne tvari: : karotenoid fizalin, (koji daje boju čaški ali je isti taj koji je opasan i otrovan u cijeloj priči), vitamin C u bobicama oko 100 mg %, limunova i glikolna kiselina, šećer, masno ulje te neki alkaloidi.

Berba: Kako plod dozrijeva mjehurasta ovojnica (lampinjon) prelazi iz zelene u žutu i na kraju u žarkocrvenu boju. Pametna se priroda potrudila dati nam jasan i nadaleko vidljiv znak kada je ova ljekovita biljka spremna i zrela, da ju ne zaobiđemo i ne zaboravimo. Kako vrijeme prolazi i ljekovitost jenjava ovojnica polako gubi svoje tkivo i ostaje u vidu fino satkanih niti nježne čipkaste mrežice, kao divan filigranski rad lampinjona. Mjehurica cvate od lipnja do rujna a zrele plodove potražite u ranu jesen zavisno od klime, nadmorske visine… Ponekad ćemo ih naći čak i do prvih snjegova. Iako se većinom naglašava uporaba samog ploda kao najaktivnijeg dijela biljke, danas ima prepisivačkih navoda o njenoj otrovnosti – no kod physalis alkekengi je ljekovita cijela biljka: list, stapka, cvijet i plod ( ovojnica ploda ne!).

Plod je kiselo-slatkasto-gorkog okusa, dominira kiseli okus.

physalis21

Upozorenje: Uvijek i iznova treba obratiti veliku pažnju kod branja na ovojnicu ploda koja je otrovna! Dakle, sama bobica (plod) je ljekovita, ali žarkonarančasti lampinjon ili mrežica tankih niti u obliku lampinjona su otrovni!! Također je potrebno naglasiti kontraidikacije u vidu oštećenja želuca kod konzumiranja većih količina i dugotrajnih višemjesečnih uporaba ploda (neka okvirna količina je do 30 sirovih komada dnevno). Bitno je također naglasiti da bobice treba brati tek kada su potpuno zrele jer u nezrelim plodovima se u maloj količini nalazi i otrovna gorka tvar glikozid fizalin.

Zanimljivost: Sviđaju vam se ovi atraktivni dekorativni laminjoni i voljeli biste ih koristiti za suhe aranžmane? Sigurno se pitate kako ih osušiti da zadrže svoju prirodnu boju. Ovako; cijele ubrane stabljike mjehurice stavite u posudu sa malo vode, smjestite ju u tamni i topli prostor, redovito dodavajte malo količine vode. Biljka će se malo-pomalo sušiti ali zadržati svoju prirodnu boju i izgled. Kada se potpuno osuši odvojite narančaste ovojnice od stapke i spremite ih u neku staklenu posudu koju će usput i dekorirati.

Djelovanje i uporaba: Ova izuzetno zanimljiva biljka čija su se djelovanja u modernoj fitofarmaciji tek počela malo sustavnije proučavati, svoju potvrdu je već našla u tradicionalnim medicinama mnogih kontinenata svijeta. Mjehurica pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće. Izvrstan je diuretik te se koristi kod vodenih bolesti te svih oblika tegoba vezanih za sam mokraćni mjehur i mokraćne kanale; upale, pijesak i kamence, otežano i bolno mokrenje, zastoj mokraće i sl. Djeluje kao analgetik ( sredstvo za olakšanje boli) te imunostimulirajuće zbog vitamina C. Koristi se i kod kašlja i katar pluća gdje olakšava iskašljavanje. Kako dobro djeluje na rad jetre i žuči ubrzava cijeli metabolizam ljudskog tijela čisti zamjetno krv što je posebno važno kod reume, artritisa i gihta. Pojačava znojenje, pospješuje rad crijeva te je korisna kod zatvora i crijevnih nametnika. Neki narodi je koriste i za reguliranje menopauze i kao pomoć klimakteričnim tegobama. Nazivom pogančeva trava mjehurica je nazvana zato jer se koristi i za lječenje poganca – crvenog vjetra.

Različiti narodi su razvili različite tradicionalne uporabe ove raširene bilje već zavisno od drugih biljaka koje su rasle na njihovim prostorima i koje su onda koristili za druge svrhe.

Ova zaista svestrana biljka intenzivnih kemijskih svojstava treba se koristiti mudro i umjereno. Svakako obratite pažnju prilikom berbe da slučajno ne pojedete koji komadić mjehuraste ovojnice i ako imate osjetljiv želudac sjetite se biti oprezni kod konzumiranja sirovih bobica.

physalis 2

Načini primjene:

Čaj:se pripravlja od sušenih boba mjehurice. Kako je malo vjerojatno da ćemo u prirodi naći sve podjednako i potpuno osušene bobice možemo ih sušiti u tankom sloju kraj peći ili u poluotvorenoj pećnici na niskoj temperaturi. Za čaj ćemo upotrijebiti 20 g suhih bobica, preliti ih sa 5 dl hladne vode, zakipiti, maknuti sa vatre te pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 min. Tekućinu tada procjedimo te uzimamo tokom dana, ali na gutljaje! Čaj ćemo piti 10 dana, a potom napraviti pauzu od najmanje 20 dana. Ovakav čaj je jače koncentracije i djelovanja. Ako želimo malo blažu varijantu onda ćemo 20-30 g suhih usitnjenih bobica preliti sa 1 l vode, zakipiti te kuhati 5 min, procjediti nakon pola sata te dobivenu tekućinu piti tokom dana u malim gutljajima. Vrlo je bitno kod pripravka svih vrsta čajeva da obratite pažnju na vrijeme koje je potrebno da se biljka estrahira ( biljka stoji u zakuhanoj vodi). Ako stoji prekratko – neće se estrahirati ljekovite tvari u dovoljnoj mjeri, ako stoji predugo-postoji mogućnost da se prekomjerno estrahiraju fitokemijski sastojci te tada pripravak nije bezopasan za normalnu uporabu. Također sa duljim stajanjem postoji mogućnost da se počnu otapati i tvari koje su slabo topive a potencijalno toksične i štetne a ne bi uopće došlo do njihovog otapanja da nije toliko dugog stajanja bilja u vodi.

Tinktura – je klasičan oblik tradicionalne medicine; 200 g usitnjena suha ploda močiti ćemo u 1 l jake rakije 30 dana i potom procjediti. Ovaj oblik preparata je ujedno i najjednostavniji za daljnje uzimanje : 3 x dnevno po 30- 40 kapi pomješano sa malo vode ili čaja.

Oblog – ćemo koristiti od sirovih bobica zgnječenih u kašu koju nanesemo na gazu i povijemo na mjesto sa kožnom tegobom ( poganac, crveni vjetar).

Vino – 40 g usitnjene cijele biljke ( list, cvijet, plod, ovojnica ploda-ne!) na litru bijelog vina, ostavimo stajati 8 dana na toplom mjestu, procjedimo, uzimamo 1 čašu vina na dan u jutarnjim satima, obratiti pozornost na situacije kada nije poželjno konzumirati alkohol! Djeluje kao vrlo dobar diuretik ( tjera vodu van iz organizma).

Osim ovih oblika primjene imamo i one puno slađe i zato omiljene! Kao izvrsno šumsko voće možete konzumirati sirove bobice. To su i razne marmelade, pekmezi, slatki namazi, usitnjen plod pomješan sa medom i drugi slasni oblici u kojima su isto velikim dijelom sačuvani ljekoviti sastojci mjehurice. Ako te ljekovite pripravke ( jer oni to zaista i jesu) radite od sirovih bobica ponašajte pri kuhanju prema njima kao prema svakom drugom voću, a ako ih koristite kao suhi prah smanjite njihovu količinu za pola. I imajte na umu da ipak nije poželjno u zanosu okusa pojesti cijelu teglicu odjednom, ograničite se samo na 1-2 žlice terapeutske doze dnevno, ujutro natašte.

Nadam se da sljedeći put kada budete vidjeli mjehuricu nećete vidjeti u njoj samo predivan dizajn i kolorit prirode… već da će vam na um pasti i puno drugih zanimljivih stvari…. pa makar mirišljavih, ukusnih i slatkih…

physalis3

 

O autorici