"Mama, ali to je samo jedna vrećica" - Ne, nije! - Biovrt - u skladu s prirodom

Silvijin kutak Silvija Kolar-Fodor 2. studenoga 2023.

“Mama, ali to je samo jedna vrećica” – Ne, nije!

Živimo u svijetu krcatom plastikom. Iako nam je zaista u mnogočemu olakšala život i stvarno je dobar izum, nerazumna i neodgovorna potrošnja plastike je ta koja je napravila pravi ekološki problem.
Naime, problem je u neodgovornoj jednokratnoj potrošnji. Stvari se zapravo mogu više puta iskoristiti prije nego postanu smeće, i to je ono što ja svaki dan tupim doma i sinu, ali i mužu:
– Nemojmo bacati stvari ako se mogu još jednom iskoristiti.
– Nemojmo raditi smeće iz svega., razmislimo o tome da jednom kad završi kao smeće – praktički trajno ostaje u okolišu, potrebne su stotine godina za razgradnju.
I evo jedne “obične” vrećice. Sin si je od bake donio u njoj par šnita kruha, baš doma nismo imali pri ruci pa se je opskrbio kod bake. I da, plastične vrećice su jako praktične. Ali, kad sam vidjela da je izvadio kruh iz nje na način da je potrgao vrećicu i tako ju napravio trajno neupotrebljivom – e to je ono što nije u redu i na što sam reagirala.
Jer ova se vrećica može upotrijebiti opet. I to više puta iznova.
Možda opet za kruh, za neko povrće, za pospremiti sitnije igračke. Meni trebaju za zamrzavanje graha i graška protiv žiška, kad sve spremam u ledenicu, kad šaljem sadnice nekome u paketu, pa onda da se kutija ne razmoči, moraš staviti teglu u vrećicu …. Kad je jako kišno razdoblje i šaljemo sjeme u kuverti, moramo zaštititi te kuverte tj sjeme od vode….
Zato sve iskorištene vrećice skupljam i spremam, sve posudice od vrhnja i sl. operem, čuvam za presadnice, sjeme……
Da, bilo bi idealno koristiti plastiku čim manje, ali kad ju već koristimo, nije isto da li ćemo uzeti jednu i koristiti ju u 5-10 navrata, ili pak odjednom tu istu uništiti i trajno ju napraviti smećem.
Svijet ne bi bio toliko krcat smećem da se odgovornije ponašamo prema svim stvarima i da nismo ludo potrošačko društvo koje stvarno iznova baca, i iznova kupuje, pa onda opet baca….
Žalosno je što je opet tu glavni razlog isplativost i praktičnost – sjetite se samo da su nekad sve boce bile povratne, a danas more plastičnih boca zakrčava oceane. Moguće je drukčije – samo treba stati korak unatrag, od onog neodgovornog potrošačkog svijeta koji kod svake kupnje misli na stanje planeta i vraća ambalažu, od industrije koja može osmisliti takvu ambalažu i sisteme da sve to nakon upotrebe ne ostaje trajno smeće…
Nadam se da ćemo doći do toga, da smo konačno shvatili da ne možemo ovako dalje s ovakvim konzumerizmom.
A do onda, svaki dan malim koracima radimo velike stvari – učimo djecu o odgovornijem pristupu prema stvarima:
– ne raditi smeće iz stvari koje ne trebaju postati odmah smeće
– razmislimo o prenamjeni nečeg što nam ne treba
– razmislimo o prenamjeni ambalaže prije nego ju bacimo (vrećice koje se mogu opet iskoristiti, posudice za presadnice, sjeme, sitne stvari….)
– razmislimo o trajnim alternativama, poput npr. staklene boce za vodu umjesto jednokratnih plastičnih, proizvoda koji su u povratnoj ambalaži i sl…
– ako nešto više ne trebamo a još je upotrebljivo, razmislimo kome bi drugome možda trebalo i poklonimo (odjeća, namještaj….) Danas imate prikupljanje i stare odjeće koja je prerađuje u nešto novo (Humana nova), a stare ručnike i deke trebaju azili za mačke i pse….
– razmislimo da li nam nešto stvarno treba prilikom trgovine…..
Da bi svijet bio bolje mjesto, svi mi trebamo početi manje kritizirati i biti ljuti na sve ovo oko nas, i svi trebamo početi djelovati. Velike stvari uvijek započinju malim promjenama – a bez preuzimanja vlastite odgovornosti i bez truda u vlastitom životu – ne možemo očekivati da svijet postane bolje mjesto. Mi smo ti koji svakim svojim odabirom mijenjamo svijet – kako na bolje, tako na gore.
I tako da – ne, nije ovo gore samo jedna vrećica – kad su milijarde ljudi u pitanju.
Pogledajte i edukativni video udruge Biovrt na ovu temu: “Otpad ne mora postati smeće: smanjimo smeće zajedno”

O autorici