Malabarski, indijski špinat – Basella alba - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 7. svibnja 2019.

Malabarski, indijski špinat – Basella alba

Malabarski špinat penjačica je iz obitelji bazelovki (Basellaceae). Porijeklom je iz područja tropske jugoistočne Azije (Indija, Tajland, Malezija). Još se naziva penjući špinat, indijski špinat, cejlonski špinat…. U tropskim područjima raste kao trajnica poput vinove loze, dok se kod nas uzgaja kao jednogodišnja biljka. Uzgaja se i kao jestiva, ali i kao ukrasna penjuća biljka.

Uz vrstu malabarskog špinata sa zelenom stabljikom i zelenim listovima, postoji i kultivar s tamno-crvenom stabljikom, Basella alba Rubra.

 

Malabarski špinat za rast treba sunčanu gredicu i  potporanj za penjanje, s obzirom na to da može narasti u visinu preko 10 metara. Ja ga uzgajam uz bambusove kolce. S obzirom na to da je tropska penjačica, na otvoreno ga sijem u drugoj polovici svibnja, kad više nema opasnosti od mrazeva. Uz svaki štap posijem nekoliko sjemenki u „kućicu“. Kako voli rahlo i vlažno tlo, gredicu obavezno malčiram kako bi tlo zadržalo te karakteristike i u takvim uvjetima jako dobro napreduje.

  

Cvate tijekom cijele sezone malim okruglastim bijelo-roza grozdastim cvjetićima, na čijem mjestu kasnije nastaju mekane sočne, isprva zelene pa na kraju tamnocrvene bobice, koje imaju intenzivnu boju i ostavljaju trag na rukama poput bobica bazge i sl. Bobice se kasnije tijekom sezone posuše i berem ih radi sjemenja za iduću sezonu.

  

Sezonu završava s prvim mrazevima koji ga uništavaju. Zapravo, kako je jako osjetljivi na hladnoće, mekanim listovima smetaju i temperature niže od 5 stupnja. Ponekad ga uzgajam i u teglama, na prozorskim daskama vrlo lako prezimljuje, pa ga tako možete brati i tijekom zime u zatvorenom.

Jestivi su listovi koji su srcolikog oblika i mesnati. Oni se mogu jesti sirovi u salatama i zelenim sokovima ili kuhani kao špinat. Sadrže puno antioksidansa poput luteina, vitamina A, B skupine i C te minerala (željezo, kalij…). Sadrži i oksalnu kiselinu, radi čega s konzumacijom moraju biti oprezni bubrežni bolesnici.

Ova vrsta izuzetno je laka za uzgojiti ako joj uvjeti odgovaraju, pa preporučujem svakome i za ukras i za jelo.

Sjeme malabarskog špinata možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE. 

O autorici