Lythrum salicaria - Vrbica, Potočnjak - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 6. veljače 2011.

Lythrum salicaria – Vrbica, Potočnjak

Lythrum salicaria je otporna trajnica iz obitelji Lythraceae. Porijeklom je iz Europe, Azije, sjeverozapadne Afrike i jugoistočne Australije.

Najviše voli sunčanu poziciju i vlažnije tlo, obožava močvarno tlo, ali uspijeva i na običnom vrtnom tlu.

Vrbicu tokom ljeta možete zapaziti kraj cesta, rubovima šmaraka, uz željezničke pruge, na livadama i na napuštenim zemljištima. Ali istodobno je i vrlo cijenjena ukrasna biljka, postoje brojni kultivari ove vrste, te je također i ljekovita biljka.

Istodobno, u SAD-u se smatra jako invazivnim korovom koji se pokušava održati na kontroli jer jako narušava biološku raznolikost (kao i kod nas američki korovi), pogotovo močvara gdje se posebno širi i narušava ravnotežu .

lythrum salicaria 3

Vrbica je trajnica kojoj nakon cvatnje i stvaranja sjemena potpuno nestaje nadzemni dio, pa svake godine iznova tjera i raste. Počinje nicati i rasti na proljeće tek dok zatopli, krajem travnja/početkom svibnja. Karakteristična je po tome što je to svake godine sve veći grm.

Slika: mlade biljke vrbice 14.05.2010.

lythrum salicaria 8

Isprva je to samo jedna ili više duguljastih grančica, koja tek kasnije počinje dobivati bočne grane. Prvi se pupoljci pojavljuju na vrhu svake grane od početka lipnja nadalje.

lythrum salicaria 2

lythrum salicaria 10.

Vrhunac cvatnje proteže se kroz srpanj i kolovoz. Svaki cvat je skupina malih cvijetića koji se naizmjence otvaraju na putu prema vrhu stabljike. Jako privlače pčele i leptire koji ih oprašuju.

lythrum salicaria 7lythrum salicaria 6.

Nakon cvatnje formiraju se čahure s sjemenjem, a kako sjeme zori, tako se biljka polako počinje sušiti. Kad ocvatu “glavne” grane, ponekad u toj poodmakloj fazi iz pazdušca listova potjera nove grane i cvate na vrhu tih grana, ali nažalost biljka više ne izgleda tako impresivno kao na vrhuncu cvatnje.

lythrum salicaria 11lythrum salicaria 13

Nakon što završi cvatnja i dozori sjeme, cijela biljka polako odumire, pa je suhi nadzemni dio je preporučljivo podrezati i maknuti s gredice.

Nametnici koji ju mogu napasti su Galerucella calmariensis i Galerucella pusilla, kukci koji se hrane lišćem ove vrste, a njihove ličinke mogu uništiti pupoljke, te žiški Hylobius transversovittatus i Nanophyes marmoratus, koji mogu čak i uništiti biljku. Napadaju ju i moljci Ectropis crepuscularia, moljci čije gusjenice su majstori mimikrije, svojim izgledom oponašaju grančice, tj dio stabljike. (popis nametnika je preuzet s Wikipedie). Osobno još nisam imala nikakvih problema s nametnicima na ovoj biljci.

Vrbica ima sitno sjeme koje raspršuje i vjetar, pa se jako uspješno sama rasijava i to na velike udaljenosti. Osobno, ja ju imam tako da mi je sama dolutala u vrt. Ovo je zapravo jedna od onih biljaka koje sam si prije jako priželjkivala nabaviti, i onda se je odjednom sama pojavila u mom vrtu, što me je jako razveselilo. Svake je godine to sve veći grmić obilnije cvatnje, a nije preinvazivnog rasta – u 3 godine raširila se je tek na 2 biljke koje su narasle nedaleko – ostalo sjeme je odnio vjetar. Pretpostavljam da kod mene nije invazivna zato jer je kod mene suše tlo, a ona se najviše širi u močvarnim uvjetima.

Evo za usporedbu kako je izgledala biljka 1. godine i 3. godine:

lythrum salicaria 1lythrum salicaria 5

Od svog prekrasnog divljeg cvijeća, meni osobno vrbica je jedno od najimpresivnijih. A osim svega navedenog, vrlo je i ljekovita biljka, pa čak i jestiva. Jestivo je lišće koje je bogato kalcijem, i korijen – oboje se konzumira kuhano.

Kao ljekovita biljka najčešće se primjenjuje protiv proljeva i dizenterije, te je sigurna primjena i za djecu i dojenčad. Cijela biljka ima antibiotska svojstva, te je izuzetno učinkovita protiv mikroorganizama koji izazivaju tifus. Pomaže kod prekomjernih menstruacija i unutarneg krvarenja. Izvana se koristi protiv crvenila kože i ekcema, upala kože, vaginalnog svrbeža i iscjetka. Prah biljke se koristi za zaustavljanje težih krvarenja iz nosa, a žvakanje stabljike jača desni i sprečava krvarenje desni. Naravno, kod lječenja biljem uvijek morate biti oprezni i dobro provjeriti informacije i recepte za primjenu, najbolje uz stručnu pomoć!

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Lythrum%20salicaria

 

O autorici