Ljiljan - Lilium - Biovrt - u skladu s prirodom

Ljiljan – Lilium

Ljiljani su zeljaste lukovičaste trajnice iz obitelji Lilaceae – rod Lilium. Porijeklom su iz sjeverne hemisfere – od Amerike do Kine i Japana. Općenito su prilagođeni šumskom i planinskom staništu, a nekolicina močvarnom. Ljiljani uglavnom vole rasti na sunčanoj gredici, ili u djelomičnoj sjeni, a više vole lagano kisela tla bez gline te dovoljno vlage – ne vole suha i vruća mjesta. Cvate u raznim kombinacijama boja, i bez problema prezimljava u našim krajevima.

Lukovice ljiljana su uglavnom jestive, s time da se u pojedinim dijelovima svijeta određene vrste ljiljana uzgajaju za jelo. Lukovice se sastoje od “ljuskica”, a sade se na dubinu dvije visine lukovice (izuzetak je ljiljan madone koji se sadi tik ispod površine).Vole ih voluharice pa ih je dobro saditi u zaštitne mreže ili posude predviđene za sadnju lukovica.

Kod kupovine lukovica radije birajte one koje su spakirane s nešto supstrata, takve opstaju puno duže, one koje su samo u plastičnoj vrećici, prije počnu propadati. U prodaji se mogu naći i na jesen i u proljeće, te se i u oba godišnja doba mogu saditi, s tim da je ipak bolje da je to najesen, jer onda puno bolje napreduju.

Slika 1 – lukovica ljiljana u supstratu je potjerala, dok su se lukovice s slike 2, pakirane samo u najlonu, počele isušivati

27022011 24ljiljan 4.

Dakle ako su posađeni na jesen, ljiljani niču prilično rano, ako su posađeni na proljeće niču nešto malo kasnije. Kad razviju cvjetnu stapku, na vrhovima se pojavljuju pupoljci.

ljiljan 29ljiljan 27.

Ovisno o tome koliko je lukovica stara i proporcionalno tome velika, toliko ima i pupoljaka – mlade tek nekoliko, starije puno više. Počinju cvasti od ispod prema gore, tako da se dugo izmjenjuju u cvatnji. Vrhunac cvatnje je uglavnom lipanj i srpanj.

ljiljan 28ljiljan 6

Ljiljani se mogu razmnožiti na više načina – malim lukovicama koje narastu uz matičnu stabljiku, ljuskama odrasle lukovice, malim lukovicama koje narastu u pazdušcima listova (lilium lancifolium), te sjemenjem. Sjeme nastaje nakon cvatnje, zeleni “plodovi” se kasnije osuše i otvaraju na vrhu, te se rasipa sjeme u obliku smeđih okruglih “listića”. Osobno, ja radije trgam ove čahure s sjemenjem nakon cvatnje da lukovica ne troši puno energije na stvaranje sjemenja, jer se puno uspješnije razmnožava malim lukovicama koje narastu uz matičnu lukovicu.

ljiljan 8ljiljan 62.

Nametnici:

Glavni nametnik ljiljana je ljiljanova zlatica, Lilioceris lilii, crveni kukac koji proždire sve dijelove ljiljana:

30042010 9604052010 5.

Opširnije o ljiljanovoj zlatici sam pisala ovdje: http://www.biovrt.com/zivotinjski-svijet-u-vrtu/ljiljanova-zlatica-lilioceris-lilii

Osim ljiljanove zlatice, značajan nametnik koji ih može uništiti su voluharice – ako lukovice ne posadite u mrežu, velika je vjerojatnost da će ih prije ili kasnije u potpunosti pojesti voluharice. Vole ih i puževi, radi njih sam veliki dio ljiljana morala s vrta presaditi u tegle.

Podjela ljiljana

Našla sam stranicu s osnovnim podjelama ljiljana, oni ih dijele na: američki, azijski, candidum, orijentalni, trubasti, daurcium i mortahon.
http://www.pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/Lilium

Na slijedećoj fotografiji se vide i moji trubasti ljiljani – oni ljubičasti u pozadini. Kao i ostale vrste, i ti mogu bez problema prezimiti vani kod nas, a zanimljivi su po tome da opojno mirišu i ne otvaraju cvjetove do kraja. Kad niknu, listovi ovog ljiljana su – tamnocrveni, za razliku od ostalih koji su zeleni.

Za razliku od tih ljiljana, azijati otvaraju cvjetove potpuno, a postoje i mirisne vrste.
Ovaj pošpricani je azijski ljiljan Tango Halloween, ne miriši.

ljiljan 11

Dakle kako sam napisala, na slici ispod lako ćete prepoznati koji su oni trubasti ljiljani – tamnog lišća. Rasađujem ih svakih par godina jer počinju rastom smetati jedni drugima – lukovice često imaju na stabljici pri tlu pomladak od malih lukovica uz matičnu lukovicu.

ljiljan 31ljiljan 3

 

Postoje i druge vrste čiji su cvjetovi okrenuti prema dolje:

ljiljan 151ljiljan 22.

A vrsta ima stvarno bezbroj, i svaki je ljepši jedan od drugog…tko bi im mogao odoljeti:

ljiljan 20ljiljan 16.

Detaljnu podjelu azijskih ljiljana s slikama možete vidjeti ovdje:

http://www.pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/LiliumAsiaticSection

Lilium candidum – bijeli, madona ljiljan

Za razliku od svih ostalih vrsta ljiljana koji se moraju saditi na dubinu od 2 visine lukovice, ova vrsta ljiljana se sadi samo par cm ispod tla. Ta vrsta niče već – najesen, a cvietovi su mu polutrubasti i jako mirisni.

ljiljan madone 2ljiljan madone 1.

Imam jako mnogo vrsta ljiljana u svom vrtu…i još uvijek ih kupujem kad nabasam na neku novu vrstu – jednostavno su mi neodoljivi. 🙂

 

 

O autorici