Ljekovito i začinsko bilje za svaki vrt - Biovrt - u skladu s prirodom

Ljekovito i začinsko bilje za svaki vrt

Začinsko i ljekovito bilje nezaobilazno se je uzgajalo u vrtovima naših baka. Zadnjih godina izlaze iz mode uredni i besprijekorni povrtnjaci u kojima se je uzgajalo samo povrće i vraćaju nam se starinske ljekovite i začinske biljke u vrtove koje su uzgajale naše bake. Ponovo se otkriva ne samo njihova ljekovitost i korisnost za ljudsko zdravlje, nego i njihova korisnost u svakom biosustavu. Svo začinsko i ljekovito bilje djeluje ozdravljujuće i na vrt i štiti ga od brojnih nametnika, a ljekovite biljke nerijetko poboljšavaju okus povrću. Stoga ovdje nisu samo bitni kriteriji količine i prinosa koje ćemo od neke biljke dobiti, nego cjelokupna uloga biljke u našem vrtu.

Postoji jednogodišnje, dvogodišnje začinsko i ljekovito bilje i trajnice. Svo ljekovito bilje voli puno sunca i ima jako male potrebe za hranjivima, te odlično podnosi sušu.

Ukoliko imate vrt koji se svake godine iznova obrađuje strojevima i tako priprema tlo za sjetvu, tu nažalost nema mjesta za trajnice, osim ako ih nećete prije takve obrade sve iskopavati i ponovno saditi. Za takve površine sigurno ćete birati jednogodišnje začinske i ljekovite biljke, poput  kamilice, nevena, peršina, anisa, korijandera, kopra, gorušice… Zajedničko svim tim vrstama je što se siju na proljeće kad se sije i sve ostalo na vrtu, a one iste godine i procvatu i odu u sjeme, te na jesen odumiru. Od određenih vrsti beremo i koristimo lišće – poput peršina, korijandera, kopra, zatim cvjetove – poput cvjetova kamilice i nevena, te od nekih koristimo sjemenke, poput sjemenki kopra, anisa, korijandera i gorušice. Primjetiti ćete da od nekih biljaka koristimo više toga, kao i list i sjemenke od korijandera (fotografija ispod), od čijeg se lišća radi umak, ali i sjemenke koje su odlične za čaj za čišćenje organizma od teških metala, ali i odličan začin za božićne kolačiće.

korijander 2

Dvogodišnje ljekovito bilje je komorač, ali zapravo i peršin kojeg uglavnom uzgajamo kao jednogodišnju biljku – on druge godine razvija cvjetnu stapku i cvate. Komorač najčešće uzgajamo radi sjemenki, a on isto cvate tek druge godine, nakon čega odumire.

Ako imate vrt ili dio vrta koji se ne prekopava, što preporučam svima, tu svakako onda ukomponirajte začinske i ljekovite trajnice. Prvotno ih morate ipak uzgojiti, a većina njih se vrlo lako nabavlja i uzgaja iz sjemenja, poput mente, matičnjaka, rute, koprive, vlasca, pelina, estragona, lavande, kalopera, origana, timjana, ljupčeca…. Ako uzgajate trajnice iz sjemenja, za berbu i upotrebu će većinom biti tek iduće godine, tada će i prvi put cvasti. Osim sjetve, navedene biljke možete naravno i kupiti kao gotove sadnice. Kakakteristika svih navedenih biljaka trajnica je da su one svake godine sve veći grmovi i sve se više šire, pa tako ih i kroz nekoliko godina morate i podijeliti u korijenju te rasađivati. Određene vrste, poput mente i koprive šire se jako uspješno i rizomatskim korijenjem na veće površine, pa ih je i kroz nekoliko godine potrebno «obuzdavati» u vrtu, da se ne šire i tamo gdje to ne želimo.

Ostavite svakako komadić vrta za uzgoj koprive. Ona je vrlo ljekovita biljka koju na proljeće možete brati i pripremati kao mlado povrće prepuno vitamina i minerala, a kasnije vam služi za pripremu  tekućeg gnojiva od koprive. Također, ona privlači korisne kukce poput bubamara u vrt, te je odlično stanište za leptire.

Pelin protiv ušiju i hrđe

Pravi pelin (Artemisia absinthium), osim kao lijek za želudac, odlično je sredstvo za izradi pripravaka protiv hrđe i protiv ušiju. Iako je pripravak od pelina djelotvoran u borbi protiv ušiju, nemojte se iznenaditi ako i na njemu ugledate najezdu biljnih ušiju – i one je jedna od biljaka koje privlače uši na sebe, a aktivne tvari se oslobađaju kod izrade samih pripravaka.

pelin potpis

Majčnom dušicom obrubite vrt

Majčina dušica (Thymus serpyllum) je puzava vrsta koja se brzo širi i jako dobro prekriva tlo. Mnogi ju radi gustog rasta i karakteristike da obuzdava rast trave i korova koriste za obrub – granice trajnog vrta. Bere se na početak cvatnje, koristi se i kao začinska i kao ljekovita biljka, a između ostalog njezin je čaj odličan kao lijek za kašalj.

Bosiljak i rajčica – idealan par

Ako se biljke odlično slažu u kulinarstvu, odlično se slažu i na gredici. Tako se slažu npr. bosiljak i rajčica, celer i rajčica, kopar i krastavci… pa ih svakako združite i na gredicama.

Biljke iz obitelji štitarki (Apiaceae), poput mrkve, peršina, korijandera, komorača, anisa, celera i sl. privlače korisne kukce u vrt. Zajedničko svim ovim biljkama je cvijet u obliku obrnutog kišobrana odnosno štitasti cvat – po tome je i obitelj dobila naziv. Sve ove biljke sadrže visoke količine eteričnih ulja i općenito njihovo lišće koristimo u manjim količinama u pripravi jela radi njihove intenzivne arome. Ove biljke svojim mirisom maskiraju miris susjednog bilja te ih tako čine nevidljivima nametnicima, zato ih je korisno posaditi posvud po vrtu.

majcina dusicakoper

Kamilica i u borbi protiv nametnika i u poboljšavanju okusa

Kamilica (Matricaria recutita syn Matricaria chamomilla) ima višestruku ulogu na vrtu i općenito djeluje ozdravljujuće na cijeli vrt. Posađena pokraj kupusnjača i krumpira poboljšava im okus. Kamilica posađena pored krumpira također privlači smrdljive martine u vrt, a oni su prirodni neprijatelji krumpirovih zlatica. Osim toga, ja kamilicu koristim posvud na vrtu kao mamac za biljne uši, pogotovo u mješovitom nasadu s bobom – jer će crne uši prvo napasti kamilicu i tako će ostalo povrće ostati pošteđeno.

Neven (Callendula officinalis) i kadifice (Tagetes) – čiste tlo od nematoda

Ove dvije vrste obavezno su rasle u vrtovima naših baka i to s razlogom: ako ste ih ikad pomirisali, znate da imaju vrlo specifičan miris, koji je nekima čak neugodan. Radi se o fitoncidima koje sadrže ove biljke: to su aktivne tvari kojima mogu potaknuti, ali čak i usmrtiti druge biljke i životinje. A ove biljke tako djeluju na neželjene nematode u tlu koje mogu naštetiti korijenju ostalog povrća, i tako štite vaše biljke na vrtu. Osim toga, neven je ljekovita i jestiva biljka, te ga se zato preporuča saditi posvud po vrtu.

kamilica 4neven 10

 

O autorici