Listopad 2012 - i ljeto, i zima - Biovrt - u skladu s prirodom

Dnevnik radova Silvija Kolar-Fodor 15. studenoga 2012.

Listopad 2012 – i ljeto, i zima

Listopad je počeo ljetno, toplo, sunčano i ugodno. Iskoristila sam to divno vrijeme i skupljala sam sjeme, malo sadila trajnice koje sam nakupovala, selila tegle sa sjevera terase ispred kuće na toplije na jug… Tri dana sam ručno vadila ostatak, tj drugu polovicu krumpira, svaki dan po sat-dva, usput sam odmah sav korov s te gredice stavljala pokraj kao malč pa je zato duže to ručno trajalo ali sam tako super pripremila gredicu za češnjak koji sam poslije sadila na tu gredicu. Puno je povrća lijepo raslo početkom listopada. Paprike su konačno lijepo rodile radi dosta kiše, i bile su prepune pupoljaka:

01102012 1608102012 5.

Brala sam i ljetnu rotkvu, a konačno je i brokula rodila, koja voli hladnije vrijeme:

01102012 1712102012 3.

Najkasnije posijani grah tek je bio u cvatu, a tikvice posijane tokom srpnja počele su roditi, tako da sam opet brala svježe tikvice u vrtu.

07102012 707102012 6.

Početak listopada, osim astera koji su počeli cvjetati već krajem rujna, obilježio je i trolisni suncokret u cvatu. Iako je prilično visoki, isplati ga se imati radi prekrasnog izgleda dok cvate. A ispred kuće procvao je i bršljan, koji privlači jako puno kukaca – pčele, ose, stršljene, osolike muhe, muhe… u vrijeme cvatnje sve oko bršljana zuji.

01102012 601102012 8.

Na vrtu je dominirao cosmos; iako cvate cijelo ljeto, nekako je tek sad došao u prvi plan

01102012 1007102012 8.

a oduševljavale su me i margerite i gomphrena, te dalije u cvatu

07102012 907102012 151.

Prvu sam polovicu listopada uglavnom sadila češnjak. Kako sam na proljeće prilično kasno kupila malo više češnjaka i nisam sve stigla posaditi, ostatak je uspio u garaži dočekati jesensku sadnju. A veliki dio češnjaka kojeg sam posadila na proljeće nisam niti tijekom ljeta povadila, nego sam ga ostavila da dalje raste, jer nije stigao narasti u tako kratkom vremenu. Taj češnjak je lijepo opet niknuo na jesen. A ostalo sam dakle počela saditi. Počela na saditi na gredici na vrtu br 2 na dijelu gdje je rastao grašak i cvijeće. Ta gredica je bila pomalčirana pa nije rastao puno korov; tu sam bockala češnjak koji mi je ostao od proljetne sjetve

08102012 308102012 2.

Gredice sam poslije sadnje prekrila drvenim pepelom i još na to sam stavila malč od korova: pepeo je radi gnojidbe kaljom kojeg on sadrži u većim količinama, a malč da se češnjak malo pomuči niknuti van…jer onda stvara veće češnjeve. Osim toga, ovaj drveni pepeo koji je zapravo odstajali pepeo od prošle sezone i još su ga pročeprkale kokoši mi je odličan jer kad njime prekrijem gredice, zemlja ispod ostaje rahla i nemam puno korova, stoga ga jako rado koristim i za češnjak i za luk. 08102012 408102012 6 .

Nakon prve sadnje došao je na red češnjak koji sam kupila krajem ljeta za jesensku sadnju, ukupno 30 kg: i jesenski (rani i kasni) i proljetni. Prema preporuci prodavatelja, sve tri vrste sam posadila na jesen, jer češnjak raste tijekom zime, a i proljetni može prezimiti bez problema. Za početak je moj otac pokraj potanjurao gredicu gdje je bio krumpir i dio pokraj, jer su me nagovorili na to da će biti lakše radi dosta korova što je tu ostalo: prvo sam se mučila lijepo posložiti gredicu jer su tanjurače nabacale zemlju na sve strane, zatim sam vidjela da ovo pokraj nema smisla jer ne mogu samo tako potanjurano posložiti. Kad je otac još i izorao pokraj je napravio još veću rupu, tj veliku razliku u nivou zemlje, pa s tanjuračama još nabacao zemlju na sve strane. Prilično sam se namučila to grabljama sve iznivelirati, i napravila sam 2 uzdužne gredice, prva je ona s malo raslinja na početku, pa sam nastavila s češnjakom, i druga, nova (širim vrt br 2 ) odmah pokraj. Uglavnom, ako s ide samo na 2 gredice, mislim da je učinkovitija ručna obrada od strojne, pametno je iskoristiti gredicu gdje je prije bio posađen krumpir jer je ta gredica onda dobro prekopana, a za češnjak treba biti rahla zemlja.

12102012 112102012 2 .

Nakon sadnje češnjaka još sam posadila i par pakiranja luka, srebrenca i ljubičastog, i malo ljutike za probu. Inače dosad nisam imala dobra iskustva sa sadnjom luka na jesen, uvijek mi je bio ljepši on koji je bio posađen na proljeće, ali odlučila sam još jednom probati. Zatim sam na rubove gredica rasadila zimsku salatu, ona će u rano proljeće ići u glavice. Pepeo nažalost nisam do kraja navozila, nadam se da će biti vremena za to u studenom.

08102012 1

17.10. mi je poštom stigao ječam koji sam naručila od jednog čovjeka koji ga godinama uzgaja, njegovo sjeme, i odmah smo to pobacali po jednoj parceli. Imam plan nabaviti stare sorte žitarica i to uzgajati na većim parcelama što smo kupili…zapravo nismo točno sigurni što bi sve uzgajali, ali isprobavamo s vrstama za koje nam ne treba kemija . Bila sam prilično u šoku od spoznaje da više u dućanima nema starih sorti žitarica za kupiti, samo hibridi…i nisam očekivala da ću zapravo morati krenuti u pravu potragu za starim vrstama žitarica.

Tijekom listopada opet sam bila u potrazi za lukovicama u dućanima. Izbor je svake godine sve lošiji, a cijene lukovica sve skuplje. Kupila sam tek nešto šafrana, narcisa, malo zumbula, irisa i muscare i posadila ih u šumski vrt, tako da osiguram cvatnju i šarenilo tamo i u rano proljeće.

Novost u vrtu su i sklonište za ježeve, te prva etaža hotela za kukce koje smo napravili na radionici Škole vrtlarenja 21.10.2012.

I to je bio posljednji lijepi sunčani i iznadprosječno topli dan u listopadu, nakon toga počele su magle i kiše, te je bilo znatno hladnije. Ipak, nije još bilo mraza. I to mi je zapravo super za ovu godinu, činjenica što mraza nije bilo sve do potkraj listopada. Prijašnjih bi godina mrazevi bili odmah početkom listopada i uništili svo osjetljivo bilje, a poslije toga je bilo ugodnije vrijeme. Ove se je godine srećom to nije dogodilo, i sve je rodilo i cvalo tijekom skoro cijelog listopada. Doduše, grah koji je bio sijan kasnije ljeti ipak nije stigao dozoriti i pred zahlađenje sam ga pobrala i iskoristila kao mahune.

A zahlađenje je bilo najavljivano za 27.10. To razdoblje do zahlađenja imala sam puno posla u vrtu. Prvo sam dobila na poklon 3 velika stara grma crvenog ribiza, koje je trebalo podijeliti na manje i posaditi. Podijelila sam ih na nekih 20-tak manjih grmova i posadila posvud između većih voćaka. Zatim sam pobrala svo osjetljivo povrće s vrta, ono koje ne može podnijeti prve mrazeve: grah, mahune, tikvice, paprike, rajčice… U jednu sam teglu posadila i par stabljiki graha koji nažalost nije stigao dozoriti, a kako sam dobila na poklon tek par sjemenki, nemam ga za sjeme, te je ovo pokušaj da se tako grah dozori do sjemenja. Isto sam tako posadila i tomatillo u tegle, niti on nažalost ove godine nije uspio dozoriti na vrtu, pa sam sve to odnijela na potkrovlje i nadam se da će uspjeti dozreti.

biovrt listopad 32biovrt listopad 34.

U tegle sam pospremila i do cvijeća koje ne može prezimiti vani. Prve su na red došle anđeoske trublje – brugmansije, koje su obilnije počele cvjetati tek na jesen. Stoga sam ih iskopala prije mraza, posadila u velike tegle i spremila na potkrovlje, da im produžim cvatnju. U tegli je završila salvia coccinea “Lady in red”, koja je inače trajnica ali ne može podnijeti velike minuse, pa sam ju presadila u teglu i također spremila na potkrovlje, kao i steviju, acmellu, perikalis, morski luk, biljku leopard, sparaxis, ismene, belamcandu…

25102012 2salvia coccinea lady in red.

Osim vrtnih, na potkrovlje i u “mačju sobu” sam pospremila i sve tegle koje sam imala na terasi, a toga je puno kod mene. Sve su to uglavnom osjetljive biljke i ne podnose mrazeve, stoga je bitno da budu na sigurnom prije mraza.

A na vrtu nažalost sve dalije su ostale rascvjetane čekati prvi mraz. Strašno mi je teško bilo vidjeti ih tako divne i znati da ne mogu podnijeti mraz i da će sve biti uništene. Stoga sam, iako to inače ne radim, potrgala nešto cvjetova i podijelila ga posjetiteljima za vazu, i u svoju sam vazu stavila nekoliko cvjetova…da barem malo duže potraju.

25102012 1biovrt listopad 1

Na vrtu sam još imala puno sjemenja za pobrati, više manje vlažnog, ali sam ga brzo osušila kraj peći. Također, konačno je dozorila i soja, te sam i nju pobrala i stavila sušiti na potkrovlje.

Pobrati je trebalo i zelje kojemu smetaju jači mrazevi. Većinu sam glavica pobrala, dio pospremila za zimu, a veći dio sam odnijela k baki za pripremu kiselog zelja. Kelj s druge strane podnosi mraz, štoviše, bolji je nakon prvog mraza jer mu se povećava količina šećera. Stoga kelj ostavljam na vrtu.

biovrt listopad 14biovrt listopad 13.

A na vrtu je još bilo prekrasnih prizora…pogotovo nakon jutarnje rose na krizantemama

biovrt listopad 22

i grašku šećercu kojeg sam opet sijala tokom ljeta

biovrt listopad 8biovrt listopad 10

a konačno je procvala i cimicifuga, dok je crnooka suzana još uvijek cvala na ogradi.

biovrt listopad 33biovrt listopad 35.

I tako, tjedan dana sam žurno sve sadila, spremala…napisala sam si čak i popis da nešto ne zaboravim… svejedno nisam sve stigla napraviti što sam htjela, ali to što je ostalo može se napraviti i poslije. A zahlađenje je došlo kako je i bilo najavljeno…u noći s 27. na 28.10. počela je padati kiša, a probudili smo se prekriveni snijegom.

28102012 1128102012 2.

Puno toga je bilo uslijed težine snijega polegnuto, te iako se je snijeg brzo otopio, za mnoge je biljke to bio kraj. A posvud diljem Međiumirja i Zagorja događale su se tužne stvari: kako nije bilo prije mrazeva, drveće je zadržalo većinu lišća, pa je prilikom snijega jako puno snijega ostalo na granama i uslijed te težine, pucale su grane i rušila se drveća…baš tužno.

A prvi pravi mraz dogodio se je 30.10.2012. i uništio je najosjetljivije biljke na vrtu. Bio je to kraj daljama, rajčici, papriku, cosmosima, kadificama…baš tužno. Tek ponešto je ostalo cvjetati, ali nažalost puno je više toga nepovratno uništeno za ovu vrtlarsku sezonu. Korjenasto povrće može podnijeti te prve minuse te sam dan prije tek dio cikle, daikona i repe spremila u podrum, a većina je još na vrtu. To je posao koji uglavnom odgađam za studeni, kao i vađenje gladiola, kana… Zadnji dan u mjesecu odlučila sam povaditi dalije, jer ih je mraz potpuno uništio. Nekako sam se za njih najviše uplašila da slučajno ne počne jače smrzavati, a one su najosjetljivije, te sam ih čim prije htjela spremiti na sigurno.

Daikon me je ove godine iznenadio kako veliki može izrasti, kako nema puno podataka na internetu o njegovom uzgoju (ili ih ja nisam našla), ne znam kako podnosi minuse, te sam dio ostavila i pomalčirala na vrtu, a dio spremila u podrum – voljela bih si uzgojiti sjeme.

A krajem listopada počele su cvasti – ljubičice. Ova je pojava već nešto sasvim normalno u mome vrtu svake jeseni.

29102012 129102012 2

Iako je već pao i snijeg i iako je već dosta zahladilo, radovi u vrtu još nisu niti približno gotovi, ima još puno toga za uraditi na vrtu ove godine. Stoga nastavljam intenzivno s radovima na vrtu i u studenom

 

O autorici