Lisne uši i mravi - zajednica obostrane koristi - Biovrt - u skladu s prirodom

Lisne uši i mravi – zajednica obostrane koristi

Lisne uši i mravi su jedna od čestih zajednica na koje ćete naići u vrtu. Tamo gdje se pojave lisne uši, odmah su tu i mravi koji zapravo budno prate kad će se uši pojaviti, i tada formiraju svoje “stado kravica”. Ova neobična zajednica ima obostranu korist – lisne uši luče medenu rosu kojom se hrane mravi, a mravi brinu za lisne uši i štite ih od prirodnih neprijatelja.

Bilo da se radi o ušima na ružama, ukrasnom grmlju, voćkama, vrtu, u gotovom svim slučajevima ćete zapaziti i mrave ako malo bolje pogledate. Mravi “pastiri” raspoređuju uši po biljci te skupljaju medenu rosu, a stimuliranjem odnosno nježnim glađenjem uši ona izlučuje više nektara – ovo je odlično dokumentirao David Attenborough, BBC, na jednom od svojih odličnih dokumentaraca.

Slika: mravi pastiri raspoređuju uši po gavezu i skupljaju medenu rosu:

usi na gavezu

Na vrtu ćete češće zamijetiti crne uši, na voćkama zelene, a ima ih u još mnogo nijansi. Najgora je najezda na vrtu kad crne uši napadnu bob. Dobra metoda odvraćanja je sjetva kamilice između boba kao mamac ušima, jer će onda radije napasti kamilicu. A u slučaju jače najezde ja gnječim uši ručno: nakon par gnječenja mravi odustanu i premjeste svoje stado drugamo, jer ne žele veće gubitke. Stoga mi se zasad kao najbolje rješenje čini sijati kamilicu po vrtu posvud kao mamac za uši, a eventualni napad na povrće obraniti gnječenjem – pa tako natjerati mrave da ozbiljno razmisle o preseljenju svog stada ako ne žele veće gubitke.

Mravi jako paze na uši i pomno ih štite od njihovih prirodnih neprijatelja: bubamara, osolikih muha, zlatooka…

Slika: mrav napada bubamaru koja je krenula u pohod na uši na kamilici

kamilica

O ušima na voćkama više možete pročitati ovdje:

http://www.hzpss.hr/adminmax/File/e_preporuke/2009_05_05_Lisne_usi.pdf

o prirodnim neprijateljima ušiju – osolikim muhama možete pročitati ovdje:

http://www.hzpss.hr/adminmax/publikacije/e_muhe.pdf

Slika: osolika muha, prirodni neprijatelj biljnih ušiju:

episyrphus balteatus osolika muha 1

Mravi imaju i svoju korisnu ulogu u eko sustavu, problem s njima je kad je prava najezda. Ja zapravo znam prekopati mravinjak – ne zato jer mi smetaju mravi, nego ako su mi na putu Svjesna sam činjenice da ih se je rješiti nemoguće, pa se trudim nekako napraviti suživot u vrtu.

Postoje biljke koje mravi ne vole – lavanda (mada sam primjetila mravinjak i u blizini lavande ) , paprat – posaditi ju po vrtu, malčirati njome ( i lišćem rajčice) i prskati juhom od paprati, mažuran i majčina dušica, te prskati juhom od pravog pelina.

A tokom godina sam primjetila da mravi obožavaju bijeli stolisnik, te jako pazim da tu biljku na vrtu nemam, jer mravi automatski grade mravinjak kod nje – a baš mi se ne priziva mrave u vrt :).

 

O autorici