Lipanj 2016 - presađivanja - Biovrt - u skladu s prirodom

Lipanj 2016 – presađivanja

Lipanj je počeo sušno. Krajem svibnja vjetar je isušio tlo i napravio prilično debelu koru. Kako je početkom lipnja palo jako malo kiše, kora mi je otežavala nicanje mahunarki, pa sam gredice gdje sam ih posijala zalijala par puta da omekšam koru i omogućim nicanje mahunarki.

Na vrtu je početkom lipnja bilo aktualno okopavanje graha, paprike, graška. Dobro da sam posijala dio tikvenjača u tegle, jer na vrtu radi suše slabo napreduju, pa sam nešto tikvi i krastavaca iz tegli presadila na vrt. Puževa je za sušnog razdoblja bilo malo, što je zapravo i normalno. Pravo „veselje” počinje nakon kiše.

08.06.2016.
Jučer sam cijelo poslijepodne grabljala pokošenu travu i malčirala paprike i rajčice, koje sam prije zalijala… ništa od kiše još uvijek, a malča sad ima pa će barem to što sam zalijala duže pod malčom držati.

09.06.2016.
Danas sam opet grabljala i malčirala i još sam dio trave sparkirala pod trešnju, za slučaj da sutra padne kiša – ali kako se čini opet ništa kod nas. Sad je već jako velika suša.
Počela je berba češnjaka, dvije su vrste požutjele na vrhovima i počelo se je polijegati što je znak zrelosti, prezadovoljna sam kako je krasan. Super stvar je da je izdržao od jeseni bez ikakvog okopavanja i nije trebalo uopće ništa plijeviti samo malo osjaka na gredicama – na jesen je bilo prvo sve prekriveno pepelom s kompostom, pa sloj malča — i taman sve super do berbe 🙂

09062016 cesnjak 1  09062016 cesnjak 3

11.06.2016.
Danas sam primijetila kako mi se suše 3 mlade kruške – i to limunka, citronka i crvena vilijamovka koje se baš tako ne mogu bilo gdje nabaviti. Otkopala sam i ništa ih ne jede u tlu, pa je najvjerojatnije uzrok suša – a one su premale i preslabe da dođu dovoljno duboko do vode. Obrezala sam posušeno, otkopala oko njih, pognojila i pošteno zalijala. Trebalo bude malo više to na oku imati ako se takvo vrijeme nastavi.
Kako je danas konačno pao neki pljusak ali sve je to još uvijek preslabo i namočilo je 1 cm tla – ali dovoljno da puževi izađu – dakle opet u berbu.
Počela sam presađivati kupusnjače koje baš ove godine nisu baš nešto, ali bude taman za mene, pa salate koje su mi sve previše nikle i imam za izvoz, te kadifice koje su se u velikoj količini same zasijale posvud po vrtu. Posijala sam i radiče, endivije i crnu rotkvu. Još nije gotovo sa sjetvom, puno se toga još sije u lipnju.

16.06.2016.
Cijeli ovaj tjedan kako sam stigla rješavam korov i presađujem… mama mi pomaže, svaki dan nešto malo okopa i ogrne grah, ja presađujem kupusnjače i salatu po cijelom vrtu – imam jako puno salate… samo se nadam da bude to uspjelo narasti prije vrućina.
Danas sam dosta toga okopala i opčljevila, cvijeće je niklo tak-tak, nešto dobro nešto baš i ne. A ono što je samoniklo je po cijelom vrtu – amarant, ima jako puno samoniklih kadifica, ricinusa, suncokreta, i na jednom dijelu biovrta peruanskih jagoda, baš su se turbo zasijale, sad moram napraviti gredicu za njih. Kadifica bude ove godine po cijelom vrtu br 2 😀
Bilo je i nešto pljuskova ovaj tjedan, odmah sam skupila pola kante puževa u šumskom vrtu (a patke su kod susjeda – razmišljamo kako ograditi cijeli grunt)
I sve je prepuno makova, joj divota dok su na vrhuncu cvatnje 🙂

09062016 makovi 2  13062016 mak

18.06.2016.
Primijetila sam početak širenja gljivičnih bolesti po krumpiru – plamenjača je počela. Nadam se da još neće tako brzo na rajčice – to ovisi i o imunitetu rajčica, ali i o količini kiše… a upravo je pao pljusak, a za sutrašnju noć se predviđa još.
Zadnja 2 dana sam dosta toga oplijevila, okopala i presadila – većinom presađujem cvijeće, salate i kupusnjače. Kadifica i nevena bude po cijelim vrtovima, a i cosmosa i cleoma ima jako puno. Pripremila sam gredicu do kraja vrta 2, tu još mislim sijati i presaditi peruanske jagode.
Skupljam i sjeme, dozorila je rukola, kelj, matovilec mi je opet “pobjegao” :D… a moram pobrati i kamilicu čije se glavice rasipaju.

20.06.2016.
Jučer je bilo kišno, ali nakon poslijepodnevne kiše sam ipak uspjela malo u presađivanje, presadila sam delphinum pred kućom… pa sam počela skupljati puževe jer u izašli nakon kiše, malo ispred kuće, a bilo ih je samo stotinjak na biovrtu (kako je bilo prošle godine, ovo je sitnica). Nakon toga sam krenula dolje u šumsku vrt.. a tamo kaos, puž na pužu… skupila sam 2 pune kante puževa … ajde tješim se da se sad svi ti kapitalci izašli nakon kiše bar neće razmnožiti… nadam se..
Cijelu noć je padala kiša tako da je treštalo, palo je jako puno kiše, padalo je sve do danas prijepodne. Zato sam danas presađivala, ide super, presadila sam puno salate i nešto cvijeća, mama mi je pomogla i presadila nešto kupusnjača… sutra nastavljam, moram to iskoristiti za čim više rasaditi po cijelom vrtu

22.06.2016.
Danas smo zabili kolce rajčicama, muž i ja, 130 kolaca 😀 Muž me je u jednom trenutku pitao čemu toliko rajčica i što ćemo s njima 😀 ima praf, ali kad sam i ja uzgojila, i baka za mene, i mama je imala viška, i još je jedna kolegica donijela flance, a dio su i samonikle… sve je to trebalo nekamo posaditi, i još sam hrpu podijelila…
Presađujem i dalje svaku večer, salatu, kupusnjače, cvijeće, jučer i peruanske jagode, joj koliko ih ima posvud… … i puževa ima prilično sad, grrrr. Na vrtu br 2 skoro ih nema, to je pravo olakšanje prema prijašnjim godinama.
Uz ogradu kraj kuće sam godinama pokušavala posijati ukrasni slak i sl penjačice, sve bi potamanili puževi, danas sam u tu gužvu postavila 3 velike stare kante – u jednu sam posadila divlji krastavac, u drugu gorku dinju i u treću ukrasni plavi slak – to sam uzgojila u teglicama prije. I kao i prijašnjih godina, imam to kraj kuće da ne pojedu puževi na vrtu – kad ono ispod posudica nađem puža koji je počeo tamaniti te presadnice u teglicama, grrrr – preko noći dopužu s te gredice uz među sa susjedom do kuće do tegli.
Danas smo kosili i voćnjak na špici i njive, morala sam mužu pokazivati gdje su voćke jer je sve prerasla trava. I u toku se je na traktoru probušila velika zadnja traktorska guma vjerojatno od starosti tj od napuklina koje je guma imala.
I konačno nije više tako mokro da se može plijeviti, oplijevila sam gredicu luka i mrkve i oslobodila ih malo. I još sam grahu u kukuruzu, a koji je prerastao kukuruz, pobockala ostatke kolaca koji su postali od prošlih godina, ali su se potrgali i sl pa ih ne koristim niti za paradajz niti za grah – ali privremeno dok ne naraste kukuruz budu sasvim ok.

24.06.2016.
Imali smo pravu sagu s traktorskom gumom, drugi dan kupili nutarnju i vozili vulkanizeru, pa je nutarnja pukla, vanjska previše ispucala i ne može se složiti. Zatim je muž išao po 2 rabljene gume u Virje, morao za to posuditi auto s kukom i auto prikolicu, idući dan ispalo da je jedna od 2 kupljene gume katastrofa i skoro je opet unutra pukla ona nutarnja guma (košta 300 kn + krpanje nakon prvog pucanja)., ali ok, druga je sad složena. Cijela priča nas je koštala “samo” 1500 kn – uh.
Zadnja 2 dana je gadna sparina i vrućina, temperature su se popele do 34 stupnja. Bavim se malo korovom, a danas sam obrezala donje listove i zaperke svim rajčicama i povezala ih, konačno jedne godine relativno na vrijeme. Na nekoliko biljki sam uočila pojavu plamenjače – nekih 5 kom od 130, nije strašno, maknula sam te listove i dalje pratim – uvjeti su nažalost idealni za širenje gljivičnih bolesti, a ovaj vikend opet kiša i nakon toga žega – opet idealno za širenje bolesti.
A krumpir iskopavam za jelo onaj najviše zahvaćeni plamenjačom, tako radim prirodnu selekciju i neću sačuvati sjeme tih najneotpornijih grmića.

27.06.2016.
Opet večernja presađivanja po vrtu zadnjih nekoliko dana, jer je za vikend u prognozi bila kiša. Jučer sam rasadila već skoro 1 metar velike suncokrete koji su posvud po vrtu br 2 i pomalo smetaju… te još kadifica i amaranta.
Danas berba puževa nakon kiše, izašli su svi kapitalci, puno sam ih nabrala po biovrtu.

KRUMPIROVE ZLATICE
Ove sezone bilo je jako puno krumpirovih zlatica na vrtu, tako da je gotovo svakodnevni posao bio skupljanje zlatica. Šetala sam kantom po krumpirom i polako tresla zlatice u kantu – točnije, „pljuskala” sam lišće krumpira prema smjeru kante da bi zlatice tamo popadale, na kraju sam sve izgazila. Ružno, ali kako nemaju prirodnog neprijatelja i rade strahovito puno štete, nemam pametnijeg rješenja.Nije to neki naporan posao, ali oduzimao mi je dosta vremena.

PATKE
Dobili smo pomladak patkica indijskih trkačica krajem svibnja 🙂 Kod mame ima 6 patkica (bilo je 8 ali drugi dan je 2 pačića susjedina maca papala :(. Kod mene ih ima 7. Strahovito brzo rastu, a svi pazimo da Nera nema pristupa u to dvorište dok ne narastu. Patki koja nije čistokrvna trkačica smo zamijenili jaja i stavili od čistokrvnih patki. Naime, njena su neoplođena jer bježi od mužjaka, a prošle godine nije ništa uspjela zato imati, a sjedila je mjesec i pol na jajima.

05062016 patke pomladak 1  05062016 patke pomladak 2

Mjesec lipanj je prekrasni rascvjetani mjesec, pa sam uživala u gaillardijama i rudbekijama:

22062016 gaillardia 2  26062016 rudbeckia hirta 5

cvala je muškatna kadulja i vrtni sljez (Alcea rosea)

26062016 muskatna kadulja  26062016 alcea rosea 5

dnevni ljiljan i echinacea

26062016 dnevni ljiljan  26062016 echinacea

Brala sam osim češnjaka i grašak, bob, salatu, ali i najveće lipanjsko veselje – bobičasto voće. Ribiz je moj najveći favorit, ali i od mog mališana koji je svakodnevno obilazio grmove ribiza 🙂
Ove godine prvi put imam i roza ribiz i jako sam zadovoljna izgledom i okusom.

28062016 ribiz 2  26062016 djeca obozavaju ribiz

Više fotografija vrtova, radova u vrtu, plodova i cvjetne raskoši iz lipnja 2016 možete pogledati u galeriji fotografija:

https://www.biovrt.com/galerija/lipanj-2016/

O autorici