Lablab purpureus - Biovrt - u skladu s prirodom

Penjačice Silvija Kolar-Fodor 12. studenoga 2009.

Lablab purpureus

Lablab purpureus (sinonimi: Dolichos lablab L., Dolichos purpureus) je brzorastuća jednogodišnja penjačica. Poznati je i pod nazivima zumbul grah, indijski ili egipatski grah. Pripada obitelji mahunarki (Fabaceae), a porijeklom je iz tropskih predjela.

Lablab pureperus je kao penjačica idealan za prekrivanje ograda i terasa. Manje je poznato da se u nekim dijelovima svijeta, posebno u Africi, Indiji i Indoneziji, uzgaja u prehrambene svrhe. Suho svježe sjeme je otrovno, ali nakon dužeg kuhanja je jestivo. Jestivo je i navodno lišće, cvijetovi, mahune i korijenje.

Cvate u grozdovima cvjetova u raznim nijansama roza boje, i može narasti i do par metara u visinu. Cvijetovi su ugodnog mirisa i privlače leptire.

Nakon cvatnje ukoliko su cvjetovi uspješno oprašeni ostaju velike tamno crveno-ljubičaste dekorativne mahune pune sjemenja.

lablab2

Lablab preporučam sijati u drugoj polovici 3. mjeseca nadalje u posudice u zatvorenom (npr. čašice jogurta s izbušenom rupom da se ne bi skupio višak vlage). Primijetila sam da ako se sije direktno van malo sjemena niče, upravo radi tvrde vanjske ljuske, a u čašicama ćete ga imati “pod kontrolom”. Preporučam držati čašice na svjetlom (npr. prozorskoj dasci), jer ako neće imati dovoljno svjetlosti biljčice će se previše izdužiti i biti slabe i neotporne. Kod sijanja u čašice treba voditi i brigu da ga se ne zalije previše, jer u tom slučaju postoji opasnost da sjemenke istrule radi viška vlage. Nakon zadnjih mrazeva može se presaditi na otvoreno, skupa s svom zemljom iz čašice, tako će doživjeti manji šok kod presađivanja. Dobro ga je i tjedan dana prije presađivanja van privikavati na vanjske uvjete-držati ga negdje na vanjskom, ali natkrivenom ili zaštićenom prostoru.

Ako ga sijete na otvorenom, sijte tek dok zemlja zatopli – ako ćete ga sijati za vrijeme hladnijeg i mokrog razdoblja, sjeme će istruliti i neće proklijati – treba toplinu za nicanje. Može se uzgajati i na otvorenom, ili u većim teglama, uz konstrukciju za penjanje.

Sadite ga uz potpornje – ogradu, stupove ili sl. da će se imati gdje penjati, za suših razdoblja ga je potrebno zalijevati. Iako piše u mnogim tekstovima da dobro podnosi sušu, ipak za vrijeme jačih suša prestaje s rastom i jako slabo cvate/rodi.

lablab1

Ova dražesna penjačica je vrlo korisna biljka za posijati u vrtu ako imate prostora za penjačice: dobivate prekrasne dekorativne cvjetove za ukras, i nakon toga jestive mahune i sjeme.

Više o jestivosti i ljekovitosti možete pročitati ovdje:

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Lablab+purpureus

 

O autorici