Kupina - Rubus fructicosus - Biovrt - u skladu s prirodom

Kupina – Rubus fructicosus

 

Kupina – bobice čistog zdravlja

Prva asocijacija na kupine je obično njeno trnje koje nas zaustavlja i koči u putu prema odredištu, možda nismo ni svjesni da smo na odredište već stigli. Poznato je oko 100 vrsta kupina i sve su podjednako ljekovite, i slično trnovite…

Neka vas ne zavara njeno trnje, sve najdragocjenije stvari na svijetu uvijek imaju čuvare, a kupina je itekako dragocjena.

Botanički podaci:

Latinski naziv: Rubus fructicosus

Ljekarnički naziv: Folium et fructus rubus fructicosi

Porodica: Rosaceae ( ruže)

Drugi nazivi: crna jagoda, ježina, kupinjača, rodiba, divlja kupina, crna kupina, crna malina

kupina4

Stanište i rasprostranjenost : Rasprostranjena je većinom po sjevernoj polutki našeg planeta, a poznata biljka svim narodima kroz povijest pa još iz antičkih vremena, Dioskorid, Plinije, Galen i sv.Hildegarda ju spominju u svojim učenjima. Raste na rubovima oranica, u grmlju, šumama, šikarama i živicama, uz potoke i putove, na neobrađenom zemljištu, po šumama i planinama, na kamenjarima i ondje gdje je ostavljen kakav škrti komad sunčane zemlje bez gazde i motike njoj na radost, da zagospodari tim komadićem raja.

Opis: : Kupina raste kao veliki grm do čak 3m visine, s dugim i savijenim granama. Sve je na njoj bodljikavo; stabljika, grane, listovi pa čak i peteljke cvijeta. Bodljike joj služe za obranu od životnja koje se hrane njenim zdravim i ukusnim lišćem. Sami listovi su perasti, na rubu nazubljeni, s gornje strane tamnozeleni i glatki, a odozdo obrasli gusto pustenastim dlakama. Postoji narodno vjerovanje da kupina može osjetiti ima li na mjestu na kojem raste podvodnih voda. Ako ih ima i donja strana listova će biti glatka. Cvjetovi su bijeli, do bijelo-rozasti smješteni na lažnom štitcu, plod je sočna crna kupina. Cvate od svibnja do lipnja, okus mladih listova je gorkasto slatkast, a ploda aromatičan, sladak i sočan.

kupina31

Bodljikava duša kupine

Zanimljivo je gledati grmove kupina iz daljine, djeluju homogeno i živo kao neko aktivnije živo biće. Skoro da možete osjetiti karakter svakog od tih grmova. Da li je star i čangrizav, mlad i agresivan, zreo i nježan, vidite već i po tomu koliko drugih bića pušta pod svoje okrilje. Ako idete nježno i sa poštovanjem kroz njeno grmlje rijetko kad će vas ubosti i nasilno zarobiti kao što je čest slučaj kad jurimo glavom bez obzira pored tog žilavog stvorenja. Kupina je zaštitnički raspoložena prema onima koji ju poštuju; pruža zaklon ptičicama i zečevima, pod njenim granama rastu mala stabla zaštićena od biljojeda a kada se razviju ona im prepušta mjesto i kreće dalje. No kupina je zaštitinički raspoložena i naspram ljudi; svojim korjenom, listom a nadasve plodom ona štiti i čuva naše zdravlje.

Neka vas ne zavara njeno trnje, sve najdragocjenije stvari na svijetu uvijek imaju čuvare, a kupina je itekako dragocjena.

kupina11

Srodne vrste: poznato je preko 100 vrsta kupina i sve su podjednako ljekovite, dakle ne možete pogriješiti. Laički o kupini razmišljamo kao o crnim plodovima do kojih se dolazi probijajući se kroz bodljikavo granje. No tako beremo i kupinu ( Rubus plikatus W.N. = Rubus fruticosus L.) i ostrugu (Rubus caesius) i ne vidimo razliku. Botaničari se tu hvataju za glavu jer su njima te dvije biljke „potpuno različite”. Iskreno, nama baš i nisu, nama su obje kupine. Osnovna razlika je u tome što kupina ima uspravno granje, a granje ostruge puže po zemlji. Isto tako kod kupine su bodljike veće i rjeđe, a ostruga ima gusto načičkane sitnije bodlje. Koja god podvrsta kupine da je, dok je kupina, dobra je.

Sastav i aktivne tvari: plod kupine je veoma ukusan, sastavljen je od crnih bobica. Ima veliku nutricionističku vrijednost jer sadrži šećer, ugljikohidrate, bjelančevine, biljna vlakna, jabučnu i vinsku kiselinu, tanine, vitamine grupe B, vitamin C, i karotene, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo i bakar.

Berba: List kupine beremo u rano proljeće, i to mlade izdanke za pripremu variva, juha i čajeva. Već mlade razvijene mlade listove sušimo na toplom prozračnom mjestu, a po sušenju usitnimo i pohranimo. Cvijet beremo za vrijeme cvatnje ( lipanj, svibanj) i brzo sušimo na toplom i prozračnom mjestu. Plodove možemo brati kad potpuno sazriju ili nedozrele, zelene. Korijen vadimo u proljeće, svježeg ga usitnimo i sušimo na toplom prozračnom mjestu ili u pećnici na 25 stupnjava celzijusovih.

Upozorenje: jedino upozorenje vazano za kupine nije njen nedostatak već prednost, zavisno od situacije: naime kupina zbog tanina nije pogodna za ljude koji pate od poremećaja probave, zatvora, već za one koji imaju obrnutih problema. Zbog sinergijskog djelovanja aktivnih tvari navodno ima i afrodizijačka svojstva. A na bolesničkom stoliću bilo kojeg bolenika trebala bi uvijek stajati boca svježeg prirodnog soka od kupina.

Djelovanje i uporaba: Odavna je kupina imala status ljekovite biljke sa širokom primjenom u narodnoj medicini Nekada se smatralo da konzmacija plodova kupine sprječava mučninu i povraćanje. Zeleni osušen plod koristio se kod proljeva a sviježi potpuno zreli crni plod kod zatvora. Još i danas se otkrivaju i dokazuju ljekovita svojstva kupine. Američko društvo za kliničku onkologiju istaknulo je da bobičasto voće, a pogotovo kupina, svojim antioksidansima antocijanima snažno djeluje protiv raka.

Čaj od listova kupine je dobar antidiaroik, protiv svih vrsta proljeva, a naročito protiv krvavog proljeva kod djece i dojenčadi. Zaustavlja krvarenje kod žena u klimakteriju, razna krvarenja želuca, crijeva i hemoroida za što se preporuča sjedeća kupelj. Adstrigentno djelovanje listova rabimo kod svih upalnih oboljenja, tako da čajnim pripravkom možemo ispirati grlo, te liječiti razne rane u ustima, anginu, upalu krajnika, gingivitis, faringitis, parandetoze, te povišenu tjelesnu temperaturu. Od čaja možemo pripremiti obloge za razna kožna oboljenja, lišajeve, čireve, osipe, akne, rane i slično. Ljekovito djelovanje lista kupine koristimo kod želučanih tegoba, nadutosti, katara želuca, te nadražene sluznice želuca i crijeva, čira na želucu i dvanaestercu, jer kupina djeluje antiulkusno.

Osušen i sitno izrezan korijen kupine, pripremljen kao čaj djelotvoran je kod otoka (edema).

kupina21

Kupina je pogodna i za djecu i za smirenje : Plodove kupine rado jedu djeca te bi to trebalo iskoristiti i na taj način im dati veliku dozu sviježnih vitamina i minerala kojima kupina obiluje. Posebno mjesto tu zauzima željezo koje je često problem kod današnje djece. Kupine se lako konzerviraju kao sirup, slatko ili marmelada, pa ih možemo trošiti u zimskim mjesecima kada dobro dođu slabašnoj djeci, starijim osobama, bolesnicima i rekonvalescentima. Plodove kupina možemo sušiti i miješati s ostalim suhim šumskim plodovima za dobivanje dobrog vitaminskog čaja. Plodovi kupine osvježavaju i hlade organizam, a sok se pije i kod visoke temperature tijela. Plodovima gasimo žeđ, jačamo krv i cijeli organizam. Sa plodovima ćemo također blago umiriti živce ako smo napeti i nervozni ili patimo od nesanice, ali i osvježiti organizam ako smo iscrpljeni i gripozni. Čaj od njenih listova će pomoći kod proljeva a tako je blag da ga mogu koristiti i djeca i trudnice. Isti čaj će pomoći i kod upala grla, krajnika, upala zubnog mesa. A posebno je blagotvoran kod „ženskih problema” neredovitih menstruacija a čak pomaže i trudnicama olakšavajući im porod ako ga piju mjesec dana prije poroda.

Načini primjene:

Čaj se priprema od suhih mladih listova tako da se 2 male žličice suhe biljke preliju sa 2,5 dcl vrele vode, pusti da odstoji 15 min – 2 h i pije u gutljajima. Ako naiskap pijemo bilo koji čaj on nam projuri kroz probavni trakt i neusporedivo manje dobrobiti imamo od njega nego da smo ga pijuckali svakih par min po gutljaj. Koristite ga kod proljeva, upale grla, krajnika ili zubnog mesa i paradentoze, svagdje gdje treba nešto strgnuti i njegovati.

Naravno čaju zbog okusa ali i djelovanja možete dodati med i limun.

Čaj od listova opet ne zaboravite kod žena; dobar je za bijelo pranje, reguliranje mjesečnice i olakšanje poroda.

List kupine moćno djeluje na usklađivanje metaboličkih procesa ili na unutarnju kozmetiku tijela. Zato je ova droga čest sastavni dio čajeva kojima se djeluje na auto imune bolesti, na jačanje organizma, slabokrvnost, rekonvalescenciju itd. Ne treba čekati da se razbolimo i počnemo piti ovaj čaj.

Omiljen i ukusni recept za svakodnevnu konzumaciju: pomiješati u jednakim djelovima suhi list maline i suhi list kupine ( ili po drugom receptu 3 dijela maline i 1 dio kupine). Kuhinjskim valjkom se zdrobe u prah, poškrope vodom, zamota kuhinjskom krpom i ostavi fermetirati 2-3 dana, onda se raširi, brzo osuši i spremi u dobro zatvorene posude. Ovaj napitak je izrazito miomirisan.

Oblozi se rade od sviježih listova koji se natuku da puste sok i takvi stavljaju na rane, osipe i kožne nečistoče ( lišajeve, ekceme, akne, mitisere, pa čak i bore). Također se može napraviti sok od listova koji još brže djeluje. Ovakvi oblozi djeluju i protiv hemeroida. Tokom stavljanja obloga dobro je piti čaj od listova jer tako čistimo i mineralizirano krv te se koža još brže oporavlja i regenerira.

kupina list1

Sok ploda ( pa i njegove varijante kroz sirup i pekmez, suhi plod) obiluje antioksidansima koji štite od raka, minerali i vitamini pomlađuju i regeneriraju organizam. Ono što je slavno kupinovo vino za odrasle to je sviježi sok za djecu ( i odrasle koji ne vole alkohol)

Kupinovo vino : Kupinovo vino je osebujna okusa, cijenjeno po svojoj ljekovitosti, a proizvodi se iz potpuno zrelih plodova kupine. U mnogim europskim zemljama, a najviše u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji i Češkoj je iznimno popularno.

Ljekovito kupinovo vino preporučuje se kod: anemije, iscrplenosti, slabe uhranjenosti, za reguliranje probave, reguliranje tlaka, cirkulaciju. Služi u ishrani ljudi, a naročito djece, rekovalescenata, ljudi slabog imuniteta. Kako je količina koja se treba piti za punu dozu 1 dcl na dan podjeljen na 3 dijela mogu ga konzumirati i trudnice i dojilje. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žući i mokraće, što doprinosi rastvaranju sluzi, bržoj i zdravijoj izmjeni tvari u organizmu. Povoljno djeluje i na kožne bolesti (razne lišajeve, osipe).

Sa obiljem vitamina C, raznih minerala a posebno željeza izrazito je dobro kod slabokrvnosti, umora, vrtoglavica. Kad u organizmu nedostaje željeza kisik ne može normalno doprijeti do stanica tijela i javlja se posvemašnja klonulost. Nažalost kako je kisik ovisan o željezu tako je željezo ovisno o vitaminu C, a to je davno poznata veza koju ne slijede proizvođači sintetskih tabletica. Ne samo da stvaraju tablete za koje je upitna asorbcija zbog nedostatka grupe spojeva, nego sintetiziraju umjetno željezo. Ono je toliko upitno za apsorbciju da se mnogi ljudi danas sve više pitaju da li to umjetno željezo uopće djeluje i kolikim dijelom je to pod utjecajem placebo efekta. Pogotovo nakon što nakon tih tableta trebaju nove da im smire uniišten želudac, i tako u nedogled.

A odgovor nam je pred nosom! I skoro na svakom koraku! Doduše malo bodljikav, traži nešto vremena, možda i koji prst za žrtvu, ali kolike su blagodati samo jedne košare kupininih boba nećete znati dok ne probate!

 

O autorici