Kreirajte vrt koristan i vama i pticama - Biovrt - u skladu s prirodom

Kreirajte vrt koristan i vama i pticama

Ptice su vrlo korisne u biosustavu i  određene vrste ptica dobro je privuči u svaki biovrt. Naime, ptice poput sjenica mogu pojesti mnogo gusjenica i ostalih nametnika i tako vam pomoći u održanju prirodne ravnoteže. Osim toga, njihov je izmet bogati fosforom pa tako vraćaju bitne nutrijente u tlo, dakle gnoje tlo.

Privlačenjem korisnih ptica u vrt možete dakle utjecati na to da priroda sama napravi dio posla za vas – drži nametnike pod kontrolom i osigurava dovoljno fosfora u tlu koji je nužan za nastajanje cvjetova i plodova biljaka.

Tokom zime dok sve prekrije snijeg i smrzne, postane aktualno hranjenje ptica koje žive u našoj blizini. Mnogi dvoje da li ih hraniti ili ne, jer onda postaju ovisne o toj hrani koju im nudite i manje pronalaze u okolišu. Ipak moramo računati i na to da je čovjek potisnuo većinu staništa ptica, a i način na koji uređujemo okućnice i vrtove ne ide u korist pticama. Naime, na jesen se sve uobičajeno “čisti”, režu se suhi ostaci biljaka i pospremaju s vrta. Time mičete i one sjemenke koje mogu poslužiti kao hrana pticama zimi. Osim izrade i postavljanja hranilica za ptice, pticama vrlo lako možete osigurati hranu zimi i lakši opstanak jednostavnom sadnjom biljaka čije sjemenke one jedu. Tokom ljeta uživati ćete vi u tom prekrasnom cvijeću, a na jesen i tokom zime ptice u njihovim sjemenkama.

Ovo je dio cvijeća kojim ja tokom sezone “hranim” ptice:

SUNCOKRET (lat. Hellianthus anuus)

Ptice jednostavno obožavaju suncokret i sjetvom suncokreta sigurno ćete si osigurati veći broj ptica poput sjenica, zelendura i sl. u svom vrtu. Jedino, one sve toliko vole jesti suncokret da ga često počnu jesti i prije nego potpuno dozori i do jeseni dok sve dozori pojedu baš sve. To se kod mene događa zadnjih godina i jednostavno više ne mogu pobrati dovoljno suncokreta da bi ih hranila suncokretovim sjemenkama zimi. Ali svejedno je pozitivno što i krajem ljeta te na jesen ptice tako obitavaju u vrtu, pa se i kasnije vraćaju u njega i u potrazi za kukcima.

Suncokret za vrijeme cvatnje jako vole pčele i bumbari. A svježe zrele sjemenke su odlične za grickanje, ja ih obožavam.

suncokret 20072012suncokret v 7

AMARANT  (lat. Amaranthus)

Postoji puno vrsti amaranta i u pravilu sve vrste imaju jestivo mlado lišće koje možete pripremati kao mladi špinat. Osim toga, amarant uzgajamo i radi korisnih sjemenki za jelo, ali i ukrasa. I ptice vole njihove sjemenke, koje svaka biljka amaranta proizvodi puno. Ja na vrtu ostavljam Amaranthus gagenticus i Amaranthus caudatus i preko zime, da budu dostupni pticama dok sve zapadne snijeg.

05082014 amaranthus12092014 amaranthus gagenticus i krastavac

ČEŠLJUGOVINA (Dipsacus fullonum)

Češljugovina je dobila ime po tome što češljugari jako vole jesti njene sjemenke. Ovo je prilično velika biljka i ima trnje pa nije pogodna za male vrtove, a i u većim vrtovima je najbolje posaditi ju na rub vrta gdje ne prolazite mnogo. Velika joj je prednost što se sama zasijava tokom godina pa ju ne morate više sami sijati, a može se recimo uklopiti u vrtu i kao zaštita od neželjenih pogleda i neželjenih prolaznika (radi visine i trnja). Osim ptica, privlači i pčele i leptire u vrt za vrijeme cvatnje.

dipsacus fullonum 7dipsacus fullonum 4

ECHINACEA (lat. Echinacea)

Echinacea je prekrasna otporna trajnica koja privlači u vrt pčele, leptire i ptice. Tokom ljeta boje njenih cvjetova i nektar privlače pčele i razne vrste leptira. Na jesen dok cvjetovi ocvatu i ostanu suhi “ježići” na stapkama, sjemenke postanu hrana koja je jako zanimljiva pticama, pogotovo zebama.

Osim svog prekrasnog izgleda, određene vrste echinacee poput Echinacee purpurea su i ljekovite i podižu imunitet. Također, sjemenke ovih starijih vrsti su puno korisnije pticama od novih ukrasnih kultivara echinacee, od kojih su neki čak i sterilni pa i ne daju sjemenke. Stoga, ako i imate neke nove zanimljive raznobojne ukrasne kultivare echinacee, svakako nabavite i “običnu” roznu ili bijelu za ptice.

echinacea purpurea 4echinacea sjeme

CRNOOKA PUPAVICA (lat. Rudbeckia )

Prekrasne crnooke pupavice krase vrt jarkim žutim nijansama od lipnja pa sve do prvih mrazeva, a svojim cvjetovima privlače i pčele i leptire. Dok ocvatu osušene cvjetne glavice prepune duguljastih sjemenki također su omiljena hrana ptica, pogotovo zeba. U mom vrtu ja kombiniram 2 vrste pupavice:

Rudbeckia hirta – cvate od lipnja i na vrhuncu cvatnje je u srpnju, te još kasnije potjera poneki cvijet sve do prvih mrazeva

Rudbeckia fulgida – vrhunac cvatnje joj je u kolovozu, pa tako zamijenjuje rudbeckiju hirtu u dominaciji na vrtu

Obje vrste nakon cvatnje ostavljam da dozore sjemenke i tako mi služe kao “hranilice” za ptice na vrtu tokom zime.

19072014 rudbeckia hirtarudbeckija za ptice

I KOROVI SU KORISNI

Ptice jedu i sjemenke mnogih trava i korova poput lobode i sl – pa ako vam ne smetaju, ostavite i nekoliko takvih biljaka na vrtu da budu dostupne tokom zime kao hrana za ptice.

Stoga, na proljeće dok radite plan za vrt svakako razmislite o sjetvi ili sadnji nekih od ovih vrsti čije sjemenke jedu ptice zimi. Naravno, jako je bitno ne potrgati ove biljke na jesen, nakon što ocvatu i posuše se, nego ih ostavite kako su rasle na vrtu, da ptice tokom zime mogu jesti sjemenke s osušenih glavica s sjemenjem. Prednost ovakvih biljaka je da ćete pticama pomoći i dok zapadne snijeg, jer će uspravne glavice ostati viriti u zraku ako naravno nisu preniske, ili snijeg nije previsoki. Ako volite veliku urednost na vrtu, posadite sve ove biljke posebno u nekom kutku i ostavite mali «kreativni nered» za ptice zimi.

Sjeme svih navedenih biljaka možete potražiti u ponudi viškova s biovrta na sljedećem linku:

Sjeme i Sadnice

 

O autorici