Kolovoz 2016 - berbe i spremanje obilja - Biovrt - u skladu s prirodom

Dnevnik radova Silvija Kolar-Fodor 2. listopada 2016.

Kolovoz 2016 – berbe i spremanje obilja

Kolovoz je mjesec obilja i berbi. Ove godine, unatoč plamenjači, imala sam puno rajčice koju sam spremala kao salse za zimu. Uspjela sam imati toliko rajčice jer sam redovito šišala zaražene dijelove i sve micala s vrta, kako zaraza ne bi prelazila na plodove. Kako one polako dozrijevaju kod mene, a bilo je dosta kišnih razdoblja, jedan dio sam brala poluzrelo i dozrijevala unutra. Paprike su odlično rodile, ali i mahune i grah. Sve sam to polako brala i spremala kako je bilo vrijeme za berbu.
U vrtu sam najviše posla imala s pripremama za Dan otvorenih vrata – veliki dio je trebalo oplijeviti i po malčirati. Sve je super napredovalo i raslo, jedino su nas malo iznenadile promjene vremena s dosta kiše i zahlađenjima, kao i jako grmljavinsko nevrijeme. Srećom, osim na računalu, na vrtu šteta nije bilo.

DNEVNIK RADOVA PO DANIMA:

05.08.2016.
Kolovoz je počeo kišom, ali nakon nekoliko sunčanih dana sve po starom, samo se plamenjača i dalje širi po rajčicama, a i krastavci imaju svoju plamenjaču. Dobro da se kod rajčica širi više manje samo po listovima, oko plodova je ošišano i prozračno pa je zasad ok. I pooolako zore… joj kako to sporo ide kod mene. Paprika ja zato unatoč relativnoj suši i mom nezalijevanju rodna opet kao blato, ne znam kaj bum s njom 🙂 Moram isprobati neki recept s paradajzom i tikvicama kao umak, jer kiselu zimnicu baš i ne jedem nešto.

04082016 paprika 2  17082016 rajcica 1

Ova godine je definitivno i godina duge metarske vigne, imam 2 vrste, obje rodne kao blato, nikad to nisam imala, danas sam mali dio pobrala i brdo imam za spremiti. Nabereš par komada i eto obroka 🙂
Počela je berba graha, presni (mladi) se već jedno vrijeme sprema, a danas sam prvi put brala i suhi, dio koji je dozorio. Navečer smo sin i ja čistili grah – super da mu je to zanimljivo, pa eto čisti grah – igra se i koristan je 😀 Pomalo i skupljam sjeme, plijevim koliko stignem i malo malčiram, sijeno čeka pod trešnjom pokriveno najlonom da ne premoći.
evo upravo je pred nekoliko sati i nastupila promjena vremena i kiša lijeva, pa budemo vidjeli kakvo bude stanje nakon kiše u vrtu.
Spremam uskoro i dan otvorenih vrata – 27.08. – pa moram čim više toga urediti.

04082016 metarsk mahune 2  05082016 metarsk mahune 1

11.08.2016.
Danas smo mama i ja o pljevile sve jagode i poslije sam sve po malčirala između njih, baš sam zadovoljna. Ovih dana dakle čupam korov i malčiram, te šišam i privezujem rajčice. Presadila još nešto radiča i endivije. Jučer je pala kiša i prilično je sve zahladilo, danas sam bila vani s jaknicom, velika je to razlika za kolovoz. Ali srećom bude ok za sjetvu i presađivanja.

14.08.2016.
Opet lagano zatopljava, a berem i dalje zrele vrste graha, šišam i vežem rajčice, čupam korov i malčiram, te sijem – danas idem posijati ciklu i mrkvu. Grašak niče, jeee
Još uvijek berem grah i berem suho sjeme. Nakon berbe suhi grah zamrzavam protiv žiška i nakon par dana odmrzavam i sušim na suncu.
Prošli sam tjedan počela s kuhanjem zimnice. U problemu sam jer je bobičastog voća na kraju bilo toliko da sam napunila ledenicu 😀 (ajd, ostalo je i nešto graha od prošle godine), pa sam izvadila prošli tjedan iz ledenice višnje i ribiz od prošle godine – imala sam za kolače, pa nikako da ispečem te kolače 😀 Od višnji skuhala sam kompot, od ribiza preljev za sladoled, a prvo sam kod kuhanja izvadila višak vode i napravila gusti sok od obojeg. Trebala budem sokove za razne akcije i dan otvorenih vrata, pa mi je to idealno sad, mi smo svi doma inače više naučeni na vodu.
Danas sam pobrala 1 kantu paradajza, pred sutrašnju kišu, dio zreli dio u dozrijevanju i stavila u hodnik na dozrijevanje. Narezala sam prvu turu zrelog paradajza za kuhanje, što sam većinom prije već pobrala i dozorila u kuhinji na šanku, dio izvadila sjeme, sutra kuham salsu. Imam još jedno pakiranje prošlogodišnje zamrznute narezane paprike, pa taj paradajz, češnjak i tikvice čekaju pobrane u frižideru. Čisti paradajz sos ove godine neću raditi jer sam ga prošle godine skuhala za 3 godine:D Što se tiče paprike, bila sam u brizi kaj bi s njom, a kako smo u subotu kod jedne članice udruge degustirali njenu zimnicu i razne recepte s paprikama oduševila sam se skopskom mandžom. Sad točno znam kaj bum sa svim paprikama, samo čekam da paprike pocrvene.

Fotografije: sušenje graha i nova rajčica u mom vrtu: OSU blue (VIŠE)

14082016 susenje graha  17082016 rajcica OSU blue

18.08.2016.
Opet kiša jučer, tj prošlu noć, malo se je proširila plamenjača na ponekim plodovima rajčica. Danas sam pobrala većinu rajčica u dozrijevanju i stavila ih unutra u sanduke da tu dozore, jer je opet u najavi kiša za ovu noć. Pa kaj je sigurno je sigurno – hodnik mi je pun paradajza.
Raskrčavam vrt kako stignem, malčiram i sijem – posijala sam ovih dana još mahuna, mrkvu, ciklu, zimsku salatu i matovilec, azijsko lisnato povrće, daikon (malo kasno za daikon ali možda me iznenadi).

U utorak sam zamijenila 2 muške patke za 1 ženku od čovjeka kod kojeg sam prvotno kupila patke – tako sam mu ponudila za razmjenu – imamo strahovito previše mužjaka – kod mama je sad ostalo 3 mužjaka i ima 4 ženki, to budu sigurno još bitke, a kod mene je staro jato od 2 mužjaka i 2 ženke, a mlado 5 mužjaka i 2 ženke – već stari mužjaci ganjaju mlađe, to bu “čehara” ako nekaj ne poduzmem – pa sam pustila glas onom istom čovjeku nek javi ako bude tko trebao još mužjaka, on je povezani s uzgajivačima. Meni je ok dati 2 mužjaka da dobijem 1 ženku – i bitno mi je da onda i mužjaci budu zbrinuti. A moje jato od 7 patki nije bilo oduševljeno novom patkom, sirotica, prvo šok u kutiji dok sam ju vozila, pa su ju onda prvi dan sve tjerale i kljucale… ali pomalo ju prihvaćaju.

Danas navečer sam šetala do šumskog vrta da pokupim kolica koja je sin ostavio, kad tamo lijevo kod ulaza na stazi čujem glasno zujanje. Baš sam si mislila pa što to tako privlači žuti nućurak i potočnjak koji tamo rastu, pa sam se približila da to istražim. U tom trenutku nešto me ugrizlo za nogu i vidim da se roje osice oko mene i imaju gnijezdo u tlu – vidjela se rupa gdje su izlazile. Instinktivno sam potrčala, po putu sam otresala osice s trenirke koje su me pokušavale ugristi – eto zašto je pametno u vrtu nositi duge hlače i duge rukave 😀 A kako je to zapravo na ulazu u šumski vrt, točno gdje se prolazi, moram sutra izvidjeti da li su one aktivne tako samo noću ili i danju – sin tamo često prolazi, a i dan otvorenih vrata bude uskoro, nezgodno bi bilo da nas ganjaju ose dok budemo tamo prolazili – ubod jako i dugo boli, a za alergičare to je vrsta čiji ubod može uzrokovati smrt.

I dok sam već kod neobičnih priča, danas je moj muž kuhao umak od paradajza s tjesteninom, stvarno si je dao truda, nasjeckao luk, češnjak, papriku, paradajz, pa gotovi umak, skoro 1 sat to sve pripremao i kuhao, i za kraj stavio on žutu tikvicu…. pa počne komentirati kako je ta žuta tikvica čudna i ima jaki kiselkasti okus, pa meni čudno kakav to kiselkasti okus… i dođem ja to probati – uk, pa stvarno drukčiji okus, kao u … krastavca… pa pogledam na pult u kuhinji – nema krastavca koji sam stavila na dozrijevanje za sjeme…. pitam ga da li je uzeo onu žutu tikvicu iz frižidera – ne, veli on, tu s pulta… ha, ha, dakle narezao je krastavac… toliko je preuzeo okus da smo sve bacili, dobro da imam gotovi umak s tikvicama što sam spremila za zimnicu jer je tijesto bilo kuhano, pa smo onda to zgrijali 😀

21.08.2016.
U petak je bio prolom oblaka i grmljavina, i to poštena grmljavina kakvu godinama nismo imali…. iako je izbacilo fid, od udara groma opet mi je riknula matična ploča na kompjuteru, muž je cijelo poslijepodne slagao kompjuter da mogu do svih podataka koje imam pohranjeno.
Toliko je kiše napadalo da je bilo blato, ali sam ipak poslijepodne malo plijevila na biovrtu i skupljala puževe koji su se počeli i razmnožavati tj. pariti, to je klasični prizor u ovo doba godine (VIŠE)
Jučer sam cijeli dan brala zreli grah i mahune za sjeme, sve postupno dozrijeva… imam sad posla sljedećih nekoliko dana unutra. Na večer sam malo počela vaditi krumpir, moj dvoipolgodišnji sin je bio oduševljeni s branjem, izgleda da će on sa mnom brati krumpir kad mu je to tako veliko veselje

24.08.2016.
Danas sam stavila na zakorjenjivanje crne maline i to tako da sam zakopala vrhove biljki (VIŠE). Napravila sam to i prošle godine i primilo se je, ali je dio toga moj muž pokosio. Da to ne bi ove godine opet napravio, sad sam malo usavršila metodu – zabola sam kolce i sve privezala za te kolce – pa tako sigurno bude vidio da se tu nešto radi s biljkama i da ne smije to pokositi.

24082016 zakorijenjivanje crne maline 2  24082016 zakorijenjivanje crne maline 1

28.08.2016.
Cijeli prošli tjedan radila sam na sređivanju vrtova za jučerašnji dan otvorenih vrata. Dio s vanjske strane vrtova je bio prioritet, tu sam sve po plijevila i po malčirala vanjsku gredicu, mama je srpom porezala sav korov među krumpirom. Oplijevila sam i po malčirala veliki dio biovrta, te isto tak po malčirala. Rajčice je dobrano zahvatila plamenjača na donjem dijelu vrta, dio sam ošišala i privezala opet. Sad je prilična magla, to će samo dalje pogodovati razvoju plamenjače.

Imali smo veliki problem s onim osicama o kojima sam pisala, što su si napravile gnijezdo u tlu na stazi gdje prolazimo. Probali smo ih prvi dan otjerati vatrom, ništa. Drugi sam dan ulijala u ulaz vodu s vapnom i puževima, nadala sam se da će ih to otjerati, pa gore 1 tačke zemlje – do jutra su iskopale novi izlaz i nastavile s poslom. Došao mi je pčelar koji ima iskustva s njima, iskopao je gnijezdo i sve spalio. Ja sam htjela gnijezdo premjestiti i pokušala ga nagovoriti na to, ali me je uvjerio da je to nemoguće, jer bi se one uvijek tu vraćale osim ako ih ne odvezemo preko 5 km udaljenosti nekamo u šumu – što nije moguće. Još jedno vrijeme je ostatak roja bio tamo – puno ih je izletjelo van. Tek nakon nekog vremena su otišle. Da su bilo gdje drugdje gdje ne prolazimo ne bi mi smetalo, ali baš su na putu, gdje mi sin prolazi i igra se, i opasne su – agresivne i bodu – ubod me je bolio preko 1 dana, poslije još tjedan dana nesnošljivi svrbež na mjestu uboda. Jučer na danima otvorenih vrata isto tako nisam mogla voditi ljude onuda da nekog ne ubodu jer su se još zadržavale oko bivšeg gnijezda.

OPET TUŽNE VIJESTI
I jako, jako tužna vijest. Sredinom tjedna primijetila sam da mi mačak Zvonko, moj 11-godišnjak, kašlje. Kako je pred nekoliko godina imao gadan bronhitis i skoro uginuo, odmah sam ga odvezla veterinaru. Kako je to jako druželjubivi mačak, on je počeo kod veterinara presti i sva 3 dana nisu mu mogli poslušati pluća i srce, pa su mu dali neku terapiju antibioticima – i bio je stvarno odmah drugi dan bolje. A jučer nakon dana otvorenih vrata i radionice sam došla po njega, teško je disao, pjena na ustima i bacalo ga na povraćanje. Jedva sam dobila na telefon dežurnog veterinara u jednoj drugoj veterinarskoj stanici, i strahota. Napravili su mu rentgen – želudac mu se je okrenuo, to je strahovito rijedak slučaj, pritisnulo sve organe, bilo je puno zraka unutra i teška upala pluća. Bila je solucija operacija, ali s obzirom na godine i težinu sveg ostalog jako veliki upitnik da li bi preživio i kako bi se oporavio. A bio je u takvim bolovima i šoku da se je bacao od boli… tako da sam odlučila da ga uspavaju i da mu skrate muke… rekao mi je taj veterinar da bio on sigurno napravio rentgen da sam došla k njima kad ga ne bi mogao pregledati radi predenja ako životinja ima takvu povijest bolova – ovi koji su mi ga liječili nisu…znam da je sad kasno i što je tu je… ali definitivno mijenjam veterinara. Zvonko je bio jedan od mački koje sam spasila skupa s sestrom pred 11 godina, bio je najmanji i skoro je već tada uginuo… tako da je imao 11 lijepih godina kod mene, to je ono što moram pamtiti: https://www.biovrt.com/macja-prica/ Nema više niti Lane, koja je stradala pod autom pred par godina, tako nam je sad ostala samo Gea

29.08.2016.
Zadnja 2 dana imam berbe. Jučer sam pobrala nešto suhog graha i skoro sve paradajze – počele su jutarnje magle i plamenjača se širi na plodovima, pa da spasim urod od bolesti – pobrala sam sve zrelo i sve što se je počelo zoriti, sve je u sanducima i dozrijeva. Jučer sam narezala jednu turu paradajza i pospremila kao salsu s tikvicama, a idućih dana nastavljam.
Danas sam pobrala još suhog graha, vrijeme je za berbu i visokog. Sin mi puno pomaže, čisti grah navečer kao veliki 🙂 Danas smo skupa rezuckali i dozorjeli peršin tj sjeme u teglama pred kućom, pa sam konačno počupala te peršine. Ostale biljke stagniraju u tim teglama i ne cvatu, vjerojatno radi fitoncida koje peršin luči, on se s ničim ne slaže na gredici ili tegli.

31.08.2016.
Krajem kolovoza počela sam brati krumpir, na starinski način s motikom, voluharice su ga dosad dosta potamanile. Imam samo 4 reda – dakle 2 za vadilicu s traktorom, ali tad bi traktor dosta toga i pokraj zakačio, pa budem radije sve ručno povadila, i zaobilazim suncokrete koji su između izrasli. Sin mi naravno pomaže 🙂

Krajem kolovoza imala sam I invaziju krumpirovih zlatica. To je svake godine tako, kad više nema krumpira, traže hranu na srodnim biljkama. Napale su mi patlidžane oko kuće u teglama, koje sam i radi njih posadila u tegle da ih imam na oku. Svakodnevno sam morala provjeravati i skupljati zlatice na patlidžanima. Bilo ih je i na vrtu, jele su stabljike nicandre, nešto manje ih je bilo na paprikama i tomatillu, te dosta na stabljikama i plodovima rajčica. Namjerno sam ostavila dio plodova po tlu kao mamce, pa sam ih tamo na okupu skupljala.

22082016 zlatice napale patlidzane 1  25082016 zlatice napale rajcice

Ovo su neke od zanimljivih vrsti patlidžana koje imam u teglama: Striped toga i mali zeleni

17082016 patlidzan Striped toga  17082016 patlidzan zeleni

Na vrtu su se pojavili i smrdljivi martini u malo većem broju. Ove sam godine puno čitala o velikim problemima ljudi s ovom vrstom koja se je radi još nepoznatih razloga počela jako širiti i raditi ljudima jako velike probleme, pa sam jako na oprezu s ovom vrstom. A uobičajeni stanovnik vrtova u kolovozu je osoliki pauk – Argiope bruennichi (Scopoli). Nije niti agresivan niti opasan, ako ga nećete preplašiti neće vam ništa. A ubod, što se stvarno rijetko dogodi i samo kad se osjeća ugroženi, je navodno kao da vas ubode pčela, ništa opasnije.

28082016 smrdljivi martini  11082016 osoliki pauk

 

Evo kako su izgledali vrtovi tijekom kolovoza: kako je vrhunac berbi, tako je i vrhunac cvjetne raskoši u vrtu

17082016 vrt2  17082016 vrt2 cosmos sulphureus

dalije i cleome na početku vrta2, kadifice u kombinaciji s paprikama

17082016 vrt2 dalije i cleome  17082016 vrt2 paprika i kadifice

cvalo je svašta, cosmosi su konačno pokazali svoju pravu raskoš

09082016 cosmos seashells  07082016 cosmos sulphureus

razne vrste amaranta također:

24082016 amaranthus  24082016 amaranthus tricolor i cleome

I još puno fotografija radova u vrtu i cvjetne raskoši u kolovozu 2016. možete pogledati u galeriji fotografija na ovom linku:

https://www.biovrt.com/galerija/kolovoz-2016/

 

O autorici