Kamilica u biovrtlarstvu - Biovrt - u skladu s prirodom

Kamilica u biovrtlarstvu

Kad pitate ljude neka vam nabroje nekoliko ljekovitih biljki, većina njih će zasigurno među prvima izgovoriti kamilicu. Ova je biljka doista bila obavezna u svakoj kućnoj ljekarni, a čaj od kamilice najčešći čaj koji se je pio, pogotovo kod probavnih smetnji i prehlada.

I doista, ova skromna biljka jako pomaže ljudskom zdravlju.

Međutim, sasvim neopravdano, premalo se koristi u vrtovima  i po meni sasvim neopravdano nalazi se na popisu korova koji “smetaju” na vrtu. Međutim, prava je istina da koliko ona pozitivno utječe na ljudsko zdravlje, toliko i povoljno utječe na zdravlje vašeg vrta. Uzgajajući ju godinama na vrtu, svako malo otkrivam njene korisne strane.

Kamilica poboljšava okus kupusnjačama i krumpiru 

Kamilica ( Matricaria recutita syn. Matricaria chamomilla)  posađena na vrtu djeluje ozdravljujuće na tlo. Posađena kao međukultura određenim povrtnim biljkama čini čak i puno više – poboljšava im okus. Ovo posebno vrijedi za kupusnjače i krumpir, pa svakako stavite među te kulture i na rub njihovih gredica malo kamilice.

Kamilica kao mamac za biljne uši

Kamilica je vrlo privlačna raznim biljnim ušima, pogotovo onim crnim. Kako nas nažalost konvencionalna poljoprivreda uči kako moramo sve nametnike eliminirati s vrta da bi umanjili štete, na prvi pogled ovo može biti zbunjujuće. Međutim, pogledano s strane prirodne ravnoteže, nametnici su nešto sasvim normalno u vrtu, a ako nema nametnika, neće biti niti korisnih kukaca koji će doći nahraniti se tim nametnicima.
Crnim ušima hrane se npr.  bubamare – i ličinke i odrasle jedinke (VIŠE). Stoga je mudrije imati na vrtu biljke koje će biti mamci za biljne uši i privlačiti nametnike na sebe, te će tako kulture koje si uzgajamo za jelo ostati pošteđene. Istovremeno, time ćemo dovesti i prirodne neprijatelje – predatorske kukce u vrt i oni će sami držati populaciju nametnika pod kontrolom. Na ovaj način nema potrebe za primjenom ikakvih sredstava za suzbijanje nametnika – priroda sama to odradi za vas (VIŠE).

Stoga kamilica kao mamac za biljne uši na vrtu privlači uši na sebe, a uvijek i dio možete pobrati i posušiti za čaj.

O autorici