Kako spremiti peruanske jagode preko zime - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 7. studenoga 2017.

Kako spremiti peruanske jagode preko zime

 

Peruanska jagoda je trajnica iz obitelji pomoćnica, porijeklom iz Južne Amerike. Kako je izuzetno fino voće i bogato vitaminima, danas se uzgaja u cijelom svijetu. Više o peruanskoj jagodi pročitajte OVDJE.

U krajevima gdje ne dolazi do velikih zahlađenja peruanska jagoda može bez problema prezimiti. Samo ju na jesen porežite, malo zaštitite lišćem i sl. i na proljeće će opet potjerati iz korijena.

U krajevima gdje su deblji i dugotrajniji minusi kao u mom Međimurju peruanska jagoda ne može prezimiti, osim u slučaju izuzetno blagih zima. U takvim krajevima većinom se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Ipak, ako ju uzgajate u tegli i premjestite u zatvoreni prostor ili na jesen presadite u tegle, može prezimiti.  Peruanska biljka odlično podnosi i vađenje i obrezivanje i sadnju u tegle i prezimljava bez problema.

Tako sam i ja počela zadnjih nekoliko godina spremati par biljaka u tegle. Ovo ima nekoliko prednosti:

– ne morate svake godine iznova sijati sjeme na prozorskim daskama i brinuti za male biljčice

– odlično prezimljava u podrumima i negrijanim podrumima uz rijetko zalijevanje

– biljke posađene u teglama prije će narasti na proljeće i prije roditi od sijanaca.

Imajte samo na umu da je ova vrsta osjetljiva na mraz i na otvoreno na proljeće ju trebate posaditi tek nakon zadnjih proljetnih mrazova.

 

Evo kako to ja radim svake jeseni. Nakon prvog mraza porežem sve biljke na visinu 10-15 cm:

 

03112017 6  03112017 7

 

Vadim ih štihačom. Nemojte čupati biljke iz zemlje jer će popucati grane. S vrtnim škarama porežite korijenje koje je preveliko da stanu u tegle.

 

03112017 8  03112017 9

 

Da bi uštedila prostor, sadim odjednom više biljaka u jednu teglu. Peruanska jagoda je stvarno žilava i nezahtjevna biljka i sve to podnosi bez problema – to je kvaliteta koju nemaju mnoge biljke za koje je presađivanje veliki šok.

Prilikom sadnje koristim zemlju iz krtičnjaka – to je tlo u kojem rastu i na koje su naviknute, a prednost je i ta da je tu zemlju “preradila” krtica koja je mesožder, pa nema nikakvih kukaca i jajašaca koji bi kasnije mogli naštetiti biljci.

03112017 10

 

 

Ovako posađene biljke spremam u podrum na svjetlije mjesto i tek povremeno tijekom zime zalijem. Već u rano proljeće one opet iznova počnu tjerati mlade listove i grančice, te ih polako, kako se bliži vrijeme presadnje na otvoreno, počinjem privikavati na vanjske uvjete kako bi ih mogla presaditi na otvoreno sredinom svibnja.

Sjeme peruanskih jagoda možete potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE, a našu cjelokupnu ponudu sjemenja možete pogledati OVDJE.

 

 

 

O autorici