Kako skupiti sjeme rajčice - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako skupiti sjeme rajčice

Upravo dozrijevaju rajčice po vrtovima. Za sve one koje zanima kako skupiti sjeme s vlastitih rajčica, slijedi foto prikaz kako to učiniti. Sve ostalo o uzgoju rajčice možete saznati ovdje.

Sjeme kupljenih rajčica iz dućana ne preporučam uzimati, jer se možda radi o hibridnim vrstama, a to ne možete znati. Slijedeća generacija takvih biljaka neće imati iste karakteristike kao izvorni plodovi, pa je priličan rizik sijati ih. Nasuprot tome, domaće sorte, sorte koje se uzgajaju u vrtovima godinama uzimanjem vlastitog sjemena zadržavaju osobine roditelja. Kod njih je jedini rizik da se eventualno mogu iskrižati s ostalim vrstama rajčice, pa tokom godina polako gube neke izvorne osobine i poprimaju osobine susjednih vrsta rajčice. Zato, ako želite očuvati čistu, izvornu vrstu, nemojte skupa sijati više vrsti rajčica, nego ih prostorno odvojite.

Za početak, bitno je da su plodovi koje ste odabrali za skupljanje sjemenja reprezentativni, dakle birajte plodove s zdravijih, bujnijih biljaka, a također i plodovi moraju biti zdravi i lijepi. Ovo je metoda prirodnog odabira po kojem biramo sjeme ljepših jačih, otpornijih i nama privlačnijih primjeraka. Nemojte nikako skupiti sjeme s biljke koja kržlja ili ima neke poteškoće u rastu, jer to su osobine koje se sjemenjem mogu prenijeti i na slijedeću generaciju biljaka.

Također, plodovi moraju čim bolje sazrijeti – sjeme se uzima samo s potpuno zrelih plodova, nikako nezrelih.

Ako ste takve plodove skupili, slijedeći je korak da ih narežete, najbolje na kriške.

Slijedeće što vam treba je sitno cijedilo, najbolje je cijedilo za čaj, i lagani mlaz vode. Kriške jednu po jednu isperite u cjedilo pod slabim mlazom vode – bitno je da se sok s sjemenkama odvoji od “mesa” rajčice u cjedilo.

Nakon što ste skinuli sve sjemenke, slobodno malo pojačate mlaz vode, i još prstima probate čim bolje isprati sjemenke, miješajući i lagano potiskujući sjemenke.

Nakon što isperete sjemenke, probajte još otresajući cjedilo odstraniti sav višak vode. Najbolje je tako cjedilo još staviti malo na kuhinjsku krpu da se pokupi sav višak vode.

Za sušenje pripremite papir – najbolji je klasični novinski papir, ali poslužiti će i obični bijeli papir – sjajni papir nije baš praktičan radi slabog upijanja vlage.

Ne zaboravite si obavezno napisati na papir koju točno vrstu rajčice tu sušite, jer vjerujte mi na riječ, prije ili poslije nešto ćete pobrkati ili zaboraviti ako si to odmah ne obilježite.

I na kraju jednostavno istresite sjemenke na papir i malo prstima poravnajte – da budu u samo 1 sloju. To je bitno zato da se mogu čim prije osušiti, da ne dođe do truljenja ili razvoja plijesni u međuvremenu.

Sjeme sušite na prozračnom, suhom mjestu, u hladovini – ja osobno ga sušim u kuhinji. Nakon što je sve potpuno osušeno, ostružite ga s papira (malo je nezgodno s noktima, ali pomaže vrh noža, najbolje onog zaobljenog).

Suho sjeme spremite u papirnate vrećice i čuvajte na suhom i ne pretoplom mjestu, preporučljivo hladnom. Ako navuče vlagu na sebe, vrlo lako može istrunuti i izgubiti klijavost.

Ovakvo domaće sjeme zadržava klijavost sigurno barem 3 godine (i više), naravno, pod uvjetima da ga držite u odgovarajućim uvjetima.

 

Svi koji želite kreirati svoj vrt sa domaćim sjemenjem starinskih vrsti povrća i voća te korisnim biljkama za sadnju u mješovitim kulturama, sjeme potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE.

 

O autorici