Kako mudro iskoristiti (ne)povoljne vremenske prilike na vrtu - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako mudro iskoristiti (ne)povoljne vremenske prilike na vrtu

Izuzetno je kišno ljeto ove 2020. godine. To je s jedne strane odlično za mahunarke, koje vole takvo hladnije i kišnije ljeto i baš i je drago što sam ove godine posijala jako puno raznih sorti s ciljem da si obnovim sjeme u mojoj banci sjemenja. S druge strane, jako je nepovoljno vrijeme za rajčice jer je vlaga glavni razlog širenja gljivičnih bolesti, a pogotovo plamenjače u ovo doba godine.

U svakoj situaciji možemo naći ono pozitivno i naći načina kako da to okrenemo u svoju korist – a poanta vrtlarenja u skladu s prirodom je ne boriti se s prirodom ili pokoravati ju, nego iskoristiti sve posebnosti, osluškivati i pratiti ritmove prirode s ciljem da imamo čim manje posla (i više radosti i obilja u vrtu ).

Tako i ja ovih dana osluškujem prirodu, promatram i radim ono za što je najpovoljnije vrijeme. Jučer je bio dan između dvije kiše, a nisam mogla ništa pametno raditi na vrtu, barem što se pljevljenja tiče, jer taman sam zadnjih nekoliko dana krenula sređivati i malčirati biovrt1, u 2 dana napravila sam jako puno… a kad jednom padne kiša, i to ovako obilna, danima opet ništa od tog posla na vrtu… No ostalo mi je puno nepresađenih radiča i kupusnjača, a upravo ovo je bilo idealno za sadnju – sad će kiša 2 dana sve zalijevati. Taman sam i imala mnoštvo praznih pomalčiranih gredica nakon graška i češnjaka upravo za to. I tako sam danas sve to presadila, i nakon toga još i mnoštvo nevena, cinija i kadifica, već većih grmova u cvatu – pa koliko kiša i izazivala ljutnju, sad će barem poslužiti da se sve jako dobro primi.

I tako sam najbolje iskoristila kišno razdoblje –  u nekim normalnim uvjetima danima bi sve zalijevala po vrućinama, o presađivanju velikih rascvalih grmova mogla bi sanjati… a eto, nakon ove obilne kiše više neću imati posla s presađenim biljkama 🙂

I evo savjeta za presadnju radiča: kao i kod svih salata, da bi se čim volje primio, skratite mu lišće i korijenje. Koliko se to možda činilo invazivno, ovako će se puno prije i lakše ukorijeniti te puno prije potjerati novo lišće.

 

 

O autorici