Javni poziv za besplatna proljetna vrtlarska predavanja 2019. - Biovrt - u skladu s prirodom

Javni poziv za besplatna proljetna vrtlarska predavanja 2019.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom kreće s organizacijom seta proljetnih predavanja 2019.

Posjetiti ćemo nekoliko mjesta/gradova u Hrvatskoj i održati besplatna predavanja na jednu od tema

1. Predavanje  “Sjeme kao zalog naše budućnosti”.

Na predavanju će predavačica Silvija Kolar-Fodor prezentirati zbog čega je sjeme veliki faktor u održivosti i neovisnosti svake obitelji, kao i zajednice u cjelini. Saznati ćete zbog čega je važno skupljati sjeme biljaka koje uzgajamo, kako skupiti sjeme glavnih povrtnih vrsti, kako ih čuvati i kako skupiti sjeme u godinama s vremenskim izazovima – kojima sve češće svjedočimo. Silvija će također pokazati načine izdvajanja i skupljanja sjemena. Svaki sudionik/ca predavanja dobiva na poklon sjeme povrća iz biovrta.

2. Predavanje i predstavljanje knjige “Vrtlarenje u skladu s prirodom”

Za zainteresirane knjižnice i ostale organizatore predavanja koje nismo posjetili prošle godine ostavljamo mogućnost na izbor temu predavanja “Vrtlarenje u skladu s prirodom” uz predstavljanje istoimene knjige autorice Silvije Kolar-Fodor. Kao i prošle godine, organizatori predstavljanja dobivaju na poklon po 1 primjerak knjige za svoju knjižnicu.

 

Otvaramo poziv organizatorima predavanja (udruge, knjižnice, institucije i sl) za mjesta/gradove u kojima ćemo održati predavanja.

Ukoliko želite ugostiti naše predavanje, evo nekoliko uputa za prijavu:

– Predavanja će se održavati tijekom mjeseca veljače i ožujka 2019.
– Ovaj poziv otvoren je za područje cijele Republike Hrvatske
– Predavanje treba biti organizirano na javnom mjestu i otvoreno za javnost (sudjelovanje javnosti na predavanju mora biti besplatno).
– Organizator se obvezuje organizirati prostor, obavijestiti medije i javnost o održavanju predavanja, osigurava laptop i projektor za održavanje predavanja.
– Predavanje traje sat vremena (1 h) nakon čega je moguće organizirati razmjenu sjemena. Predavačica može donijeti višak sjemena iz biovrta, ovisno o sezonskom višku.
– nakon predavanja predavačica će ukratko predstaviti svoju knjigu “Vrtlarenje u skladu s prirodom” . Za zainteresirane knjižnice koje nismo posjetili prošle godine ostavljamo mogućnost na izbor temu predavanja “Vrtlarenje u skladu s prirodom” uz predstavljanje knjige
– Udruga Biovrt osigurava poklon za sve sudionike predavanja – 1 vrećicu sjemenja “Salata zimska mix” po osobi.
– Predavanje je besplatno, pokrivaju se jedino troškovi puta predavačici (da li ih plaća organizator ili se skupljaju u vidu donacija od sudionika odluka je organizatora).
– Dolazak u udaljenije dijelove RH razmatramo ukoliko se prijavi više zainteresiranih s nekog područja, pa to onda spajamo u malu turneju. U tom slučaju organizatori dijele trošak puta predavačice (npr. prošle godine imali smo “istarsku turneju” gdje smo spojili dolazak u Umag, Pulu, Labin i Rijeku u 4 dana).

 

Zainteresirani?
Prijave se zaprimaju od 22.1-5.2.2019. putem ovog obrasca: OVDJE

Nakon završetka javnog poziva, kontaktirati ćemo odabrane za daljnji dogovor o predavanju, te javno objaviti popis mjesta predavanja.

O predavačici: Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr … zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine. 2018. godine izdala je svoju prvu knjigu o vrtlarenju – “Vrtlarenjue u skladu s prirodom”

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

 

O autorici