Jastučasta mlječika - Euphorbia polychroma - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 13. ožujka 2011.

Jastučasta mlječika – Euphorbia polychroma

Euphorbia polychroma, jastučasta mlječika je otporna trajnica iz obitelji mlječika, Euphorbiaceae. Porijeklom je iz Europe, prirodno stanište su joj stjenovite padine i šume. Za rast najviše voli sušnija, dobro drenirana tla, sunčan položaj, ali može podnijeti i laganu polusjenu. Grmolikoga je rasta i naraste u visinu do 50 cm. Pogodna je i za uzgoj u kamenjarima.

euphorbia polychroma 17

Počinje pupati već krajem zime – ovo je jedna od prvih trajnica koje cvatu na proljeće – već u travnju. Čim malo zatopli brzo naraste i počinje cvjetati. Jarko žuti cvjetovi se pojavljuju na vrhovima, a osim cvjetova, žuto je i gornje lišće.

euphorbia polychroma 44euphorbia polychroma 9.

Grmolikog je rasta i tokom godina formira jako simpatični okrugli grmić.

euphorbia polychroma 13euphorbia polychroma 2

U vrijeme cvatnje jako privlači razne insekte, pa i pčele – žuto cvijeće je jako bitno za kukce za “ispašu” na proljeće.

euphorbia polychroma 5

Nakon što ocvate, ako joj uvjeti odgovaraju, tokom cijele godine pa sve do jeseni ostaje dražesni zeleni grmić. Ponekad se na vrhovima pojave i poneki žuti cvijetići.

euphorbia polychroma 14

Nakon cvatnje na vrhovima nastaju sjemenke – male crvene dlakave bobice. Te sjemenke se drže čvrsto na vrhu, pa sam mišljenja da se razmnožava uz pomoć ptica – pticama je neodoljiva crvena boja – pa biljke crvenog cvijeća iskorištavaju ptice za oprašivanje, te one s crvenim bobicama za rasprostranjivanje sjemena. Ovog sam mišljenja i zato jer ju imam godinama u vrtu – a nikad mi se do sad nije sama zasijala – a sjemenke se ne rasipaju tako jednostavno nego se moraju baš otrgnuti s vrha, te mi baš naočigled nestaju s biljke.

euphorbia polychroma 10euphorbia polychroma 19.

Najesen, kad počnu prvi mrazevi, jastučasta mlječika počinje mijenjati boju, te poprima razne nijanse narančasto crvene boje. Zimi odumire nadzemni dio, te iznova potjera već krajem zime.

euphorbia polychroma 61

Osim sjemenjem, razmnožava se i podjelom biljke – svake godine je to sve veći grmić. a kad naraste, poželjno ga je rasaditi. Kada dosta naraste, tad nažalost postane i zanimljiv obrok voluharicama, koje mogu zimi pojesti cijelu biljku. Stoga toplo preporučam provjerite ponekad zimi u kakvom je stanju, jer ako na vrijeme spazite da su ju načele voluharice – tad stignete spasiti ostatke biljke.

20022011 8

S ovom vrstom mlječike, kao i zapravo s većinom mlječika morate biti oprezni, jer može nadražiti kožu i oči. Također, cijela je biljka navodno otrovna. Naravno, ovo nije razlog zašto ovu ljepoticu ne bi imali u svom vrtu, samo morate biti malo oprezniji u postupanju s njom.

euphorbia polychroma 3

Ovu prekrasnu biljku je teško nabaviti jer je nema u ponudi trajnica u cvjećarnama, a iznimno, na proljeće ju možete potražiti u ponudi viškova iz biovrta OVDJE.

 

O autorici