Grčki oleander - asclepias currasavica - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 3. prosinca 2009.

Grčki oleander – asclepias currasavica

Grčki oleander je višegodišnja biljka iz obitelji Asclepiadaceae. Može se uzgajati i u teglama i na otvorenom, s time da naravno na otvorenom puno bolje uspijeva radi bolje dostupnosti korijenu svih potrebnih hranjiva za rast. Voli sunčan položaj i dosta zalijevanja. U kontinentalnim krajevima ne može prezimiti vani, stoga se zimi unosi ili negrijane prostore (npr. podrum) ili se drže u grijanim prostorijama s dovoljno svjetlosti – ja ih zimi držim unutra na prozorskim daskama u grijanim prostorijama.

Za grčki oleander preporučam sjetvu u posudice u rano proljeće i kasnije rasađivanje, uzgajati se može i u teglama i na otvorenom. Grčki oleander napadaju štitasti moljci – male bijele “mušice” koje polažu jajašca na poleđini listova, a biljka se bori ispuštanjem ljepljivog soka na licu listova. Najezdu štitastih moljaca sam primijetila na mladim biljkama koje sam imala prošle zime na prozorskoj dasci – nakon što sam ih iznijela na proljeće na terasu više nisam imala problema s njima. Što se tiče rješavanja najezde – u par navrata sam ručno izgnječila moljce i oprala poleđinu listova – jajašca su im svjetla, plosnata i okrugla i osim što se hrane na poleđini listova, tu polažu i jajašca. Zimi je nažalost najezda štitastih moljaca čest problem s biljkama na prozorskim daskama.

Slika: mlada biljčica grčkog oleandra

grčki oleander asclepias currasavica 6

Nekima cvate već prve godine, meni je prvi put cvao druge godine nakon sijanja, vjerojatno jer ih držim u tegli, na otvorenom se bolje razrastu. Jednom kad biljka počne cvasti, cvate neprekidno sve do zime, čak cvate još jedno vrijeme zimi na prozorskim daskama. Tokom ljeta tako na biljci imate i nove pupoljke, cvjetove i zelene uspravne okrugle mahune dužine oko 6 cm i promjera 1 cm. Ako trgate cvjetove nakon što ocvatu to ubrzava ponovnu cvatnju, pa možete na jesen nešto ostaviti i za sjeme. Sjeme je u već spomenutim mahunama, kad se dozori mahuna puca i izlaze sjemenke s mnoštvo svilenkastih niti koje pospješuju rasprostranjivanje sjemenki vjetrom. Čim se mahuna otvori treba ih skupiti inače će ih vjetar odnijeti. Sjemenke su smeđe boje, plosnate i ovalnoga oblika.

grčki oleander asclepias currasavica 3

Grčki oleander može narasti do 80 cm i grmolikoga je rasta. Ako slučajno otkinete list ili stabljiku iz “rane” na biljki poteći će bijeli sok – taj sok je otrovan, stoga oprez. Vole ih leptiri, a primijetila sam – i ose.

grčki oleander asclepias currasavica 4

 

O autorici