Grah i grahov žižak - Biovrt - u skladu s prirodom

Grah i grahov žižak

Kako spremiti grah, spriječiti štete na grahu od ovog nametnika, ali i bitne činjenice koje trebate znati o suhom grahu u trgovinama.

Svatko tko sprema vlastiti grah za jelo ili za sjeme, sigurno se je bar jednom susreo s grahovim žiškom. Prve godine kad sam spremala vlastiti grah za zimu, jednostavno sam ga posušila, stavila u staklenke i pospremila u kuhinjski ormarić. I bilo je sve ok te jeseni, i zime, sve do ranog proljeća. I tad, kad sam se jednom prilikom namjerila kuhati grah, otvorila staklenku, katastofa: grah prepun rupa, staklenka prepuna malih crnih kukaca. Dogodio mi se grahov žižak.

25102009 71zizak 6

Grahov žižak (lat. Acanthoscelides obtectus) je insekt veličine 3,5-4,5 mm, crne boje i prekriven sitnim dlačicama. Ženka odlaže jajašca u poluzrele mahune već na vrtu, a više napada niski grah. Nekoliko mjeseci nakon berbe možete se neugodno iznenaditi kad u posudi s grahom ugledate mnoštvo crnih kukaca i rupe u zrnima graha. U jednom se zrnu može razviti čak 20-30 ličinki žiška, a ima 3-5 generacija godišnje. Iako grahov žižak ne uništava klicu graha i grah dakle ne gubi klijavost, ne preporuča ga se sijati radi potencijalne zaraze polja grahovim žiškom. A i za jelo više ne izgleda baš privlačno.

zizak 1zizak 5.

Protiv grahovog žiška djelovati treba odmah nakon branja i sušenja graha. Da biste ih spriječili, postoji jako jednostavno rješenje. Suhi grah treba staviti na par dana (barem 48 sati) u zamrzivač, jer pri temperaturi od -18 stupnjeva ugibaju žišci u svim fazama razvoja. Tako tretirani grah zadržava svoju klijavost i može se sijati bez problema iduće proljeće. Nakon zamrzavanja posušite grah na suncu i spremite na suho mjesto. Ja ga spremam u staklenke, i to nakon što ga potpuno posušim. Ako grah nije dobro posušen, usljed vlage u staklenki može propasti i izgubiti klijavost. Uvijek ga možete spremiti i u papirnate ili platnene vreć(ic)e. Ako niste grah izložili dovoljno niskoj temperaturi – ličinke mogu preživjeti i opet vas neugodno iznenaditi.

138grah 2.

Grahov žižak je uglavnom štetnik uskladištenog graha, a pojavljuje se i na poljima. Porijeklom je iz Australije, otkud se je proširio na čitav svijet. Ove godine sam ih zapazila na gredicama, na samom suhom grahu mahunaru koji sam skupljala za sjeme – zrna graha nisu doduše izbušena, ali sama prisutnost odraslog žiška dovoljno je jasan pokazatelj da zrna sigurno jesu zaražena ličinkama. Stoga se ne smije čekati – odmah nakon berbe očistite i zamrznite grah, jer se žiški brzo razvijaju.

043zizak 3.

U skladištima se rješava na način da se zidovi i podovi prskaju s dozvoljenim insekticidima. Stoga, ako ste mislili da grah dolazi u trgovinama kao relativno zdrava namirnica, moram vas razočarati. Postoji jako velika vjerojatnost da je u skladištu tretiran raznim insekticidima. Također, u konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, prije se na polju tretira:
– herbicidima radi kontrole korova,
– insekticidima radi crnih ušiju,
– fungicidima protiv gljivičnih bolesti,
– i na kraju dakle još jedno tretiranje insekticidima u skladištu.

Kako vam se sada čini ideja uzgoja vlastitog graha?

Sve što trebate znati o uzgoju graha možete pročitati ovdje, a o berbi i spremanju graha ovdje.

 

O autorici