Gladiola - lat. Gladiolus - Biovrt - u skladu s prirodom

Gladiola – lat. Gladiolus

Gladiole su lukovičaste trajnice iz porodice irisa (Iridaceae). Porijeklom su iz Afrike i Sredozemlja, a naziv im potječe iz latinske riječi koja u prijevodu znači mač, sablja – nazvane su tako radi uspravnog izgleda listova i cvijeta u fazi pupoljaka, a i često se nazivaju narodnim nazivom – sabljice.

gladiole  gladiole1

 

 

 

 

 

 

 

 

Gladiole se sade na otvoreno u 3/4 mjesecu, na dubinu 5-10 cm, ovisi o veličini lukovice. Preporučljivo ih je posaditi u više navrata s razmakom od barem 2 tjedna – na taj način ćete imati dužu cvatnju gladiola u vrtu. Više vrste se mogu nakon jačih ljetnih nevremena polegnuti, pa ih je tada preporučljivo privezati za neki potporanj.

gladiola mala

Gladiole se razmnožavaju malim lukovicama koje nastaju oko odrasle lukovice ili sjemenjem koje nastaje na mjestu gdje je bio cvijet. S obzirom da stvara dovoljno malih gomolja, preporučujem potrgati ocvale cvjetove nakon cvatnje da biljka ne troši nepotrebno energiju na stvaranje sjemenja. Da bi se dobio prvi cvijet iz sjemena treba nekoliko godina, dok iz male lukovice možete dobiti cvijet čak već iduće godine ako je lukovica dosta narasla prve godine. Različite sorte preporučam saditi odvojeno, pogotovo ako su neke posebne boje – čula sam za podatak da se oprašivanjem može utjecati na promjenu boje – na gladiolama to još nisam zapazila, ali jesam na narcisama, pa zlu ne trebalo, sorte koje želim održati u izvornoj boji sadim u skupinama, ali odvojeno od ostalih.

gladiole lukovice

Bolesti još nikakve nisam zapazila na njima, a od nametnika ponekad joj lukovice pojedu voluharice – ali to je rijetko i gladiole voluharicama nisu prvi izbor.
Lukovice gladiole ne mogu prezimiti na otvorenom u kontinentalnim krajevima, stoga se moraju vaditi na jesen, posušiti i čuvati na suhom i prozračnom mjestu, najbolje u kutijama posložene jedna do druge. One bez problema prezimljavaju na taj način i ne prijeti im dehidracija. Našla sam i na podatak da mogu prezimjeti i na otvorenom ako se dublje posade, na 15 cm, tada navodno i stvaraju i manje malih lukovica (ponekad stvaraju strašno puno malih lukovica, pogotovo ako su plitko posađene) i bolje rastu, ali tu informaciju još nisam provjerila u praksi.

    gladiole4  gladiole3

 

 

O autorici