EU reforma zakona o sjemenu i novi genetski inženjering: dvostruki napad na naše sjeme! - Biovrt - u skladu s prirodom

EU reforma zakona o sjemenu i novi genetski inženjering: dvostruki napad na naše sjeme!

Prijedlozi EU potiču monopolizaciju na štetu poljoprivrednika i potrošača.

Europska komisija je 05.07.2023. predstavila paket zakona u vezi s “održivim korištenjem prirodnih resursa”, koji uključuje novu “Uredbu EU o sjemenu” i zakonski prijedlog za deregulaciju “Novog genetskog inženjeringa”.

Tekst prijedloga možete pročitati OVDJE.

Više o deregulaciji GMO-a pročitajte na stranicama Zelene akcije:
https://zelena-akcija.hr/hr/vijesti/novi-gmo-i-uskoro-na-nasim-tanjurima 

Prenosimo izjavu  za medije austrijske udruge ARCHE NOAH  s kojom surađujemo već duži niz godina.

“Užasnuti smo ovim napadom na naše sjeme i raznolikost usjeva u Europi”, kaže Magdalena Prieler, službenica za politiku ARCHE NOAH u Bruxellesu. “S ovim prijedlozima riskiramo da globalne korporacije steknu potpunu kontrolu nad našom hranom. Ministri poljoprivrede i Europski parlament moraju djelovati kako bi zaštitili poljoprivrednike, potrošače i biološku raznolikost!”

Prema ARCHE NOAH, koji ima iskustvo u uzgoju i održivom korištenju raznolikosti kultiviranih biljaka, predložena regulativa o marketingu sjemena opterećuje prijenos raznolikog sjemena pretjeranim pravilima, na štetu poljoprivrede i raznolikosti usjeva. Svaki prijenos sjemena izvan privatne sfere klasificira se kao “marketing” i podvrgava se strogim birokratskim propisima. Čak i prijenos sjemena za očuvanje raznolikosti, koji je dosad bio slobodno moguć u Austriji, na primjer, treba biti strogo ograničen. “Sjemenske inicijative, banke gena i mreže poljoprivrednika diljem Europe čuvaju genetsku raznolikost kultiviranih biljaka. Ovaj vrijedan rad ne smiju ugroziti birokratski i nepraktični zahtjevi”, zahtijeva Magdalena Prieler iz ARCHE NOAH.

05.07.23. je također mračan dan za poljoprivrednike koji žele sačuvati svoju neovisnost od velikih sjemenskih korporacija. Prema sadašnjem nacrtu, vlastito sjeme smiju mijenjati samo u malim količinama i pod određenim uvjetima. Prodaja više nije moguća. Javne banke gena, privatne zbirke i inicijative za sjemenje također više ne smiju davati svoje sjeme poljoprivrednicima. “Nacrt uskraćuje poljoprivrednicima njihovo pravo na sjeme! Uništavaju se važne alternative industrijskom sjemenu. Naši poljoprivrednici žele sami odlučiti koje sjeme će kupovati i uzgajati, ne samo kako bi svoja polja prilagodili klimatskoj krizi”, kaže Prieler.

ARCHE NOAH zahtijeva da se širenje i održivo korištenje raznolikosti usjeva izričito dopusti i da se svi propisi koji ometaju ovaj rad izbrišu iz zakona o sjemenu. Nadalje, mora se provoditi pravo poljoprivrednika na žetvu, korištenje, razmjenu i prodaju vlastitog sjemena, kao što je sadržano u međunarodnom pravu. ARCHE NOAH pozdravlja činjenicu da je prodaja sjemena hobi vrtlarima izuzeta od obveze certificiranja sorti. Privatna razmjena i prodaja trebale bi ostati potpuno slobodne, ali ovaj ustupak raznolikosti ne ublažava ozbiljne nedostatke u drugim dijelovima zakonodavstva.

ARCHE NOAH planiranu deregulaciju novog genetskog inženjeringa vidi kao daljnji teret za (bez GMO) očuvanje raznolikosti kultiviranih biljaka. “Naši farmeri bili bi prepušteni na milost i nemilost moćnim agrokemijskim korporacijama kao što su Bayer, BASF, Corteva i Syngenta, koje već kontroliraju više od polovice svjetskog tržišta sjemena.” Patenti na GM biljke daju ekskluzivna prava na korištenje određenih važnih svojstava i blokiraju razvoj novih sorti”, upozorava Magdalena Prieler iz ARCHE NOAH.
“Korištenje otpornosti na bolesti koje su ključne za preživljavanje ne smije se privatizirati. Novi genetski inženjering je prije svega alat za korporacije da istisnu svoje konkurente s tržišta i dalje prošire svoju kontrolu nad našim prehrambenim sustavom.”

Predložena Uredba EU-a o sjemenu zamijenit će deset postojećih direktiva. Njime se uređuje proizvodnja i promet sjemena i drugog biljnog sadnog materijala (krumpir, voćno bilje i dr.). Novom uredbom Europska komisija namjerava prilagoditi zastarjelo sjemensko zakonodavstvo ciljevima Europskog zelenog dogovora. “Hitno nam je potrebno više raznolikosti u našim poljima i na našim tanjurima kako bismo se suprotstavili klimatskoj i bioraznolikosti krizi i proizveli ukusnu, zdravu hranu. Nažalost, ovaj nacrt to ne postiže”, napominje Prieler.

Sljedećih dana Europski parlament i Vijeće ministara poljoprivrede započet će rad na nacrtu zakona. Prva razmjena planirana je za sastanak Vijeća 25. srpnja. “Ministri poljoprivrede i parlament imaju puno posla: moraju zahtijevati pravo poljoprivrednika na sjeme i zaštititi raznolikost usjeva od pretjerane regulacije i patenata! Jer genetička raznolikost je naše osiguranje protiv izazova sutrašnjice”, sažima Magdalena Prieler.

 

ARCHE NOAH, Association for the Conservation and Dissemination of Cultivated Plant Diversity

Axel Grunt
Head of Communication
+43 680 2379245
axel.grunt@arche-noah.at

Magdalena Prieler
Seed Policy Officer (Brussels)
+43 676 7750132
magdalena.prieler@arche-noah.at

 

 

O autorici