Dragoljub - jestivo i ljekovito cvijeće - Biovrt - u skladu s prirodom

Sirova hrana Silvija Kolar-Fodor 16. kolovoza 2016.

Dragoljub – jestivo i ljekovito cvijeće

Dragoljub (potočarka), lat.Tropaleum Majus je biljka iz porodice Tropaeolaceae, porijeklom iz toplih krajeva južne Amerike. U svom izvornom staništu dragoljub je trajnica, ali se u našim krajevima uzgaja kao jednogodišnja biljka. Vrlo je osjetljiv na hladnoću, voli najviše topla, sunčana mjesta koja su tokom najjačeg sunca ipak malo zaklonjena laganom sjenom. Najviše voli rasti na pjeskovitim, propusnim, hranjivima siromašnijim tlima. Postoje visoke vrste koje narastu i do 2 metra, uglavnom pužu po tlu jer nemaju vitice za penjanje, i grmolike vrste. Cvate u nijansama od blijedo žute, preko raznih kombinacija narančaste pa sve do crvene boje.

Cijela biljka je jestiva i sadrži vitamin C. Cvjetni pupovi i sjemenke su blago pikantni, okusom podsjećaju na papar, njegovi se cvjetovi mogu konzumirati u salatama, a zelene sjemenke ukiseljene kao kapare. Ne samo da je jestiv, dragoljub slovi kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika. U tu svrhu koristi se tinktura od biljke i svježe iscijeđen sok biljke. U Andskoj narodnoj medicini koristi se kao sredstvo za dezinfekciju rana i lječenje. Svi dijelovi biljke djeluju antibiotski i povećavaju otpornost organizma – glikozid u biljci reagira s vodom i proizvodi antibiotik. Osim toga, dragoljub djeluje i antifungicidno, antiseptički, antibakterijski, kao diuretik i laksativ.

Zbog velike količine vitamina C kojeg sadrži, salata ili sok od dragoljuba zdravi su i ljekoviti obrok. Mogu se mješati s drugim jelima, ili uzimati zasebno.

SOK OD DRAGOLJUBA

Listove i stabljike dragoljuba operite, sameljite i iscijedite sok. U ljekovite svrhe se preporuča uzimati 1-2 puta na dan po 2 žlice soka.

MJEŠANA SALATA OD DRAGOLJUBA

  • listovi i cvjetovi dragoljuba
  • listovi zelene salate
  • listovi špinata
  • maslinovo, bućino ili neko drugo ulje po želji
  • limunov sok ili ocat
  • sol i papar po želji

 

Listove i cvjetove oprati, usitniti, pomiješati s uljem, limunovim sokom i začinima, te svježe odmah poslužiti.

Izvori: Wikipedija, Plants for a future database

Više o uzgoju dragoljuba možete pročitati na slijedećem linku:

http://biovrt.com/2009/12/25/dragoljub-tropaeolum-majus/

 

Napisala: Silvija Kolar-Fodor, www.biovrt.com

O autorici