Cucamelon, krastavac-dinja - lat. Melothria scabra - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 12. veljače 2017.

Cucamelon, krastavac-dinja – lat. Melothria scabra

 

Cucamelon – lat. Melothria scabra, krastavac-dinja ili mali meksički krastavac neobična je vrsta iz obitelji tikvenjača – bliski srodnik krastavaca (i dinje, tikvica, lubenica…) Porijeklom je iz područja Srednje Amerike, gdje prirodno raste na području Meksika i Gvatemale. Još ga nazivaju i mišja dinja, mekisčki kiseli krastavac, meksička mini lubenica… Sam naziv cucamelon kombinacije ja riječi krastavac (cucumber) i dinja (melon).

02092016 cucamelon 1  02092016 54

Uzgaja se kao i sve ostale vrste tikvi. Sije se na otvoreno tek dok prestane opasnost od mrazeva, na kontinentu početkom svibnja. Možete ga sijati i prije u zatvorenom u čašice pa nakon mrazeva rasaditi. Osigurajte mu potporanj za rast, voli rasti u visinu i dobro se prianja uz mrežu. U visinu može narasti do 1,5 metara. Najbolje ga je sijati/saditi u skupinama – ja sadim po desetak i više biljčica u red, postavim 2 stupa i između mrežu po kojoj rastu. Prema mom iskustvu, dosta sporo raste, ali kad se jednom razraste i krene u cvatnju, brzo je tu obilje plodova.

Fotografija 1: mlade biljke cucamelona na sredini vidljivo su manje od krastavaca (sa strane)
Fotografija 2: cucamelon voli rasti po mreži

16062015 cucamelon  07082016 51

Za rast vole dosta vlage, pa je preporučljivo dobro pomalčirati gredicu kako bi zemlja čim bolje zadržavala vlagu. Posadite i korisno cvijeće oko njega koje vole pčele. Naime, kao i sve druge biljke iz obitelji tikvenjača imaju odvojene muške i ženske cvjetove (VIŠE) i trebaju oprašivače kako bi dale plod. Stoga nije na odmet poboljšati im izglede privlačenjem pčela u blizinu. Zato ja gredicu cucamelona okružim niskim kadificama i nevenom. Cvate sitnim žutim cvjetićima i dakle samo nakon ženskih nastaju plodovi.

 

17082016 142  02092016 52

Cucamelon ima izuzetno male, neobične plodove koji su veličine boba grožđa, a okusom slični krastavcu. Okus im ima i kiselkasto-voćnu notu, slično dinji i limeti. Plodovi se beru mladi i hrskavi, a jedu se svježi. Teško je odrediti po izgledu kad je stvarno zreli plod jer nikad ne mijenja boju, a i ne prezori kao recimo krastavac.  Može se kiseliti jednako kao i krastavci. Jako dugo stoje u frižderu nakon branja. Kad dozore, sami padaju dolje s biljke (ali za jelo ih slobodno berite i prije).

 

09102016 23  27112014 cucamelon Melothria scabra 2

 

Iako ga uzgajamo kao jednogodišnju biljku, cucamelon je trajnica, pa ako ste u prilici, možete ju preko zime spremiti u tegle i u podrum. Ili skupiti sjeme pa svake godine kao i sve druge tikvenjače sijati iznova.

Sjeme je najlakše skupiti ako pustite da plodovi odstoje, postanu mekani i praktički počnu truliti – tada ih zgnječite i sjeme isperite u cjedilo za čaj pod mlazom vode. Možete i ostaviti na vrtu dio plodova koji su popadali na gredicu – ako imate vrt koji ne prekopavate i ne orete, sami će vam niknuti iduće proljeće.

 

Ukoliko se želite okušati u uzgoju ove zanimljive biljke, sjeme cucamelona možete potražiti u ponudi viškova sjemenja iz biovrta OVDJE.

 

O autorici