Crossandra i anemija - Biovrt - u skladu s prirodom

Silvijin kutak Silvija Kolar-Fodor 21. listopada 2013.

Crossandra i anemija

Već nekoliko godina uzgajam crossandru u tegli i ispalo je da je ovo sasvim nezahtjevna lončanica koja svake godine procvate, unatoč mojoj nebrigi. Pod nebrigu mislim na činjenicu da sve lončanice koje imam uopće ne prihranjujem nikakvim posebnim gnojivima za lončanice, te ih presadim tek svakih nekoliko godina. Razlog za nedodavanje gnojiva je to što sam pokušala jednom odnosno točnije dvaput, i ta prihrana je izazvala šok kod nekoliko biljaka, od kojeg se recimo mirni ljiljan nije nikad oporavio – jednostavno je klonuo. I da, nisam niti pretjerala s dozom niti ništa drugo – tako je cvijet reagirao na to. Nakon toga jednostavno se držim samo presađivanja i zalijevanja mojih lončanica, i nekim čudom sve to i sasvim dobro izgleda. Naravno, voda nikad nije direktno iz slavine, nego je uvijek odstajana u bocama dulje vrijeme i na sobnoj temperaturi, tokom ljeta koristim i kišnicu koju uspijem skupiti.

crossandra

Ali ipak, neke biljke imaju i malo veće potrebe za nekim mikroelementima, pa ponekad zalijevanje nije dovoljno. To se je pokazalo i na mojoj crossandri, kojoj su tokom ovog ljeta novi listovi sasvim pobijelili, tj svi mladi listovi narasli su bijeli. Kad nam se to dogodi, to je znak da biljci nedostaje željezo, a mojoj crosandri očigledno kronično. Ne pobijele sasvim listovi svim biljkama, ovisno o vrsti, kod nekih samo dijelovi listova poprime svjetliju boju.

I tako, kako izbjegavam kupovne dodatke, malo sam mozgala što učiniti. Palo mi je na pamet namakati čavao u vodi i time zalijevati, ili čavle popikati u zemlju s lončanicom. Sreća moja, suprug mi je alatničar-tokar, i na poslu ima velike količine “špene” – željezne strugotine koja nastaje nakon obrade metala odvajanjem čestica na tokarskim strojevima. I tako sam presadila crossandru, ali sam u tu zemlju i dodala tu željeznu strugotinu. Rezultati su bili jako brzo vidljivi – par tjedana kasnije, svi novi listovi bili su opet tamno zeleni. Dakle, stari listovi nisu pozelenili, bijeli su listovi ostali anemični, ali svi novi listovi koji su narasli su opet «normalni” zeleni.

Crossandra 22.07.2013., prije dodavanja željezne strugotine:

22072013 84

 Crossandra 12.08.2013. – nakon presađivanja i dodavanja željezne strugotine, novi listovi su ponovo zeleni.

12082013 2

Željezna strugotina koju sam ja ovdje koristila je bila od gusa. Taj se materijal obrađuje bez emulzije koja se koristi kod obrade na tokarskim i sličnim strojevima, a što služi za hlađenje prilikom procesa obrade. Emulzija je mješavina vode i ulja, pa tako strugotina iz takvog procesa nije uvijek čista – dakle ako ovo nabavljate birajte onu iz obrade bez emulzije.

A za one koji nemaju pristup ovome, uvijek možete naći neka “uradi sam” rješenja:

– namočiti čavle u vodu

– staviti u kantu za zalijevanje ili posudu u kojoj držite vodu za zalijevanje neki željezni komad poput matice, metalne mrežice za pranje suđa i sl – da bude stalno namočeno

-i ostale slične ideje 🙂

 

O autorici