Crna malina (Rubus idaeus occidentalis) - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 6. srpnja 2021.

Crna malina (Rubus idaeus occidentalis)

Crna malina (Rubus idaeus occidentalis) bobičasto je voće porijeklom sa sjevernoameričkog kontinenta. U našim krajevima nije toliko poznata i na tržištu se može naći zadnjih 5 godina. Njeno kultiviranje počelo je u zadnjih desetljeća prošlog stoljeća i do sada se je već prilično proširila po cijelom svijetu, tako da vjerujem da će i kod nas uskoro biti sve poznatija.
Crna malina je po svojim karakteristikama slična i crvenoj malini, ali i kupini. Naime, bujnijeg je rasta i razmnožava se ukopavanjem vrhova mladih grana, a tako možemo razmnožavati i kupine. Također ima i bodlje, pa zato isprva nije bila zanimljiva uzgajivačima. Rodi na prošlogodišnjim rodnim granama, koje se nakon što rode posuše te ih trebamo nakon berbe orezati, a istovremeno već tjera i nove izbojke koji će roditi iduće godine.

Cvate relativno kasno pa je otporna na kasne proljetne mrazeve. Cvjetovi jako privlače pčele i ostale oprašivače. Plodovi dozrijevaju samo jednom u godini, i to u kontinentalnoj Hrvatskoj krajem lipnja i u prvoj polovici srpnja. Plodovi su prvo zeleni, pa jarko roza boje i zreli su kad postanu potpuno crni. Plodovi su okruglastog oblika, jako ukusni. Okus pomalo podsjeća na mješavinu okusa kupine i maline, a meni osobno ovo su po okusu najukusnije vrste malina. Plodovi su odlični za izradu kolača, sokova, pekmeza…. A možete ih i zamrzavati i koristiti za zelene sokove i sl.


Crna malina smatra se antikancerogenim voćem jer je bogata antocijaninima, vrstom flavonoida koja može pomoći u borbi protiv raka. Studija o tome je objavljena u siječnju 2009. godine u časopisu Cancer Prevention Research. Ljekovita je zapravo od sjemena do ploda, a u ljekovite svrhe koristi se čak i njeno lišće.
Crna malina je i po rastu puno otpornija od svog srodnika crvene maline – puno bolje podnosi gljivične bolesti i obolijeva od njih u puno manjem intenzitetu. Za rast najviše voli blago kiselo tlo, vlažno i dobro drenirano, a po mom iskustvu, dobro podnosi i sušu. Može rasti i na direktnom suncu i u blagoj polusjeni. Uzgajam ju bez ikakvih potpornja za rast, ali možete joj napraviti iste, dovoljno ju je privezati uz žicu.
U svakom slučaju, radi bogatog nutritivnog sastava, jako ukusnih plodova i vrlo nezahtjevnog rasta, svakako preporučujem da nađete kutak u svom vrtu za posaditi ovo bobičasto voće. Zadnjih nekoliko godina može se naći u vrtnim centrima i rasadnicima diljem Hrvatske.

Više o crnoj malini pogledajte i u mom videu:

O autorici