Campanula glomerata Superba - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 21. lipnja 2010.

Campanula glomerata Superba

Campanula glomerata je trajnica iz obitelji Campanulaceae, zvončika. Obitelj zvončika obuhvaća oko 300 vrsta, jednogodišnjih, dvogodišnjih i trajnica, a vrstu koju opisujem u ovoj temi je otporna trajnica campanula glomerata, kultivar Superba.

campanula glomerata superba 3

Ova vrsta campanule uspijeva i na suncu i u polusjeni, prema podacima s interneta, najviše voli polusjenu – kod mene raste i na suncu i u polusjeni, s time da one na sunčanoj gredici počinju cvasti prve. Počinje nicati već jako rano, čim malo zatopli. Prvo se pojavljuju mali duguljasti tamno zeleni listići:

campanula glomerata superba 11

Tokom proljeća, točnije krajem travnja/početkom svibnja počinju se pojavljivati prve cvjetne stapke:

campanula glomerata superba 9

Cvjetne stapke se razvijaju tokom svibnja do svoje pune visine, te se pojavljuju pupoljci, koji se počinju otvarati u drugoj polovici svibnja:

campanula glomerata superba 5campanula glomerata superba 6.

Vrhunac cvatnje je krajem svibnja/početkom lipnja. Posebnost ove vrste jest kuglasta nakupina mnoštva zvončića, koji cvatu u plavo-ljubičastoj boji. Naraste u visinu do 60 cm, ima čvrstu cvjetnu stapku i cvate u više razina – prvo procvate na vrhu cvjetne stapke, a kasnije razvija cvijetove i u pazdušcima listova. Boja joj je toliko jarka, da mi je jako teško “uhvatiti” fotoaparatom stvarnu boju, ovisno o suncu, svaki put dobijem neku drugu boju na fotografiji, i rijetko kad radi te jarkosti mogu dobiti oštru fotografiju. Cvatnja, ovisno o poziciji gdje raste, može još potrajati dugo.

campanula glomerata superba 10campanula glomerata superba 7

Campanula glomerata superba se razmnožava podjelom biljaka i sjemenom. Iako sam prošle godine jako budno pratila, sjeme nisam uspjela skupiti, jednostavno mi je promaknulo. Ove godine sam primjetila puno više biljaka nego što ih je bilo prošle godine, sad nisam potpuno sigurna da li se ne nešto i samo zasijalo ili se je biljka umnožila, ali uglavnom – kad jednom nabavite ovu biljku, činjenica je da ćete ju svake godine imati u sve većem broju, pa ćete ju kroz par godine morati i rasađivati.

Od nametnika znaju ju napasti puževi – uhvatila sam par puževa kako joj proždiru – cvijet. Ali to sam zapazila samo na jednoj gredici koja je vlažnija, a cvijetovi su bili polegnuti na tlo od kiše.

Od bolesti primijetila sam ove godine da se je zarazila s sljezovoj hrđom na gredici gdje raste u blizini sljeza, a koji mi se je zarazio tom bolesti. Hrđa napada sve zelene dijelove biljke – ne uništava biljku, ali nažalost ne izgleda lijepo, a teško je i sve zaražene dijelove maknuti da bi se zaustavilo širenje spora hrđe. Više o hrđi možete pročitati u članku o sljezu:

http://www.biovrt.com/article/Alcea-rosea-ukrasni-vrtni-sljez.html

 

O autorici