Bijeli korijen - Tragopogon porrifolius - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 23. srpnja 2011.

Bijeli korijen – Tragopogon porrifolius

Bijeli korijen – Tragopogon porrifolius je dvogodišnja biljka jestivog korijena porijeklom iz mediteranskog dijela Europe. Pripada obitelji glavočika, Asteraceae, rodu Tragopogon. Ova biljka ima jako puno narodnih naziva, poput jeruzalemska zvijezda, biljka kamenica, povrće kamenica, kozja brada, korijen…

Uzgaja se i kao ukrasno cvijeće i kao povrće radi jestivog korijena. Naraste u visinu do 1,2 metra i voli sunčanu poziciju za rast. Cvijetovi su joj prekrasne ljubičaste boje, a cvatu samo prijepodne.

Bijeli korijen je dvogodišnja biljka. Sije se na proljeće ili tokom ljeta, a prve godine razvija samo prizemnu rozetu duguljastih uskih zelenkasto-sivih listova. Cvate iduće godine na proljeće – u svibnju potjera cvjetne stapke do 1,2 metara u visinu, sa mnoštvom cvjetnih pupoljaka. Cvijetovi se otvaraju prijepodne, a tamno su ljubičaste boje. Stabljika ako se ošteti ili potrga ispušta mliječni sok.

Samo otvaranje pupoljka u cvijet prekrasan je prizor:

    

Cvijetovi nažalost traju kratko, zatvaraju se već oko podneva, tako da u ovom prizoru možete uživati samo prijepodne – poslijepodne su svi zatvoreni.

    

Cvijetovi su hemafroditi (imaju i muške i ženske organe), a oprašuju ih insekti. Nakon cvatnje ostaju zatvoreni kao pupoljak, a unutra se razvijaju sjemenke.

    

Nakon što sjemenke dozriju, cvjetovi se opet otvaraju. U toj fazi jako liče na maslačke, samo puno veće – sjemenke su “padobranci” koje raznosi vjetar.

bijeli korijen tragopogon porrifolius 11bijeli korijen tragopogon porrifolius 14.

Sjeme dozrijeva u lipnji, i odmah nakon berbe možete ga posijati – tako će se stići razviti, i cvasti već iduće godine.

Kao povrće koristi se korijen i ponekad i mladi izboji biljke. Mladi korijen može se koristiti sirov u salatama, a stariji korijen je bolje prokuhati, u juhama i sl. Lateks izdvojen iz korijenja se može koristiti kao žvakača guma. Cvijetovi su isto jestivi, mogu se dodavati u salate, a proklijale sjemenke u salate i sendviče.

U travarstvu, korijen biljke se koristi kao blagi diuretik, te navodno blagotvorno djeluje na jetru i žućni mjehur. Više o jestivosti i ljekovitosti možete pročitati ovdje.

Crtež izvor: http://wikimediafoundation.org/wiki/File:549_Tragopogon_porrifolius.jpg

Bijeli korijen uzgajam na svom vrtu od prošle godine i još ga nažalost nisam probala kakvog je okusa. Nekoliko sam biljaka imala na vrtu ali nažalost kroz zimu su mi ga pojele voluharice, a ostala mi je samo jedna biljka, koju sam ove godine ostavila za sjeme. Nedavno sam posijala svježe sjeme, te se nadam većem urodu ove godine, i prvoj degustaciji:)

Sjeme bijelog korijena možete naći u ponudi viškova sjemenja iz biovrta ovdje.

  

O autorici