Berba u vrtu u rano proljeće - Biovrt - u skladu s prirodom

Berba u vrtu u rano proljeće

Mnogi danas obrađuju vrt na način da sve siju u proljeće, beru tokom sezone kako dozrijeva i na kraju na jesen sve pobiru s vrta, te vrt oru na jesen. Tako pusta zemlja čeka ponovnu sjetvu iduću godinu, tek poneka izolirana gredica je posijana na jesen i čeka novu sezonu.

Ako radite na taj način, u ovo doba godine nemate povrće sa svog vrta, imati ćete ga tek na proljeće nakon sjetve. Za razliku od toga, ja u svom biovrtu imam povrće tokom cijele godine. Dobrim planiranjem i drukčijim metodama možete imati berbu u vrtu tokom cijele godine.

Najbitnije je da vrt ne treba orati, oranje je sasvim nepotrebno. Osim štete koju oranjem radite tlu, oranjem uništavate i sve biljke koje rastu na vrtu, a to su često i trajnice i biljke koje mogu opstati na vrtu sve do iduće sezone. Umjesto oranja, na jesen prekrijte gredice s čim više malča. Tako će zemlja ostati zaštićena, a biti će i pogodnije mjesto za prezimljavanje mnogim korisnim organizmima. Za malč se mogu upotrijebiti i svi ostaci biljaka koje ostaju na jesen na vrtu. Ono što je jako bitno, ne morate spremiti i počupati sve biljke s vrta na jesen, mnoge prezimljavaju, te su pogone za jesensku, zimsku, pa čak i proljetnu berbu.

slike: kelj te češnjak u kombinaciji s zimskom salatom u rano proljeće

14012016 kelj  27032016 zimska salata kraj cesnjaka

Tako su neke vrste kupusnjača najbolje poslije prvih mrazeva, kao npr. kelj. Ali osim toga, on ostaje na vrtu zimi dugo pogodan za berbu, pa čak i uslijed jakih zima; uvijek barem one manje glavice koje nisu uspjele narasti do pune veličine protekle sezone prežive na vrtu. I takve manje glavice koje nisu bile zanimljive za berbu prošle sezone, itekako puno vrijede u rano proljeće kada nema obilja na vrtu. Štoviše, ako prethodne godine uberete glavice kupusnjača, a ne počupate ostatak biljke odnosno stabljiku, iz stabljike mogu na proljeće ponovo narasti nove glavice: doduše manje, ali isto tako ukusne kao i velike.

Mrkvu također ne treba spremati svu u podrum ili trap, kao niti peršin. Oboje možete sijati više puta tokom godine: mrkvu od proljetne sjetve koristite tokom sezone, ali još posijte mrkvu i tokom ljeta, u srpnju i kolovozu za jesensku, zimsku i proljetnu berbu. Mrkva bez problema prezimljava vani na otvorenom, a iskopavati ju možete prema potrebi i naravno, kad tlo nije zaleđeno ili prekriveno snijegom. Peršin brzo u rano proljeće potjera mlade listove koji se mogu koristiti kao začin. Potencijalna opasnost za mrkvu i peršin na otvorenom su gladne voluharice koje također jako vole ovo povrće, ali možete ih pokušati odvratiti npr. ukopavanjem pasje dlake ili ljudske kose oko gredice.

Na jesen se sadi češnjak, luk, te se sije luk srebrenac, matovilac i zimska salata za proljetnu berbu. Na proljeće to će biti jedno od prvog povrća na vrtu za berbu. Čim malo zatopli, zimska salata vrlo raste i formira brzo glavice. Možete posijati i špinat na jesen, i on će biti za berbu u kasnu jesen i rano proljeće.

Slike: matovilec i blitva na vrtu u rano proljeće

14012016 matovilec  14012016 blitva

I blitva može prezimjeti u našim krajevima, i tako na proljeće može brzo potjerati mlade listove koji brzo narastu za berbu. Tako u vrijeme dok još planirate posijati blitvu, već ju imate na vrtu. I blitva i kupusnjače (i mrkva) će zapravo druge godine uzgoja brzo na proljeće početi ići u sjeme, ali do tog trenutka, u rano proljeće, moći ćete s njih ubrati sočne mlade listove, dakle sve dok ne potjera cvjetnu stapku i i ne počne cvasti. A i to je odlično, tako možete s njih skupiti vlastito sjeme za iduću sezonu.

A osim poznatog povrća, postoje i mnoge divne divlje biljke koje se zapravo ukusno mlado rano povrće. Neke od tih su svakako mišjakinja i maslačak, koji često rastu na vrtu, bez da ste ih ikad sijali. Dakle, nemojte ih smatrati dosadnim korovima, iskoristite ih ili kao jelo, ili npr za malč u vrtu.

Stoga, upamtite, dobrim planiranjem i možete imati berbu na vrtu tokom cijele sezone: nemojte orati i počistiti vrt na jesen, nego sijte, sadite i berite s vrta cijele godine.

 

O autorici