Acidanthera bicolor - Etiopska (mirisna) gladiola - Biovrt - u skladu s prirodom

Acidanthera bicolor – Etiopska (mirisna) gladiola

Acidanthera bicolor – Etiopska (mirisna) gladiola je lukovičasta trajnica iz obitelji Iridaceae. Porijeklom je iz Etiopije, a srodnik je gladiole (spadaju u istu obitelj), pa otud naziv etiopska gladiola. Posebnost joj je što njeni cvjetovi jako ugodno mirišu. U uzgoju su ju počeli križati s klasičnim gladiolama da bi dobili mirisne vrste gladiola.

acidanthera 2

Acidanthera, tj njene lukovice se sade na identičan način kao i gladiole – sade se na proljeće na dubinu 8-10 cm. Najbolje ih je saditi u skupinama, tako najviše dolaze do izražaja. Mogu se zapravo saditi i u tegle i na otvoreno, ali uvijek su bujnijeg rasta ako su posađene na otvoreno. Na otvorenom narastu 80-180 cm, a na jednoj stapki biljka razvija 3-8 cvjetova. Cvjetovi im ne traju nažalost tako dugo kao u gladiole, tek nekoliko dana ali se zato izmjenjuju na vrhu cvjetne stapke – uvijek na vrhu cvate samo jedan cvijet.

Acidanthere za rast trebaju topla i sunčana mjesta i dosta vlage – ako ih ne zalijevate u doba suše postoji mogućnost da neće cvasti te godine. Cvate nešto kasnije od gladiole, ponekad čak i tek krajem ljeta.

Iako su im listovi identični listovima gladiola, pupoljci nisu, što možete vidjeti na slijedećoj slici:

acidanthera 21

Lukovice acidanthere su manje od lukovica gladiola, i moraju se ujesen vaditi iz zemlje. jer ne mogu prezimjeti hladne zime. Lukovice se zimi trebaju čuvati na toplijoj temperaturi od gladiola, čak na 10-15 stupnjeva, a držanje na hladnijim temperaturama može uzrokovati izostanak cvjetanja slijedeće godine.

Slika: lijevo lukovica acidanthere (s cijelom stabljikom), desno lukovica gladiole – oblik lukovice je jako sličan, ali gladiola ima veće lukovice, a acidanthera uvijek bijele lukovice

lukovica

Razmnožavaju se sjemenom ili malim lukovicama odvojenim od matične biljke. Sjeme nastaje u čahurama nakon cvatnje i do cvjeta uzgojem iz sjemenja traje više godina. Stoga radije preporučam potrgati te čahure da biljka ne troši energiju na to i radije ih razmnožavati malim lukovicama koje nastaju uz matičnu lukovicu. Iz tih malih lukovica postoji mogućnost da procvjetaju već za 1-2 godine. Ja svake godine poberem one najveće uz matičnu lukovicu, i sadim ih na proljeće između velikih lukovica, tako imam sve na okupu kad ih opet na jesen vadim.

 

O autorici