Amaranthus tricolor - Biovrt - u skladu s prirodom

Amaranthus tricolor

Amaranthus tricolor je vrsta amaranthusa koja se uzgaja radi boje listova – mijenja boju iz zelene u crvenu i žutu, te je vrlo dojmljivog izgleda. Grmolikog je rasta, može narasti i preko 1 metar.

amaranthus tricolor

amaranthus tricolor 11

Posijte ga početkom 4. mjeseca direktno na gredice. Niče jako uspješno i potrebno ga je rasaditi da bi imao dovoljno prostora za rast.

amaranthus tricolor mali1

Na različitim mjestima u vrtu različitih je kombinacija boja, o čemu točno to ovisi još nisam posve sigurna, tako da preporučam – isprobavajte ga saditi posvud, pa pamtite koje mu je mjesto najbolje odgovaralo. Cvjetići ove vrste amaranthusa su neugledni, skriveni u pazdušcima listova.

amaranthus tricolor sjeme

Amaranthus opstaje na vrtu sve do prvih mrazeva. Ako želite skupiti sjeme, tad potrgajte s biljke osušene cvjetiće u pazdušcima listova i stavite sušiti, nakon što se osuše lagano zgnječite prstima – unutra se nalaze malene crne okrugle sjemenke.

I na kraju, vjerovali ili ne, ova vrsta amaranthusa (pored amaranthusa dubiousa) se može koristiti i kao povrće: okus lišća je navodno isti ili čak i bolji od okus špinata, a bogat je kalcijem, željezom i fosforom, te se može kuhati zasebno ili u kombinacijama s ostalim vrstama povrća.

 

Ukoliko želite uzgajati ovu vrstu u svom vrtu, možete ju potražiti u našim viškovima sjemenja iz biovrta OVDJE.

 

 

O autorici