Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Razmnožavanje španjolskih puževa

O španjolskim puževima i njihovom razmnožavanju

Već sam dosta pisala o španjolskom pužu, Arionu vulgaris, jednom od najgorih nametnika u našim krajevima. Evo novih spoznaja i fotografija o njima.

Španjolski je puž hermafrodit, ima i muške i ženske spolne organe. Prema podacima koje sam uspjela naći na internetu, ispada da ipak to ne znači da sve vrste puževa koje su hermafroditi mogu same sebe oploditi – postoje određene vrste puževa koje dakle unatoč posjedovanju i ženskih i muških spolnih organa – ipak se moraju pariti za razmnožavanje. Međutim, španjolski puž navodno to može, pa znači dovoljan je samo jedan da napravi pravu najezdu svojim potomstvom. Ali naravno, može se i pariti. Nedavno sam uspjela i snimiti kako se španjolski puževi pare – evo kako to izgleda:

puzevi spolno zarmnozavanje 1

Španjolski puž živi u prosjeku 1 godinu. Pare se krajem ljeta i početkom jeseni. U sezoni može položiti i do 400 jajasca, koja se izlježu već nakon 3,5-5 tjedana nakon polijeganja. Jajašca polažu u zemlju, a najčešće sam ih pronašla kraj lukovica vrsti koje vole – dalije, gladiole i sl. Evo kako one izgledaju - poput sitnih bijelih ili prozirnih kuglica, a ja ih preporučam uništiti ako ih zapazite:

puzevi jajasca

Mladi španjolski puževi imaju na sebi više nijansi jedne boje, dok su odrasli uglavnom u ujednačenoj boji. Svi puževi iz obitelji Arionidae imaju karakteristično ponašanje dok se osjete ugroženo – dok ih dotaknete ili uhvatite skupe se u polukružni oblik, a navodno se tad počnu njihati s jedne bočne strane na drugu ili kotrljati da zbune predatore koji su ih uhvatili. Ovo još nisam primijetila, ali svakako u budućnosti budem pratila.

spanjolski puzevi

Osim španjolskog puža, pronašla sam i dosta spominjanja još 2 vrste srodnih puževa, pa evo i nešto o njima, nije na odmet znati.

Najčešći puževi iz obitelji Arionidae su dakle Arion vulgaris, Arion rufus i Arion alter. Po izgledu su jako slični, stručnjaci ih razlikuju prema obliku genitalija, jer često znaju biti jako sličnog vanjskog izgleda.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Arion alter – europski crni puž, ali postoje i u crvenoj/smeđoj boji. Zadnja dva desetljeća, u križanju s španjolskim pužom, Arion vulgaris, nastao je hibrid koji je puno otporniji na niže temperature

Autohtono je s sjeverne Europe: Velika Britanija, Irska, Njemačke, Newfoundland, Skandinavija, ali i Kanada, Sjeverna Amerika, pa i Italija i Portugal

Ova vrsta puževa je i jestiva

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_slug

Arion rufus

Naziv rufus na latinskom znači crveno – crveni puž, iako osim cigleno crvene boje često može biti i zelenkasto-smeđe, crne, žute ili narančaste boje.

Nađen je pretežno u Sjevernoj Europi, živi u vrtovima i blizu ljudi, kreće se sporo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_slug

Više informacija o puževima saznajte ovdje:

http://www.biovrt.com/article/Puzevi.html

A o španjolskom pužu ovdje

http://www.biovrt.com/article/Spanjolski-puz-Arion-vulgaris.html

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići