Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Mladi kukuruz (na žaru)

Kad se prisjećam svog djetinjstva i koje sam stvari najradije radila kao dijete, onda je pečenje mladog kukuruza – pečenica -  jedna od prvih stvari koje mi padnu na pamet.

Kad se prisjećam svog djetinjstva i koje sam stvari najradije radila kao dijete, onda je pečenje mladog kukuruza – pečenica - jedna od prvih stvari koje mi padnu na pamet. Da, kuhani mladi kukuruz (mlečec) je ok, ali pečeni je pravi doživljaj. Za njega treba paliti i vatru, naravno, s guštom, negdje u prirodi. Mislim, možete ga peći i doma na roštilju, ali ovo je meni nekako nešto što radije radim na isti način kako sam radila kao dijete.

mladi kukuruz pecenice 10

Potreban pribor:

- mladi kukuruz mlečec – dakle kad je u fazi dozrijevanja, a još ima mliječne plodove. Ne mislim na šećerac, nego na klasične vrste kukuruza. Dozrijeva uglavnom početkom/polovicom kolovoza.

- dobar nož

- nekoliko štapova dužine barem 1 metar, debljine palca (nabavi se usput u šumi)

- novinski papir i sol

- šibice i suho granje

- voda – za gašenje preostalog žara

mladi kukuruz pecenice 1

Kukuruz se nabere i oljušti. Grane koje ste pripremili su za pečenje kukuruza – jer ne možete sasvim blizu vatri. S tanje strane nožom naoštrite grane, a s donje strane kukuruz nožem malo izdubite. Nakon takve pripreme, klipove kukuruza okretanjem fiksirajte na grane/štapove.

mladi kukuruz pecenice 3mladi kukuruz pecenice 4.

Naravno, u međuvremenu zapalite i vatru, preporučljivo od suhog granja. Mokro(živo) će se previše dimiti i nećete moći dobro ispeći kukuruz.

Kukuruz se ne peče na vatri, nego na žaru, dakle dok se vatra dobro razgori (i izgori). Najbolje je fiksirati kukuruz kao na slici, i onda ispod samo približiti žar. Kako se prilikom gorenja oslobađaju visoke temperature, teško je dugo stajati blizu vatre.

mladi kukuruz pecenice 5

Nakon što približite žar, kukuruz je bitno okretati. Ako to ne učinite na vrijeme, vrlo lako će vam pregorjeti – ili će pougljeniti, ili će plodovi (sjemenke) početi pucati na vrhovima od vrućine (ipak neće biti kokica:). Ali dobar je i takav, dogodilo se je i meni zadnji put:)

A u žar koji je pri kraju možete "zakopati” mladi krumpir, brzo će i on biti pečeni:)

mladi kukuruz pecenice 7mladi kukuruz pecenice 8.

Nakon što je pečeni (vidi se po tome što je dobio lijepu žutu boju) skinite ga s štapova, obrišite u novinski papir, posolite i dobar tek. Briše se da se skine s njega eventualni sloj čađe, ili pepela. Jeste li ikad kao dijete nakon pečenica imali crne prste, i lice ? Takva sjećanja mi odmah vraćaju osmijeh na lice :)

mladi kukuruz pecenice 9

Razdoblje mladog kukuruza ne traje dugo, i baš treba paziti da se ne propusti. A u današnjem vrtolgu života koji se stalno sve više ubrzava, to se vrlo lako može dogoditi. Stoga, stanite malo, pozovite prijatelje, ili obitelj, sjednite oko vatre i uživajte malo u malim, divnim stvarima. U zajedništvu, u prirodi, kao davno nekad kad ste bili dijete.

I naravno, pazite gdje palite vatru, i nikad ne ostavljajte žar neugašen u prirodi.

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići