Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Presađivanje salate

Nakon proljetne sjetve, svake godine uvijek mi se dogodi da mi salata nikne pregusto. Kako raste, tako nastane gužva na gredicama.Tada slijedi presađivanje salate.

Nakon proljetne sjetve, svake godine uvijek mi se dogodi da mi salata nikne pregusto. Kako raste, tako nastane gužva na gredicama. Tako gusto posijana salata ne može lijepo formirati glavice jer su sadnice salate jedna preblizu drugoj, bore se za prostor, nerijetko bivaju izduženih manjih listova, pa čak i, ako je stvarno gusto, listovi počinju gniljiti unutar te gužve.

presadivanje-salate1
presadivanje-salate2

S obzirom da se ovdje radi o salati glavatici, to je dakle salata koja formira velike glavice. Da bi dobili lijepe sadnice odnosno lijepe velike glavice salatu možete još dok je mala odmah rasaditi po vrtu. Ako vam već naraste kao meni (dio je zapravo bio već rasađen, ovo je ostatak), postoje 2 rješenja. Jedno je razrijediti ju odmah na vrtu, počupati sve viškove i osloboditi one najljepše sadnice da mogu neometano rasti. Naravno, sve ono što počupate nemojte baciti nego pojedite za salatu.

Meni osobno je svaku sadnicu nečega što mi je korisno na vrtu jako žao bacati, stoga sam ovih dana u postupnom prorjeđivanju i rasađivanju salate. Dakle svaki dan si naberem koliko mi treba salate s ove gužve na gredicama, počupam sadnice, listove uberem, ali ostatak – presadim. Pažljivo otrgam vanjske listove i ostavim one male unutarnje, odnosno "srve” biljke. Uvijek se nađe mjesta na rubovima gredica s lukom, češnjakom, grahom, jagodama, kupusnjačama, rajčicama…koje su dobri susjedi salate. Posađena uz kupusnjače štiti ih od kupusnog buhača.

Kako je sada kišnije i hladnije vrijeme, idealno je za rasađivanja po vrtu. Doduše, rasađivanje salate i ostalih biljaka možete obavljati u za sunčanih i toplih perioda, ali tada imajte na umu da onda barem nekoliko dana nakon presađivanja sadnice redovito zalijevate. A za kišnih razodoblja to priroda radi za vas, pa iskoristite to. Ja osobno svaka presađivanja planiram pred kišu, jer onda zalijem samo jednim, odmah nakon presađivanja, a dalje to radi kiša. Sadnice se u takvim uvjetima puno lakše prime i podnesu rasađivanje, nego one koje se presađuju za sunčanih dana.

presadivanje-salate4
presadivanje-salate5

A ovo su salate koje sam presađivala pred nekoliko tjedana, također sam vanjske listove pobrala i ostatke posadila, sad već polako formiraju glavice:

presadivanje-salate6
presadivanje-salate7

Kod uzgoja salate imajte na umu da one više vole malo hladnije proljetne i jesenske temperature. U to doba godine lišće im je zeleno, sočno, veliko i ukusno. Za vrijeme ljetnih žega salata često vrlo brzo ode u sjeme, a lišće je manje, svjetlije i gorče. Dakle idealno vrijeme za salate je proljeće ili jesen, tako da nakon proljetne sjetve, planirajte sjetvu salate i za jesen. Postoje i salate otpornije na vrućine, pogotovo one crvenkastijih boja te kristalke, ali i te u velikim vrućinama ne uspijevaju baš najbolje.

Još više podataka o salati možete pročitati na slijedećem linku:

Vrtna salata Lactuca sativa

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići