Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Siječanj 2017 – snijeg i smrznuto

Što se je radilo u biovrtu u siječnju 2017

 

Siječanj 2017. godine bio je nešto što zapravo već jedno dugo vrijeme nismo doživjeli – pravi zimski, prekriveni snijegom i obilježeni jako niskim temperaturama. Hladnoće su se nastavile još od prosinca, a niske temperature su se spustile i na južniji kraj Hrvatske i napravile velike štete. A i mi „kontinentalci“, iako naučeni na velike minuse, nismo naučeni da oni tako dugo traju. Minusi su bili konstantni od -5 do -15, a često se i dnevna temperatura nije dizala od minusa. Siječanj je tako i završio bijeli, ledeni i smrznuti. Jedini vrtlarski posao u to vrijeme bio mi je hranjenje ptičica i premještanje lončanica po kući. "Dobro" da sam bila zatrpana drugim poslom i obavezama pa mi to nije tako teško palo :D

05.01.2017.
Vrijeme je pravo zimsko. Do sad je bilo hladno i prosječni siječanjski minusi, danas je zapuhao sjeverni vjetar - a nema prave zime dok ne zapuše vjetar.
Kako se očekuje preko vikenda i preko -10, danas sam dio tegli premjestila s tavanskog dijela u sinovu sobu. Dio još moram sutra, kaj je sigurno je sigurno.
A kako dok padne snijeg i bude smrznuto treba pomoći i ptičicama, danas smo sin i ja miješali sjemenja i punili hranilice za ptice. Pomiješali smo sjemenke pira, amaranta, lana, suncokreta i palentu (sirovu naravno). Prošle sam godine kupila u Lidlu dvije boce za hranjenje ptica s suncokretom koje imaju poseban čep na koji mogu sletjeti ptice i kljucati hranu iz boce. Sačuvala sam ih naravno i za ovu godinu. Patrik je bio jako vrijedan u pripremi hrane za ptičice, sjeme je letjelo na sve strane :D, ali evo napunili smo i zajedno objesili obje boce na voćke nedaleko kuće. Sutra idemo gledati ptičice :)

punjenje hranilice 05012017 potpis

07.01.2017.
Zeznula sam što sam par tegli ostavila na potkrovlju prekjučer - jučer su bile smrznute :( Vjetar je kroz dimnjak pored napuhao hladnoću:( Loše je izgledala cuphea, alstromeria i fuksija, dok callistemon i geranium te neki sedumi dobro izgledaju. Jedan meksički krastavac je smrzuo, ostalo još izgleda živo. Sve sam jučer pospremila - dio dolje u sobu, dio u nišu s nutarnje strane - ali je to na mraku, zato sam i ostavila malo dulje tama gdje je bilo na svjetlu. Nije ništa prestrašno, većina je spašena. Vani je toliko hladno i puše hladni vjetar da nakon nekoliko minuta boli lice od hladnoće, noćas je bilo -11, ali hladni vjetar to multiplicira.
Jučer sam sijala paprike i patlidžane, posijala sam 3 male teglice :D Znam, daleko prerano, bilo je za potrebe fotografija jednog članka, pa sad nek raste :)

14.01.2017.
Baš je bilo hladno ovaj tjedan, a jučer prava mećava, napadalo je preko 20 cm snijega.

13012017 1  13012017 2


Prekjučer sam sve one tegle što sam unijela na stepenište rasporedila dolje po sobi i hodniku, jer najavljuju još veće minuse, a i tamo su bile u mraku, nije to dobro za biljke. Mirisni geranium sam obrezala, stavila reznice u vodu, a nadam se da će matična biljka potjerati iznova - ipak je i njega malo hladnoća zahvatila.
Osim hranilica, sin i ja smo povješali i lojnate kuglice za ptice, ovih dana je sve puno ptičica na hranjenju kod nas.

08012017 hranjenje pticica 2  08012017 hranjenje pticica 4

22.01.2017.
Opet smo jučer hranili ptičice. To je sve kaj radim u vrtu. Hladni val već dugo traje, sad smo na -15 po noći. Ajd samo nek onda bar španjolski puževi smrznu da bu neka korist od te hladnoće :D
Nikli su mi prvi patlidžani, jeee :) Paprike još čekam svaki dan :D

 

Ovako je sve izgledalo tokom siječnja - pod snijegom i smrznuto:

14012017 29  14012017 26

 

Ali zato se je u zatvorenom svašta događalo: dozorio je patlidžan orange prince i litchi rajčica:

 

05012016 patlidzan orange prince  14012017 litchi rajcica Solanum sisymbriifolium

 

Procvao je morski luk

14012017 morski luk 1     14012017 morski luk 5

 

Tropski hibiskusi u spavaćoj sobi cvali su kao ludi :)

15012017 6  19012017 3

 

A u ovo doba godine često se jede zimnica od paprike i zeleni sokovi prepuni bobičastog voća koje sam skupila tokom godine i smrznula, neprocijenjivo u ove dane - i uz puno zahvalnosti za obilje koje je raslo prošle godine na mom biovrtu :)

21012017zimnica paprika  zeleni sok

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići